Komunikaty PR

Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę

2022-10-07  |  10:30

Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę

 

Kimchi to pochodzący z Korei, pikantny, fementowany produkt na bazie kapusty pekińskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Mieszkańcy Warszawy i Krakowa będą mogli spróbować tego cudownego produktu podczas Festiwalu Koreańskiego Kimchi w dwa najbliższe weekendy.

Czym jest kimchi?

Kimchi od przynajmniej 1300 lat produkowane jest w Korei. Jest to naturalnie fermetowana mieszanka warzyw, której podstawą tradycyjnie były: rzepa, kapusta pekińska albo ogórek. Dziś najczęściej spotykane jest kimchi na bazie kapusty pekińskiej. Nie jest to jedyny składnik kimchi. Aby uzyskać pełnię smaku producenci z Korei Południowej stosują wiele naturalnych dodatków. Najważniejsze z nich to: rzodkiew japońska, ostra papryka gochugaru mielona, kapusta musztardowa, kapusta sarepska. Na finalny smak wpływają także przyprawy, wśród których często stosowane to: czosnek, cebula dymka, ekstrakt ze śliwek, ekstrakt z owoców yuzu, sól, cukier, zielona herbata w proszku, pieprz syczuański, ale także suszone wodorosty. W wersjach nie wegetariańskich często stosowany jest dodatek sosu rybnego (produkowany z fermentowanych sardeli, które po ponad roku procesu fermentacji nie mają już rybnego posmaku, natomiast dzięki umami wzmacniają smak warzyw). Ale najważniejszą rolę w produkcji kimchi, podobnie jak przy kiszeniu ogórków czy kapusty, pełnią bakterie kwasu mlekowego (w tym Lactobacillus plantarum) - a w Korei używa się specjalnie wyselekcjonowanych zakwasów, co gwarantuje niepowtarzalny smak. 

Niezwykłe właściwości pro-zdrowotne

Kimchi to produkt niskokaloryczny, o wysokiej zawartości witamin C, karotenu, niacyny i witaminy K. Ma bardzo pozytywny wpływ na perystaltykę jelit dzięki zawartości bakterii probiotycznych oraz nawet 24% zawartości błonnika. Jest rodzajem żywności o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych. Badania koreańskie potwierdziły też właściwości immunostymulacyjne oraz przecirakowe. Te ostatnie wynikają z wysokiej naturalnej zawartości nie tylko błonnika i bakterii probiotycznych, ale także: izotiocyjanianów, allicyny (siarkoorganiczny związek o właściwościach także bakteriobójczych), flawonoidów oraz beta-sitosterolu.

Festiwal Koreańskiego Kimchi

Mieszkańcy Warszawy i Krakowa, w dwa najbliższe weekendy będą mogli przekonać się, że oryginalne koreańskie kimchi to produkt niezwykły. W ramach Festiwalu Koreańskiego Kimchi, będzie można wypróbować nie tylko najwyższej jakości kimchi sprowadzone od renomowanego producenta, ale zobaczyć jak komponuje się ono z nowoczesną kuchnią. Kimchi będzie serwowane w trzech wersjach:

• wegańskiej: kimchi z czarnuszką i sezamem,

• wegetariańskiej: Mini Brioche z kotlecikami falafel i kimchi, podane z majonezem aromatyzowanym kolendrą,

• i mięsnej: Mini Burgery z wolno gotowaną szarpaną wieprzowiną oraz kimchi i majonezem aromatyzowanym kolendrą.

Udział w degustacji jest bezpłatny.

 

Miejsce: Warszawa:
8-9 października
• 11:00-17:00 przed Galerią Północną
• 10:00-16:00 przed Halą Mirowską

15-16 października
• 12:00–18:00 przed Galerią Północną
• 11:00–17:00 Wybrzeże Kościuszkowskie przy CNK (Centrum Nauki Kopernik)

Kraków:
8-9 października
• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim,
• 12:00-18:00 Strefa Błonia

15-16 października
• 12:00-18:00 w Hali Lipowej,

• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim

 

Kontakt dla mediów:

Rafał Tusznio

Lucky Fish sp. z o.o. sp. k.

ul: Raciborska 17, 30-384 Kraków,

Tel.: +48 601 545 603;

e-mail: r.tusznio@luckyfish.pl

                  

Tomasz Kulikowski

MPR S.C.       

Tel.: +48 501 623 816;

e-mail: mprfish@gmail.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
GIGekonomia na dobre zagościła w krajobrazie polskiego rynku pracy, ale nie brakuje barier do jej rozwoju. To wnioski z trzeciej edycji badania GIGLIKE i EY Polska Biuro prasowe
2025-05-30 | 23:50

GIGekonomia na dobre zagościła w krajobrazie polskiego rynku pracy, ale nie brakuje barier do jej rozwoju. To wnioski z trzeciej edycji badania GIGLIKE i EY Polska

GIGbarometr 2025 osiągnął wartość 4,8 (na skali od 0 do 10, gdzie 10 oznacza maksimum elastyczności rynku pracy). To nieznaczny spadek w stosunku do zeszłego roku. Jest on
Premiera najnowszych produktów soundcore w Polsce - słuchawki Liberty 5 oraz Aeroclip zadebiutowały podczas eventu w stylu coffee party
2025-05-27 | 16:00

Premiera najnowszych produktów soundcore w Polsce - słuchawki Liberty 5 oraz Aeroclip zadebiutowały podczas eventu w stylu coffee party

Anker Innovations, światowy lider w dziedzinie produktów technologii konsumenckiej i jej marka audio soundcore, zaprezentowali dzisiaj dwa nowe produkty podczas wydarzenia coffee
W sytuacjach stresowych wolimy spędzać czas ze swoimi zwierzętami
2025-05-20 | 23:55

W sytuacjach stresowych wolimy spędzać czas ze swoimi zwierzętami

Merdający ogon zamiast partnera – w sytuacjach stresowych wolimy spędzać czas ze swoimi zwierzętami Ponad połowa (53%) opiekunów zwierząt w Polsce przyznaje,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Konsumenci doceniają działania firm na rzecz środowiska i społeczeństwa. Dla przedsiębiorstw to szansa na rozwój

Zrównoważony rozwój staje się coraz ważniejszym elementem strategii biznesowych firm. Podmioty wdrażające długofalową strategię ESG mogą liczyć na korzyści finansowe, większe zainteresowanie inwestorów oraz poprawę klimatu i społecznej akceptacji. Spółki i przedsiębiorcy, którzy realizują inwestycje zgodnie z najwyższymi standardami środowiskowymi i społecznymi otrzymali Diamenty Zrównoważonej Gospodarki podczas konferencji Sustainable Economy Summit.

Edukacja

Poziom kompetencji cyfrowych Polaków na bardzo niskim poziomie. Spowalnia to cyfryzację gospodarki i firm

Na tle mieszkańców innych państw UE poziom kompetencji cyfrowych Polaków utrzymuje się na bardzo niskim poziomie – wynika z ostatnich danych Eurostat. Niecała połowa deklaruje posiadanie przynajmniej podstawowych umiejętności cyfrowych, a 20 proc. – więcej niż podstawowe. Staje to na drodze do cyfryzacji gospodarki i zwiększenia produktywności przedsiębiorstw.