Komunikaty PR

Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co je różni?

2021-04-14  |  12:00

Do kawy, do ciasta, do zupy, a może do sałatki? Możliwości jest wiele, bo zarówno śmietana, jak i śmietanka stanowią perfekcyjne uzupełnienie wielu potraw. Jednak czy zawsze wiemy, którą wybrać? I czym tak naprawdę różnią się między sobą? Najprościej mówiąc, śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. A w jakich daniach sprawdzą się najlepiej? Podpowiadamy.

Kilka słów o różnicach

Smak to nie wszystko, co odróżnia śmietanę od śmietanki. Są to przede wszystkim inne procesy powstawania, zawartość tłuszczu oraz konsystencja. Zacznijmy od śmietanki, którą uzyskujemy podczas odwirowania mleka. Jest ona płynna i słodka, dostępna najczęściej w wariantach 10 %, 12 %, 18 %, 30 % i 36 % tłuszczu. Z kolei śmietana, to ukwaszona w wyniku działania czystych kultur bakterii mlekowych śmietanka, która posiada gęstą konsystencję oraz lekko kwaśny smak. Na półkach sklepowych znajdziemy ją w wersji 12, 18 i 22% tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym śmietana będzie bardziej gęsta i zawiesista.

No to którą do ciasta, a którą do zupy?

Tak naprawdę zastosowań jest wiele, bowiem z pomocą produktów śmietanowych możemy wyczarować naprawdę pyszne dania. Zazwyczaj słodkie i lekkie śmietanki wykorzystuje się do przygotowywania deserów – pysznych kremów, serników czy tiramisu. Wynika to z faktu, że śmietanka – o ile jest dobrze schłodzona – świetnie nadaje się do ubijania. Idealnie sprawdzi się ta zawierająca 30% lub 36% tłuszczu (np. śmietanka UHT Łaciata). Produkty z wysoką zawartością tłuszczu doskonale się łączą oraz szybko ubijają, pozwalając uzyskać idealną, trwałą konsystencję oraz śmietankowy smak.

Nie tylko do ciast

To, że śmietanka jest słodka, nie oznacza, że pasuje tylko do deserów. Warto jej smakiem wzbogacić np. krem z papryki czy z pomidorów. Pachnąca bazylią zupa na bazie grillowanej papryki to propozycja na smaczny posiłek w gronie rodziny lub znajomych. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i posmakuje każdemu.

Zupa krem z papryki i bazylii

Składniki:

  • 4 żółte papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie: Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, smarujemy oliwą i opiekamy na grillu. Gdy ostygnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy bazylię i sól, gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i całość blendujemy.

A do czego wybrać kwaśną i gęstą śmietanę?

Z pewnością świetnie będzie pasowała do zabielania tradycyjnych zup – jak np. pieczarkowa, kalafiorowa czy ogórkowa. Możemy z niej stworzyć także pyszne dipy do dań zarówno na ciepło, jak i na zimno, które z pomocą śmietanowego sosu, nabiorą zupełnie nowego charakteru.

Jak przygotować zdrowy, smaczny, łatwy i szybki sos, pełen wartości odżywczych? Poniżej prezentujemy przepis. Można go podawać jako dodatek do mięs, wędlin i ryb na zimno. Jednak równie dobrze sprawdzi się podany z sałatami czy drobnymi przekąskami na przyjęciu.

Dip śmietanowy z jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 1 śmietana 18% Mazurski Smak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie: Ugotowane żółtka z dodatkiem majonezu rozcieramy łyżką w misce na gładką masę. Białka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do masy. Porcjami dodajemy do niej śmietanę, cały czas ucierając. Na koniec przyprawiamy dip solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z zieloną natką pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na dania, w których królują śmietany i śmietanki znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania Biuro prasowe
2024-04-24 | 11:00

Przepisy na dobry dzień! 24 kwietnia – Europejski Dzień Śniadania

24 kwietnia przypada Europejski Dzień Śniadania. Jest to doskonała okazja, by przypomnieć, jak ważną rolę odgrywa ten poranny posiłek w naszym życiu oraz przygotować pyszne, zdrowe i
Żywienie BRAK ZDJĘCIA
2024-04-23 | 15:30

Gotowi na sezon grillowy? Lidl Polska z wyjątkową wegeofertą

Wielkimi krokami zbliża się majówka, a wraz z nią start sezonu grillowego. To świetny czas nie tylko dla mięsożerców. Lidl Polska po raz kolejny pokazuje, że pamięta o weganach, wegetarianach, flexitarianach i wszystkich,
Żywienie Oliwki krojone czarne OLE! Smak i wygoda na każdą okazję
2024-04-23 | 14:00

Oliwki krojone czarne OLE! Smak i wygoda na każdą okazję

Oliwki krojone czarne OLE! to jedna z najsmaczniejszych propozycji kuchni śródziemnomorskiej w formie cienkich, gotowych do użycia paseczków. Ta aromatyczna przekąska inspiruje do

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Aleksandra Popławska: Zazwyczaj dostaję fajne prezenty. Najbardziej cieszy mnie, jak ktoś mi coś namaluje albo napisze wiersz

Aktorkę można teraz oglądać między innymi w spektaklu „Wyjątkowy prezent” w reżyserii Tomasza Sapryka. Dzięki tej sztuce widzowie mogą się przekonać, że wyszukany, drogi i niezwykle odważny upominek nie tylko może zepsuć urodzinową imprezę, ale także relacje rodzinne i przyjacielskie. Aleksandra Popławska zdaje sobie sprawę z tego, że wiele osób ma nie lada dylemat, co podarować komuś z okazji urodzin czy imienin. Jednocześnie podkreśla, że ona sama nigdy nie dostała nietrafionego prezentu, który szybko wylądował w koszu.

Media

Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski: Mamy wieloletnie doświadczenie telewizyjne. To nam pozwoliło zbudować wideopodcast „Serio?” od strony merytorycznej i technicznej

Po zwolnieniu z TVP Katarzyna Cichopek i Maciej Kurzajewski ruszyli na podbój YouTube’a. Do autorskiego wideopodcastu „Serio?” para zamierza zapraszać gości, którzy działają na różnych płaszczyznach, mają nietuzinkowe pasje i swoim postępowaniem dają dobry przykład innym. Prezenterzy wierzą, że ich nowy projekt z odcinka na odcinek będzie się cieszył coraz większą popularnością. Na razie obserwuje ich ok. 5 tys. subskrybentów. Obydwoje zapewniają, że nie boją się nowych wyzwań zawodowych, a satysfakcję sprawia im to, że przy realizacji nagrań mogą w pełni wykorzystać swoje doświadczenie telewizyjne.

Edukacja

Co piąte polskie dziecko padło ofiarą cyberprzemocy. Brakuje narzędzi, które pomogłyby z tym zjawiskiem walczyć

Według badań HBSC co szósty nastolatek na świecie padł ofiarą cyberprzemocy – informuje Europejskie Biuro Regionalne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). W Polsce jest pod tym względem dużo gorzej. Nawet jedno na pięcioro dzieci mogło doświadczyć przemocy w sieci – alarmują naukowcy. Grupą najbardziej narażoną na cyberprzemoc są 13-latki. Porównanie danych z obecnej i poprzedniej edycji badania wskazuje, że dotychczasowe programy przeciwdziałania przemocy, i to nie tylko w obszarze cyber, nie są skuteczne. Eksperci podkreślają, że trzeba w nie włączyć nie tylko szkoły, ale też placówki medyczne, rodziców i samą młodzież.