Komunikaty PR

Śmietana a śmietanka – czy wiesz, co je różni?

2021-04-14  |  12:00

Do kawy, do ciasta, do zupy, a może do sałatki? Możliwości jest wiele, bo zarówno śmietana, jak i śmietanka stanowią perfekcyjne uzupełnienie wielu potraw. Jednak czy zawsze wiemy, którą wybrać? I czym tak naprawdę różnią się między sobą? Najprościej mówiąc, śmietana jest kwaśna, a śmietanka słodka. A w jakich daniach sprawdzą się najlepiej? Podpowiadamy.

Kilka słów o różnicach

Smak to nie wszystko, co odróżnia śmietanę od śmietanki. Są to przede wszystkim inne procesy powstawania, zawartość tłuszczu oraz konsystencja. Zacznijmy od śmietanki, którą uzyskujemy podczas odwirowania mleka. Jest ona płynna i słodka, dostępna najczęściej w wariantach 10 %, 12 %, 18 %, 30 % i 36 % tłuszczu. Z kolei śmietana, to ukwaszona w wyniku działania czystych kultur bakterii mlekowych śmietanka, która posiada gęstą konsystencję oraz lekko kwaśny smak. Na półkach sklepowych znajdziemy ją w wersji 12, 18 i 22% tłuszczu. Im wyższa zawartość tłuszczu, tym śmietana będzie bardziej gęsta i zawiesista.

No to którą do ciasta, a którą do zupy?

Tak naprawdę zastosowań jest wiele, bowiem z pomocą produktów śmietanowych możemy wyczarować naprawdę pyszne dania. Zazwyczaj słodkie i lekkie śmietanki wykorzystuje się do przygotowywania deserów – pysznych kremów, serników czy tiramisu. Wynika to z faktu, że śmietanka – o ile jest dobrze schłodzona – świetnie nadaje się do ubijania. Idealnie sprawdzi się ta zawierająca 30% lub 36% tłuszczu (np. śmietanka UHT Łaciata). Produkty z wysoką zawartością tłuszczu doskonale się łączą oraz szybko ubijają, pozwalając uzyskać idealną, trwałą konsystencję oraz śmietankowy smak.

Nie tylko do ciast

To, że śmietanka jest słodka, nie oznacza, że pasuje tylko do deserów. Warto jej smakiem wzbogacić np. krem z papryki czy z pomidorów. Pachnąca bazylią zupa na bazie grillowanej papryki to propozycja na smaczny posiłek w gronie rodziny lub znajomych. Zupa jest bardzo łatwa w przygotowaniu i posmakuje każdemu.

Zupa krem z papryki i bazylii

Składniki:

  • 4 żółte papryki
  • 6 ząbków czosnku
  • garść bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 szklanki naturalnego bulionu warzywnego
  • ½ szklanki śmietanki Łaciatej 18%

Przygotowanie: Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych, smarujemy oliwą i opiekamy na grillu. Gdy ostygnie ściągamy z niej skórkę i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy bazylię i sól, gotujemy ok. 10 minut. Następnie dodajemy śmietankę Łaciatą i całość blendujemy.

A do czego wybrać kwaśną i gęstą śmietanę?

Z pewnością świetnie będzie pasowała do zabielania tradycyjnych zup – jak np. pieczarkowa, kalafiorowa czy ogórkowa. Możemy z niej stworzyć także pyszne dipy do dań zarówno na ciepło, jak i na zimno, które z pomocą śmietanowego sosu, nabiorą zupełnie nowego charakteru.

Jak przygotować zdrowy, smaczny, łatwy i szybki sos, pełen wartości odżywczych? Poniżej prezentujemy przepis. Można go podawać jako dodatek do mięs, wędlin i ryb na zimno. Jednak równie dobrze sprawdzi się podany z sałatami czy drobnymi przekąskami na przyjęciu.

Dip śmietanowy z jajkiem i szczypiorkiem

Składniki:

  • 1 śmietana 18% Mazurski Smak
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki majonezu
  • ½ pęczka szczypiorku
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pieprz
  • kilka gałązek natki pietruszki

Przygotowanie: Ugotowane żółtka z dodatkiem majonezu rozcieramy łyżką w misce na gładką masę. Białka ścieramy na dużych oczkach tarki i dodajemy do masy. Porcjami dodajemy do niej śmietanę, cały czas ucierając. Na koniec przyprawiamy dip solą, cukrem i świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy posiekany szczypiorek. Podajemy z zieloną natką pietruszki. Smacznego!

Więcej przepisów na dania, w których królują śmietany i śmietanki znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Karolina Malinowska: Wraca zainteresowanie czytelnictwem wśród dzieci. To jednoczy pokolenia i rozwija więzi rodzinne

Była modelka przekonuje, że czas spędzony wspólnie z dziećmi przy książce na pewno zaprocentuje w przyszłości. Ważne jest nie tylko czytanie maluchom, ale także zachęcanie ich do tego, by w kolejnych latach nie smartfon czy tablet, ale książka była ich najlepszym przyjacielem. W obliczu rozwoju nowoczesnych technologii Karolina Malinowska dostrzega ich potencjał w promowaniu czytelnictwa. Umożliwiają one na przykład tworzenie spersonalizowanych publikacji skrojonych na miarę naszych potrzeb.

Problemy społeczne

Firmy stawiają na coraz większą autonomię pracowników. To ważne szczególnie dla młodego pokolenia

Celem pracodawców stają się samodzielne, zmotywowane, wydajne i kreatywne zespoły. W przeciwieństwie do tradycyjnych te samozarządzające się teamy pracują autonomicznie bez ciągłej kontroli, a każdy pracownik jest właścicielem swoich celów, zadań i obowiązków, aby osiągnąć wyniki. – W organizacjach, które wprowadzają koncepcje samoorganizujących się zespołów, niewątpliwie możemy mówić o zwiększeniu zaangażowania – ocenia Tina Sobocińska, doradczyni strategiczna HR i założycielka HR4future.

Media

Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka

Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.