Komunikaty PR

Sernikowe tiramisu – połączenie dwóch pysznych ciast

2022-10-25  |  12:00
Biuro prasowe
Kontakt
PR Manager
Publicon Sp. z o.o.



m.hliwa|publicon.pl| |m.hliwa|publicon.pl
691274042

Dla miłośników sernika i tiramisu mamy doskonałe rozwiązanie – sernik tiramisu. To połączenie dwóch doskonałych, uwielbianych przez wszystkich ciast. Jest duża szansa, że każdy kto go spróbuje zostanie jego fanem, deser jest kremowy, o smaku kawy z nutką włoskiego likieru Amaretto. Taka kompozycja urzeka nie tylko wyglądem, ale i wyjątkowym smakiem. Ta dość nietypowa wersja ciasta może podbić serca nawet najbardziej wybrednych smakoszy słodkich wypieków. 

 

Składniki:

pół tabliczki gorzkiej czekolady

4 łyżki brązowego cukru

1 łyżka zmielonej kawy

15 ml likieru Amaretto

50 g masła

5 jajek

45 g mąki pszennej typu 550

około 45 g biszkoptów

800 g twarogu sernikowego

200 g mascarpone

2 łyżki mąki ziemniaczanej

aromat waniliowy

 

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 175 stopni i tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.

Czekoladę roztop w łaźni wodnej.

Kawę rozpuść w gorącym Amaretto i odstaw do ostygnięcia, oddziel fusy od płynu.

Posiekaj masło i wrzuć do miski.

Do masła dodaj 1 łyżkę cukru i ucieraj mikserem, aż składniki się połączą. 

Następnie dodaj czekoladę, rozpuszczoną kawę oraz jedno jajko.

Całość zmiksuj na gładką jednolitą masę.

Powstałą masę przełóż do blachy i równomiernie rozprowadź.

Ułóż na niej biszkopty.

Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut.

Twaróg sernikowy i mascarpone przełóż do miski.

Ucieraj kilka minut mikserem do połączenia składników.

Cały czas mieszając, stopniowo dodawaj 3 łyżki cukru, 4 jajka, mąkę ziemniaczaną, aromat waniliowy.

Masę wylej na wcześniej przygotowany spód.

Piecz ok. 10-15 minut w 175 stopniach, a następnie zmniejsz temperaturę do ok. 120-130 stopni i piecz 90 min.

Sernik podawaj posypany kakao.

Program „Ja Cię SERniczę!” jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Publicon Sp. z o.o.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Podróże

Damian Janikowski: Po ostatniej walce muszę porządnie odpocząć i wyleczyć kontuzje. Zazwyczaj na wakacje wybieram Egipt albo Turcję

Sportowiec przyznaje, że jego ulubionymi kierunkami na wakacje są Egipt i Turcja. Lubi odpoczywać w egzotycznych kurortach i cieszy się, kiedy cała rodzina ma wreszcie czas dla siebie. Damian Janikowski zaznacza, że teraz przede wszystkim chce wyleczyć kontuzje i naładować akumulatory, a kolejne walki na ringu stoczy dopiero pod koniec tego roku lub na początku przyszłego.

Polityka

Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.