Komunikaty PR

Slow life - za co kochamy gotowanie w wersji slow?

2020-03-03  |  11:00
Biuro prasowe
Do pobrania IP Solgaz ( 1.02 MB )

Jak wynika z raportu polskiej marki Naturativ, już dwa lata temu pojęcie slow life było znane 27% Polaków. Rozumiane jako życie bez pośpiechu, skupianie się na przeżywaniu „tu i teraz”, życiowa harmonia, popularyzuje zachowanie balansu między pracą a życiem prywatnym. Trend ten ma wyraźnie wzrostową tendencję. Chcemy żyć coraz bardziej świadomie, być bliżej natury, oszczędzać energię. Także w kuchni, stawiając na zdrowe gotowanie. 

Sztuka uważności

Żyjemy w czasach kiedy dla wielu miarą sukcesu są pieniądze i pozycja - okupione olbrzymim wysiłkiem i nakładem czasu. Slow life to nurt zachęcający do pójścia pod prąd. Zwolnienia tempa i przeżywania codzienności bardziej świadomie. Brak pośpiechu pozwala dostrzec detale, cieszyć się z małych rzeczy. Slow life jest też odpowiedzią na masowość i konsumpcjonizm, pojmowane w szerokim kontekście. Zwraca uwagę m.in. na wykorzystywanie armii tanich robotników, którzy produkują ubrania i sprzęty dla Zachodu. Odpowiedzią w duchu slow są świadome zakupy. Jak wynika z badań Meaningful Brands 2019, aż 77% konsumentów woli kupować produkty marek, które podzielają ich wartości (kładąc nacisk np. na lokalny patriotyzm). Polscy przedsiębiorcy oferują dziś doskonałe produkty, w tym sprzęt AGD, które idealnie wpisują się w nurt slow life. Przykładem może być rozwiązanie „gaz pod szkłem”, w którym ekologia i oszczędność idą w parze z przyjemnością gotowania. Jest to jedna z wielu możliwości, które wspierają chęć życia w zgodzie z nurtem slow life.

Znaleźć czas na życie

Życie zgodne z ideą slow life to unikanie pośpiechu, celebrowanie przyjemnych momentów, ograniczanie stresujących sytuacji. Tymczasem współcześnie ludzie żyją w takim pędzie, że wydaje im się, że nie mają czasu na samodzielne przygotowanie posiłku. Nie mają też czasu na to, by po prostu skupić się na życiu. Szybkie tempo życia nie zostawia przestrzeni na to, by je doceniać. Być wdzięcznym za wszystko, co nas spotyka. A przecież życie warto celebrować, pielęgnować każdą chwilę. Bo wczoraj już było, a jutra może nie być. Dlatego trzeba dzisiaj znaleźć czas dla siebie i najbliższych. Realizować swoje pasje, spełniać marzenia. Przede wszystkim jednak zwyczajnie dbać o siebie. Pamiętać o wystarczającej ilości snu, dobrze się odżywiać. Warto zadać sobie pytanie - jeśli codziennie ładujesz smarfona, dlaczego nie robisz tego samego dla siebie?

Gotowanie zbliża ludzi

Jedzenie zajmuje w filozofii slow life istotne miejsce. Z raportu Naturativ wynika, że dla 34% badanych osób z ideą świadomego życia wiąże się ściśle zdrowe odżywianie. Oznacza dla nich gotowanie ze świeżych, naturalnych składników zamiast kilkuminutowego odmrażania czy smażenia. Polacy w większości gotują powoli, bez pośpiechu (62%). Takie gotowanie oznacza też oszczędność energii. – Polacy lubią nowoczesne, designerskie, ale i praktyczne rozwiązania - tłumaczy przedstawiciel marki Solgaz. - Technologia gaz pod szkłem jest jednym z przykładów urządzenia, które spełniają te wszystkie wymagania, jednocześnie pozwalając na ugotowanie dań bez pośpiechu, ciesząc się każdą minutą - dodaje przedstawiciel Solgaz.

A jak często gotujemy? 29% badanych gotuje kilka razy w tygodniu, natomiast 18% - codziennie. Czym jest dla nas jedzenie? Przyjemnością, wyrazem troski o zdrowie, okazją do celebracji chwili.

Z kolei tylko 15% badanych osób ma konkretne rytuały związane z posiłkami. A przecież nieśpieszne gotowanie z rodziną może być doskonałym sposobem na wspólne spędzenie czasu. Wartą rozważenia opcją może być także umówienie się na wspólne gotowanie ze znajomymi. Aby odkryć, że gotowanie na gazie zapewnia lepszy smak dań, a potrawy są bardziej aromatyczne. By przekonać się, że wspólne gotowanie to wspaniała okazja do budowania wzajemnych relacji. Tak więc jeśli jeszcze nie praktykujesz slow life, to najwyższy czas zwolnić i rozsmakować się w chwili.

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta Biuro prasowe
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania
Styl życia Firma eventowa jako partner w organizacji eventów
2025-02-18 | 12:50

Firma eventowa jako partner w organizacji eventów

Współczesne eventy to nie tylko okazja do spotkań, ale także istotny element strategii marketingowych i komunikacyjnych. Profesjonalna firma eventowa odgrywa kluczową rolę

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Gwiazdy

Handel

Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.

Infrastruktura

Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.