Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę
Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę
Kimchi to pochodzący z Korei, pikantny, fementowany produkt na bazie kapusty pekińskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Mieszkańcy Warszawy i Krakowa będą mogli spróbować tego cudownego produktu podczas Festiwalu Koreańskiego Kimchi w dwa najbliższe weekendy.
Czym jest kimchi?
Kimchi od przynajmniej 1300 lat produkowane jest w Korei. Jest to naturalnie fermetowana mieszanka warzyw, której podstawą tradycyjnie były: rzepa, kapusta pekińska albo ogórek. Dziś najczęściej spotykane jest kimchi na bazie kapusty pekińskiej. Nie jest to jedyny składnik kimchi. Aby uzyskać pełnię smaku producenci z Korei Południowej stosują wiele naturalnych dodatków. Najważniejsze z nich to: rzodkiew japońska, ostra papryka gochugaru mielona, kapusta musztardowa, kapusta sarepska. Na finalny smak wpływają także przyprawy, wśród których często stosowane to: czosnek, cebula dymka, ekstrakt ze śliwek, ekstrakt z owoców yuzu, sól, cukier, zielona herbata w proszku, pieprz syczuański, ale także suszone wodorosty. W wersjach nie wegetariańskich często stosowany jest dodatek sosu rybnego (produkowany z fermentowanych sardeli, które po ponad roku procesu fermentacji nie mają już rybnego posmaku, natomiast dzięki umami wzmacniają smak warzyw). Ale najważniejszą rolę w produkcji kimchi, podobnie jak przy kiszeniu ogórków czy kapusty, pełnią bakterie kwasu mlekowego (w tym Lactobacillus plantarum) - a w Korei używa się specjalnie wyselekcjonowanych zakwasów, co gwarantuje niepowtarzalny smak.
Niezwykłe właściwości pro-zdrowotne
Kimchi to produkt niskokaloryczny, o wysokiej zawartości witamin C, karotenu, niacyny i witaminy K. Ma bardzo pozytywny wpływ na perystaltykę jelit dzięki zawartości bakterii probiotycznych oraz nawet 24% zawartości błonnika. Jest rodzajem żywności o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych. Badania koreańskie potwierdziły też właściwości immunostymulacyjne oraz przecirakowe. Te ostatnie wynikają z wysokiej naturalnej zawartości nie tylko błonnika i bakterii probiotycznych, ale także: izotiocyjanianów, allicyny (siarkoorganiczny związek o właściwościach także bakteriobójczych), flawonoidów oraz beta-sitosterolu.
Festiwal Koreańskiego Kimchi
Mieszkańcy Warszawy i Krakowa, w dwa najbliższe weekendy będą mogli przekonać się, że oryginalne koreańskie kimchi to produkt niezwykły. W ramach Festiwalu Koreańskiego Kimchi, będzie można wypróbować nie tylko najwyższej jakości kimchi sprowadzone od renomowanego producenta, ale zobaczyć jak komponuje się ono z nowoczesną kuchnią. Kimchi będzie serwowane w trzech wersjach:
• wegańskiej: kimchi z czarnuszką i sezamem,
• wegetariańskiej: Mini Brioche z kotlecikami falafel i kimchi, podane z majonezem aromatyzowanym kolendrą,
• i mięsnej: Mini Burgery z wolno gotowaną szarpaną wieprzowiną oraz kimchi i majonezem aromatyzowanym kolendrą.
Udział w degustacji jest bezpłatny.
Miejsce: Warszawa:
8-9 października
• 11:00-17:00 przed Galerią Północną
• 10:00-16:00 przed Halą Mirowską
15-16 października
• 12:00–18:00 przed Galerią Północną
• 11:00–17:00 Wybrzeże Kościuszkowskie przy CNK (Centrum Nauki Kopernik)
Kraków:
8-9 października
• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim,
• 12:00-18:00 Strefa Błonia
15-16 października
• 12:00-18:00 w Hali Lipowej,
• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim
Kontakt dla mediów:
Rafał Tusznio
Lucky Fish sp. z o.o. sp. k.
ul: Raciborska 17, 30-384 Kraków,
Tel.: +48 601 545 603;
e-mail: r.tusznio@luckyfish.pl
Tomasz Kulikowski
MPR S.C.
Tel.: +48 501 623 816;
e-mail: mprfish@gmail.com
![Raport satysfakcji z leczenia i jakości życia chorych z SMA Biuro prasowe](/files/1407088925/konferencja-sma-08.08.24-pap_1,w_284,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Raport satysfakcji z leczenia i jakości życia chorych z SMA
![Od samoobrony po jogę - całotygodniowe animacje w Bel Mare & Aqua Resort](/files/1407088925/bel-mare-miedzyzdroje,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Od samoobrony po jogę - całotygodniowe animacje w Bel Mare & Aqua Resort
![Dołącz do prawie 40 tys. biegaczy Poland Business Run 2024!](/files/1407088925/3-1_1,w_247,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Dołącz do prawie 40 tys. biegaczy Poland Business Run 2024!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
![](/files/1922771799/nykiel-tzg-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Natalia Nykiel: Ostatnio dużo się rozciągam, biegam i zrezygnowałam z alkoholu. Chcę być w jak najlepszej formie przed treningami do „Tańca z gwiazdami”
Artystka cieszy się z tego, że producenci „Tańca z gwiazdami” dali jej szansę zdobycia nowych umiejętności i zaprezentowania się widzom z zupełnie innej strony. Nie może się już więc doczekać swojego debiutu na parkiecie tego kultowego programu, ale najpierw przed nią mozolne treningi. Natalia Nykiel zapewnia jednak, że na sali ćwiczeń zamierza dać z siebie wszystko i ma nadzieję, że ten wysiłek zaprocentuje.
Podróże
Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki
![](/files/1922771799/sykut-wakacje-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.
Media
Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor
![](/files/1922771799/hyzy-dowbor-foto,w_133,_small.jpg)
Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.