Smaki z całego świata w Atrium Molo
Już wkrótce do Szczecina zawitają food trucki! Na otwarcie sezonu „kuchni pod chmurką” zaprasza Atrium Molo. W dniach od 4 do 6 czerwca br. przy centrum handlowym zaparkują mobilne restauracje serwujące dania z całego świata. Dla miłośników ulicznego jedzenia to okazja, aby poznać nowe smaki.
Food trucki to doskonała propozycja dla fanów smacznej kuchni. Restauracje na kółkach oferują niemal każdy rodzaj dań, serwując coraz to bardziej wymyślne i egzotyczne potrawy. Już wkrótce okazję do skosztowania wspaniałych przysmaków będą mieli mieszkańcy Szczecina. W pierwszy weekend czerwca przy Atrium Molo staną mobilne restauracje oferujące dania kuchni z całego świata - – amerykańskiej, meksykańskiej, molekularnej, belgijskiej, tex-mex czy tajskiej.
Z oferty food trucków można skorzystać w dniach 4-6 czerwca, w piątek i sobotę w godzinach 11.00 -21.00 oraz w niedzielę od 11:00 do 20:00, na parkingu Atrium Molo (ul. Mieszka I 73). Organizatorzy zadbają też o dobre samopoczucie dzieci – podczas weekendu najmłodszym udostępniony zostanie bezpłatnie do zabawy dmuchaniec. Food trucki będą funkcjonować zgodnie z obowiązującymi zasadami sanitarnymi.
– Rosnące zainteresowanie kuchnią z food trucków pokazuje, że nie trzeba dalekich podróży, by poznać smaki świata. Dlatego organizatorzy tego cyklicznego wydarzenia zawsze stawiają na różnorodność menu. Podobnie będzie i tym razem. Przez trzy dni miłośnicy ulicznego jedzenia będą mogli przebierać w ofertach kulinarnych. Nie zabraknie bardziej egzotycznych potraw, jak i tradycyjnych przysmaków– mówi Agnieszka Wasyłenko z CH Atrium Molo.
Więcej informacji na temat wydarzenia oraz listę wystawców można znaleźć na stronie: https://atrium-molo.pl/ oraz na profilu facebook Atrium Molo .
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.