Komunikaty PR

Smaczniejszej pracy sobie nie wyobrazisz! Pizzerman z certyfikatem.

2020-09-09  |  10:06
Biuro prasowe
Kontakt
Pełka Creatives
Pełka Creatives

Ekologiczna 16 lok 28
02-798 Warszawa
agnieszka.nowakowska|epcreatives.pl| |agnieszka.nowakowska|epcreatives.pl
(+48) 600 073 558
www.epcreatives.pl/

Czy wiesz, że pierwowzór pizzy powstał w starożytnym Egipcie? I że największą na świecie pizzę serwowano w Krakowie? Rekord Guinnessa należy do Polaków! Międzynarodowy Dzień Pizzy przypada na 9 lutego. Niemcy zjadają jej rocznie więcej niż Amerykanie, bo ponad 6,5 kg. To garść ciekawostek, dzięki którym zostaniesz mistrzem ceremonii na każdym spotkaniu. Ale jeszcze bardziej zaimponujesz znajomym, jeśli zostaniesz… certyfikowanym pizzermanem, a właściwie pizzerwoman. Nie da się? No to patrz!

Jeśli potrafisz robić prawdziwą, klasyczną pizzę – Twoje ciasto zachwyca, a dodatki komponują się z pysznym sosem – nie tylko możesz imponować na imprezach. Okazuje się, że masz w zanadrzu „zapasowy” zawód, tylko jeszcze o tym nie wiesz. Dzięki unijnemu systemowi ZSK już za chwilę będziesz mogła podejść do egzaminu, zdać go i otrzymać wiarygodny certyfikat, który ma numer Polskiej Ramy Kwalifikacji (tak jak na świadectwie ukończenia szkoły podstawowej lub np. świadectwie maturalnym). Nieważne, że nie skończyłaś szkoły kulinarnej ani kucharskich kursów. Jeśli jesteś samoukiem – też OK. Egzamin ZSK zawsze sprawdza Twoje umiejętności, a nie to, w jaki sposób je nabyłeś – w tym przypadku wyczarowywania dzieł sztuki kulinarnej z wody, mąki i drożdży. Działa to tak jak popularne certyfikaty językowe: umiesz, podchodzisz do egzaminu, zdajesz i masz narzędzie, które zwiększa Twoje szanse na rynku pracy.

Jak podaje portalspożywczy.pl, istnieje tzw. Pizza Index. Wskaźnik pokazuje, ile osób w danym mieście przypada na jedną pizzerię – a zatem, jaki jest popyt i jaka konkurencja. Wynika z niego, że przeciętnie na jedną pizzerię przypada od 1,5 do 2,5 tys. mieszkańców w zależności od miasta, ale niektóre, jak Warszawa, sięgają do prawie 8 tys. pizzolubów na lokal. Jest popyt. A jeśli jest popyt – są także miejsca pracy. Warto zatem zawalczyć o przestrzeń dla siebie. Marzyłaś o tym, by zawodowo robić to, co kochasz? Wykorzystać swoją pasję, by zarabiać? Możesz przekwalifikować się… a jeśli dopiero startujesz na rynku pracy, to taki as w rękawie otwiera Ci kolejną z dróg.

Ale wracając do „smacznych” ciekawostek, czy wiesz, że…

  • Pierwsza pizzeria powstała w Neapolu w 1830 roku.
  • Pizzę w USA rozpowszechnili włoscy żołnierze podczas II wojny światowej.
  • Pizzę hawajską wymyślono w… Kanadzie!
  • Nazwa pizzy margherity powstała na cześć włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej – wymyśliła ją w 1889 roku lokalna pizzeria. I tak już zostało!
  • Rekord w najszybszym zjedzeniu pizzy należy do Amerykanina, który zjadł placek o średnicy 30 cm w zaledwie 41,31 s.
  • Każdego roku na świecie sprzedaje się 5 mld pizz.

Więcej informacji o Zintegrowanym Systemie Kwalifikacji można znaleźć na stronie: www.kwalifikacje.edu.pl

Foto: Pixabay

 

 

Kontakt dla mediów:

Marcin Bartnicki
Instytut Badań Edukacyjnych

rzecznik prasowy
e-mail: m.bartnicki@ibe.edu.pl
tel. kom. +48 603 302 760

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Pełka Creatives
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję Biuro prasowe
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona
Styl życia Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania
2025-02-19 | 13:30

Jak zadowolić Zetkę w pracy? Pokolenie Z i jego oczekiwania

Pokolenie Z wkroczyło na rynek pracy, wnosząc na niego świeżą energię, pomysły i… oczekiwania. A te determinują podejście pracodawców do szeroko pojętego zarządzania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Transport

W Amazon pracuje ponad 750 tys. robotów. Najnowszy jest wyposażony w „zmysł” dotyku

Pierwsze roboty wyposażone w „zmysł” dotyku wykorzystywane są przez Amazon do obsługi produktów w centrach realizacji zamówień w USA i Niemczech. Roboty potrafią precyzyjnie przeszukiwać nawet ciasne przestrzenie półek w poszukiwaniu konkretnych produktów i z wyczuciem przenosić je na taśmę. Dzięki nim pracownicy nie muszą się schylać ani wspinać po drabinie w poszukiwaniu towaru. Automatyzacja wspiera też pracę kurierów. Paczki, które mają być dostarczone pod wskazany adres, podświetlane są w furgonetce na zielono, co ułatwia znalezienie właściwej przesyłki i skraca czas dostawy.

Medycyna

Diagnostyka zaburzeń snu może być łatwiejsza. Inteligentna piżama monitoruje bruksizm i bezdech senny

Naukowcy z Uniwersytetu Cambridge opracowali inteligentną piżamę, której zadaniem jest monitorowanie w warunkach domowych wzorców oddechu podczas snu i wykrywanie jego zaburzeń takich jak bezdech senny, chrapanie czy bruksizm. Jest to możliwe dzięki znajdującym się w materiale zaawansowanym grafenowym czujnikom tensometrycznym. Urządzenie może stać się alternatywą dla często niekomfortowej dla pacjentów diagnostyki w warunkach szpitalnych lub z wykorzystaniem nieporęcznego sprzętu.

Gwiazdy

Julia Kamińska: Elektrośmieci to duży problem. Sama mam w piwnicy zepsutą pralkę i muszę zorganizować jej wywóz

Piotr Zelt, Julia Kamińska i Klaudia Zioberczyk zauważają, że mimo wielu akcji informacyjnych i edukacyjnych nadal nie wszyscy Polacy zdają sobie sprawę z tego, że elektrośmieci, które nie są w odpowiedni sposób zutylizowane, stanowią ogromne zagrożenie dla środowiska. I choć istnieją różne możliwości przekazania zużytych, nieużywanych lub uszkodzonych urządzeń elektrycznych i elektronicznych do punktów zbiórki czy firm zajmujących się recyklingiem, to nie brakuje osób, które lekceważą wszelkie wytyczne i idą na łatwiznę. Wyrzucają takie sprzęty do zwykłych śmietników albo wywożą na przykład do lasu.