Komunikaty PR

Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę

2022-10-07  |  10:30

Smak cudownego koreańskiego kimchi. Poczuj różnicę

 

Kimchi to pochodzący z Korei, pikantny, fementowany produkt na bazie kapusty pekińskiej, który coraz częściej gości na naszych stołach. Mieszkańcy Warszawy i Krakowa będą mogli spróbować tego cudownego produktu podczas Festiwalu Koreańskiego Kimchi w dwa najbliższe weekendy.

Czym jest kimchi?

Kimchi od przynajmniej 1300 lat produkowane jest w Korei. Jest to naturalnie fermetowana mieszanka warzyw, której podstawą tradycyjnie były: rzepa, kapusta pekińska albo ogórek. Dziś najczęściej spotykane jest kimchi na bazie kapusty pekińskiej. Nie jest to jedyny składnik kimchi. Aby uzyskać pełnię smaku producenci z Korei Południowej stosują wiele naturalnych dodatków. Najważniejsze z nich to: rzodkiew japońska, ostra papryka gochugaru mielona, kapusta musztardowa, kapusta sarepska. Na finalny smak wpływają także przyprawy, wśród których często stosowane to: czosnek, cebula dymka, ekstrakt ze śliwek, ekstrakt z owoców yuzu, sól, cukier, zielona herbata w proszku, pieprz syczuański, ale także suszone wodorosty. W wersjach nie wegetariańskich często stosowany jest dodatek sosu rybnego (produkowany z fermentowanych sardeli, które po ponad roku procesu fermentacji nie mają już rybnego posmaku, natomiast dzięki umami wzmacniają smak warzyw). Ale najważniejszą rolę w produkcji kimchi, podobnie jak przy kiszeniu ogórków czy kapusty, pełnią bakterie kwasu mlekowego (w tym Lactobacillus plantarum) - a w Korei używa się specjalnie wyselekcjonowanych zakwasów, co gwarantuje niepowtarzalny smak. 

Niezwykłe właściwości pro-zdrowotne

Kimchi to produkt niskokaloryczny, o wysokiej zawartości witamin C, karotenu, niacyny i witaminy K. Ma bardzo pozytywny wpływ na perystaltykę jelit dzięki zawartości bakterii probiotycznych oraz nawet 24% zawartości błonnika. Jest rodzajem żywności o wysokich właściwościach antyoksydacyjnych. Badania koreańskie potwierdziły też właściwości immunostymulacyjne oraz przecirakowe. Te ostatnie wynikają z wysokiej naturalnej zawartości nie tylko błonnika i bakterii probiotycznych, ale także: izotiocyjanianów, allicyny (siarkoorganiczny związek o właściwościach także bakteriobójczych), flawonoidów oraz beta-sitosterolu.

Festiwal Koreańskiego Kimchi

Mieszkańcy Warszawy i Krakowa, w dwa najbliższe weekendy będą mogli przekonać się, że oryginalne koreańskie kimchi to produkt niezwykły. W ramach Festiwalu Koreańskiego Kimchi, będzie można wypróbować nie tylko najwyższej jakości kimchi sprowadzone od renomowanego producenta, ale zobaczyć jak komponuje się ono z nowoczesną kuchnią. Kimchi będzie serwowane w trzech wersjach:

• wegańskiej: kimchi z czarnuszką i sezamem,

• wegetariańskiej: Mini Brioche z kotlecikami falafel i kimchi, podane z majonezem aromatyzowanym kolendrą,

• i mięsnej: Mini Burgery z wolno gotowaną szarpaną wieprzowiną oraz kimchi i majonezem aromatyzowanym kolendrą.

Udział w degustacji jest bezpłatny.

 

Miejsce: Warszawa:
8-9 października
• 11:00-17:00 przed Galerią Północną
• 10:00-16:00 przed Halą Mirowską

15-16 października
• 12:00–18:00 przed Galerią Północną
• 11:00–17:00 Wybrzeże Kościuszkowskie przy CNK (Centrum Nauki Kopernik)

Kraków:
8-9 października
• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim,
• 12:00-18:00 Strefa Błonia

15-16 października
• 12:00-18:00 w Hali Lipowej,

• 11:00-17:00 przy Rondzie Mogilskim

 

Kontakt dla mediów:

Rafał Tusznio

Lucky Fish sp. z o.o. sp. k.

ul: Raciborska 17, 30-384 Kraków,

Tel.: +48 601 545 603;

e-mail: r.tusznio@luckyfish.pl

                  

Tomasz Kulikowski

MPR S.C.       

Tel.: +48 501 623 816;

e-mail: mprfish@gmail.com

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Raport satysfakcji z leczenia i jakości życia chorych z SMA Biuro prasowe
2024-08-09 | 08:00

Raport satysfakcji z leczenia i jakości życia chorych z SMA

Ponad 80% pacjentów z rdzeniowym zanikiem mięśni (SMA) leczonych nusinersenem jest zadowolonych z terapii. 90% pacjentów pediatrycznych oraz 66% pacjentów
Od samoobrony po jogę - całotygodniowe animacje w Bel Mare & Aqua Resort
2024-06-25 | 10:00

Od samoobrony po jogę - całotygodniowe animacje w Bel Mare & Aqua Resort

Międzyzdroje wabiące ofertą dla dzieci, piaszczystymi plażami, zielenią Wolińskiego Parku Narodowego starają się zainteresować rodziny planujące wakacyjny wypoczynek. Bel Mare &
Dołącz do prawie 40 tys. biegaczy Poland Business Run 2024!
2024-06-13 | 08:00

Dołącz do prawie 40 tys. biegaczy Poland Business Run 2024!

Dołącz do prawie 40 tys. biegaczy Poland Business Run 2024 i pomóż osobom z niepełnosprawnościami! Już wiadomo, że w 13. edycji największej charytatywnej sztafety

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.