Komunikaty PR

Sernik dyniowy z imbirowym spodem, czyli jesienny deser w 6 krokach

2022-10-21  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

W kuchni jesień oznacza przede wszystkim sezon na dynie. Warzywo to ma dobry wpływ na skórę oraz oczy. Zawiera również dużo składników, które wspomagają odporność, co jest wyjątkowo ważne jesienią. Dzięki swojemu słodkiemu smakowi dynia świetnie sprawdza się w deserach, jak i wytrawnych potrawach.  W Polsce  najczęściej gości ona na naszych stołach w zupach oraz ciastach. Dynia idealnie komponuje się z ulubionym ciastem Polaków, czyli sernikiem.

Kremowa konsystencja dyni sprawia, że warzywo to idealnie nadaje się na sernik. Ciasto to najlepiej smakuje z imbirem i jabłkami. Często podaje się go z białą czekoladą lub cukrem pudrem.

Oto przepis na wyjątkowy, jesienny deser, czyli sernik dyniowy z imbirowym spodem:

1. Składniki:

800 g dyni

115 g masła

300 g herbatników

10 g imbiru

30 g kakao

650 g twarogu

250 g mascarpone

350 g mleko skondensowane 

35 g mąki ziemniaczanej

5 g cynamonu

2 g gałki muszkatołowej

2 g goździków

2 g sól

100 ml śmietany 18%

 4 jajka

100 g białej czekolady

40 ml śmietany kremówki

1 pomarańcza.

2. Purée z dyni:

Kroimy dynię na pół i wydrążamy ją. Następnie obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki, które układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180˚C na 20–25 min. Po upieczeniu blendujemy dynię na gładkie purée.

3. Spód imbirowo-kakaowy:

W rondelku roztapiamy masło. W malakserze lub kielichu blendera układamy herbatniki i dodajemy łyżeczkę sproszkowanego imbiru i kakao. Blendujemy wszystko na pył i dodajemy roztopione masło. Uzyskanym w ten sposób ciastem wykładamy na tortownicę o średnicy 24 cm. Ważne, żeby pokryć ciastem zarówno spód, jak i boki formy. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.

4. Masa serowa: 

Miksujemy ze sobą twaróg, mąkę, mascarpone, mleko skondensowane oraz przyprawy korzenne (łyżeczka imbiru, cynamon, gałka muszkatołowa i mielone goździki). Następnie dodajemy sól, śmietanę i przestudzone purée z dyni. W osobnym naczyniu rozkłócamy jajka i dodajemy je do masy serowej. Całość mieszamy łyżką w taki sposób, aby połączyć składniki bez napowietrzania masy.

5. Pieczenie: 

Piekarnik rozgrzewamy do 160˚C (grzanie góra–dół). Na wyjęte z lodówki ciasto wylewamy masę serową. Pieczemy przez 60 min. Gdy ciasto się upiecze zostawiamy je w otwartym piekarniku na 10 minut, by mogło się ostudzić. 

6. Polewa 

W kąpieli wodnej podgrzewamy białą czekoladę i śmietankę. Wyparzamy pomarańczę, następnie ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach. Skórkę dodajemy do polewy. Mieszamy i zdejmujemy z kąpieli wodnej. Dodajemy 2 łyżki purée z dyni i ponownie mieszamy. Polewę wylewamy na przestudzony sernik z dynią.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Podróże

Damian Janikowski: Po ostatniej walce muszę porządnie odpocząć i wyleczyć kontuzje. Zazwyczaj na wakacje wybieram Egipt albo Turcję

Sportowiec przyznaje, że jego ulubionymi kierunkami na wakacje są Egipt i Turcja. Lubi odpoczywać w egzotycznych kurortach i cieszy się, kiedy cała rodzina ma wreszcie czas dla siebie. Damian Janikowski zaznacza, że teraz przede wszystkim chce wyleczyć kontuzje i naładować akumulatory, a kolejne walki na ringu stoczy dopiero pod koniec tego roku lub na początku przyszłego.

Polityka

Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.