Smaczne i aromatyczne świąteczne potrawy
Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Tegoroczne Święta Bożego Narodzenia będą trochę inne niż zazwyczaj. Nie każdy z nas będzie mógł spotkać się z całą swoją rodziną, by wspólnie celebrować ten szczególny czas. Pomimo niesprzyjających okoliczności, warto jednak pamiętać o tradycji i przygotować wyjątkowe potrawy, które uatrakcyjnią świąteczny stół.
Wszyscy znamy dania, które kojarzą się przede wszystkim ze Świętami Bożego Narodzenia. Dla jednych jest to barszcz z uszkami, dla innych karp czy makowiec. Aby wzbogacić świąteczne smakołyki, warto dodać do nich sprawdzone, aromatyczne sosy, które „podbiją” smak każdego z nich. Możemy postawić na przykład na Majonez Kielecki, który doskonale komponuje się z wieloma rozmaitymi składnikami.
Sałatka, które podbiła niejedno serce
Niekwestionowana królowa wigilijnych stołów – to właśnie sałatka jarzynowa! Jeżeli jeszcze nie znaleźliście idealnej receptury, spróbujcie przygotować ją w oparciu o poniższy przepis.
Potrzebne składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 marchewki
- 1 por (zielona część)
- 3 pietruszki
- pół selera
- mała cebula
- 1 jajko ugotowane na twardo
- 3 ogórki kiszone
- jabłko
- pół puszki zielonego groszku
- 4-5 łyżek Majonezu Kieleckiego (lub wg uznania)
- 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- sól, pieprz
Ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i selera obieramy i gotujemy razem z porem do miękkości (ok. 35 minut). Po ugotowaniu warzywa studzimy i kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski. Następnie kroimy obrane jabłko, jajko i ogórki kiszone, drobno siekamy cebulę i dodajemy do reszty składników, wsypujemy groszek. Na koniec dodajemy Majonez Kielecki, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. I gotowe - gwarantujemy, że na jednej dokładce się nie skończy!
Sprawdzony przepis na śledzie
Śledzie to jedno z najbardziej tradycyjnych dań, którego nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Sposobów na ich przyrządzenie jest mnóstwo – od tradycyjnej wersji ze śmietaną i cebulą, po ekstrawaganckie propozycje, takie jak śledzie w sosie jagodowym lub kawowym. Poniżej przedstawiamy tradycyjny, ale uniwersalny i niezawodny przepis na filety śledziowe w sosie majonezowo-śmietanowym z dodatkiem jabłka, cebuli i ogórków kiszonych.
Potrzebne składniki:
- 500 g filetów śledziowych w oleju
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
- jabłko
- mała cebula
- dwa ogórki kiszone
- sól i pieprz
Śledzie odciskamy z nadmiaru oleju za pomocą ręcznika papierowego. Kroimy na mniejsze kawałki i układamy na talerzu lub półmisku. Ogórki, jabłko i cebulę kroimy w drobną kostkę, a następnie przekładamy do miski i dodajemy Majonez Kielecki oraz śmietanę. Dodajemy sól i pieprz do smaku, po czym dokładnie mieszamy. Gotowy sos układamy na filetach śledziowych. Smacznego!

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.