Sernik w pięć minut – poznaj najszybsze przepisy
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Niezapowiedziana wizyta gości? A może po prostu jesteś w ciągłym biegu i nie masz czasu na pracochłonne ciasto, ale chodzi ci po głowie coś słodkiego? Nic prostszego! Skorzystaj z przepisów na błyskawiczny sernik. Nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników – większość prawdopodobnie masz w domu na co dzień. Sprawdź!
Sernik pięciominutowy
Potrzebujesz pół kilograma mielonego sera, 3 łyżki mąki pszennej, 100 g cukru, 80 g masła i 5 jajek. Wszystkie składniki mieszasz blenderem w jednym naczyniu. Nie ma znaczenia kolejność dodawania, nie trzeba też oddzielać białek od żółtek. Przełóż masę serową do wyłożonej papierem blaszki – np. w formacie 20x28 cm. Ciasto piecz w 160 stopniach z termoobiegiem przez godzinę.
Puszysty i szybki
Jeśli poszukujesz przepisu na sernik XL, spróbuj koniecznie ten! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Przygotuj kilogram zmielonego twarogu, 250 g cukru, 3 łyżeczki cukru wanilinowego, 100 g masła, 7 jajek, 2 łyżki skrobi ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej.
Oddziel żółtka od białek. Wymieszaj skrobię z mąką. Utrzyj w mikserze masło z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy dodawaj po jednym żółtku. Przełącz na niższe obroty i dodawaj stopniowo ser, a później mąkę. Teraz pozostały ci tylko białka – ubij je w osobnym naczyniu i delikatnie przełóż do masy serowej i wymieszaj. Tak przygotowane ciasto przełóż do okrągłej blaszki o średnicy ok. 26 cm. Piecz przez godzinę w 170 stopniach w trybie góra-dół. Po ostudzeniu ciasta możesz je udekorować polewą czekoladową lub cukrem pudrem.
Proste, prawda?
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.
Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy
Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.