Śniadanie, które przeniesie Cię na egzotyczną wyspę
Pyszne owoce z egzotycznych krajów
Jakie owoce najbardziej kojarzą się z tropikalną wyspą? Zdecydowanie ananasy i kokosy! Ananasy występują głównie w krajach Ameryki Południowej oraz na Hawajach. Ich soczysty miąższ ma przyjemny i orzeźwiający smak i zapach. Doskonale sprawdza się jako dodatek do mięs (np. w kontrowersyjnej dla niektórych pizzy hawajskiej), drinków (np. Pina Colada) czy sałatek. Świetnie smakuje również w deserach i wypiekach. Jednym z cudownych składników tego owocu jest bromelina, czyli enzym, który usprawnia pracę przewodu pokarmowego
i według niektórych bardzo pomaga w odchudzaniu.
Kokos jest owocem palmy kokosowej, której nazwa w staroindyjskim języku brzmi „kalpa wryksza”, co oznacza „drzewo, które zaspokaja wszystkie potrzeby życia”. Pochodzi on z południowo-wschodniej Azji oraz z północno-zachodniej Ameryki Południowej. Gdy rozłupiemy kokosa, to w środku znajdziemy biały i mięsisty miąższ, który je się na surowo lub gotuje i następnie suszy. W młodych kokosach znajduje się płyn, czyli woda kokosowa, która jest pełna elektrolitów i uznawana jest za napój izotoniczny, co jest ważne gdy chcemy wypić coś pysznego i przy okazji dobrze nawodnić swój organizm. Kokos jest źródłem dla wielu przepisów kulinarnych – świetnie sprawdza się w drinkach i napojach, jest doskonałym dodatkiem do wypieków i dań.
Ananas, kokos i zdrowe dodatki na śniadanie? Czemu nie!
Mixit przygotował Granolę z pieca - Piña Colada, która pozwala przenieść się do egzotycznych krajów bez potrzeby wyjeżdżania tam! To mieszanka miodowej granoli z pieca (płatków owsianych bez glutenu, nasion słonecznika, miodu, suszonych daktyli, siemienia lnianego, masła klarowanego bez laktozy) oraz płatków kokosowych i liofilizowanego (suszonego mrozem) ananasa, którą wystarczy zalać wodą, mlekiem lub jogurtem. Ten pyszny miks został przygotowany z myślą o całej rodzinie – jest odpowiedni dla dzieci, dorosłych i seniorów. To jedna z wielu mieszanek dostępnych w sklepie Mixit – każda z nich została przygotowana z myślą o innym rodzaju doznań, a wszystkie mają takie składniki i charakter, jakby były przygotowywane w domu – specjalnie dla Ciebie i Twoich bliskich.
Egzotyka na wyciągnięcie ręki
Niezależnie od tego, czy dopiero zaplanowałaś swój wyjazd, byłaś już na urlopie czy jednak w tym roku zdecydowałaś się na spędzenie wakacji w mieście lub najbliższej okolicy, możesz wykorzystać panującą, gorącą aurę i stworzyć sobie nieco tropikalnej atmosfery. Postaw na pyszne smakołyki i należyty wypoczynek, by nieco „wyluzować” i wrzucić niższy bieg – w końcu każdemu się to należy!
www.mixit.pl
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.