Sernikowe tiramisu – połączenie dwóch pysznych ciast
Dla miłośników sernika i tiramisu mamy doskonałe rozwiązanie – sernik tiramisu. To połączenie dwóch doskonałych, uwielbianych przez wszystkich ciast. Jest duża szansa, że każdy kto go spróbuje zostanie jego fanem, deser jest kremowy, o smaku kawy z nutką włoskiego likieru Amaretto. Taka kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem. Ta dość nietypowa wersja ciasta może podbić serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków.
Składniki:
pół tabliczki gorzkiej czekolady
4 łyżki brązowego cukru
1 łyżka zmielonej kawy
15 ml likieru Amaretto
50 g masła
5 jajek
45 g mąki pszennej typu 550
około 45 g biszkoptów
800 g twarogu sernikowego
200 g mascarpone
2 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat waniliowy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Czekoladę roztop w łaźni wodnej.
Kawę rozpuść w gorącym Amaretto i odstaw do ostygnięcia, oddziel fusy od płynu.
Posiekaj masło i wrzuć do miski.
Do masła dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj mikserem, aż składniki się połączą.
Następnie dodaj czekoladę, rozpuszczoną kawę oraz jedno jajko.
Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę.
Powstałą masę przełóż do blachy i równomiernie rozprowadź.
Ułóż na niej biszkopty.
Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.
Twaróg sernikowy i mascarpone przełóż do miski.
Ucieraj kilka minut mikserem do połączenia składników.
Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru, 4 jajka, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy.
Masę wylej na wcześniej przygotowany spód.
Piecz ok. 10-15 minut w 175 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 120-130 stopni i piecz 90 min.
Sernik podawaj posypany kakao.
Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Maciej Dowbor: Mamy dom w Hiszpanii i tam odpoczywamy, ale na co dzień mieszkamy w Polsce. Tu pracujemy, płacimy podatki, a nasze córki chodzą do szkoły
Prezenter zaznacza, że co prawda wraz ze swoją żoną kupili dom w Hiszpanii, to jednak większość czasu spędzają w Polsce. Tutaj bowiem mają pracę, a ich córki chodzą do miejscowych szkół. Maciej Dowbor zdradza też, że dużo lepiej funkcjonuje mu się w naszym kraju. Tu realizuje większość swoich projektów zawodowych, natomiast możliwość wyjechania z dala od Warszawy pomaga mu się wyciszyć, odpocząć od zgiełku i nabrać do wszystkiego dystansu.
Podróże
Damian Janikowski: Po ostatniej walce muszę porządnie odpocząć i wyleczyć kontuzje. Zazwyczaj na wakacje wybieram Egipt albo Turcję

Sportowiec przyznaje, że jego ulubionymi kierunkami na wakacje są Egipt i Turcja. Lubi odpoczywać w egzotycznych kurortach i cieszy się, kiedy cała rodzina ma wreszcie czas dla siebie. Damian Janikowski zaznacza, że teraz przede wszystkim chce wyleczyć kontuzje i naładować akumulatory, a kolejne walki na ringu stoczy dopiero pod koniec tego roku lub na początku przyszłego.
Polityka
Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.