Sok z zielonym listkiem - Fortuna BIO
Sadownicy wracają do starych odmian owoców, pszczoły odzyskały należny im szacunek, owce zastępują kosiarki, a kryzys klimatyczny stał się słowem roku.
Teraz nasza kolej.
Deklarujemy, że chcemy być bardziej eko i zdrowsi, ale kiedy jesteśmy zabiegani albo głodni wciąż sięgamy po produkty wysoko przetworzone. Zbyt rzadko myślimy o codziennych zakupach w kontekście zmian klimatu i ekologii.
A gdyby tak słodką przekąskę zamienić na sok owocowo-warzywny z ekologicznych sadów taki jak np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko albo Fortuna Bio Sok 100% tłoczony burak, jabłko, czarna porzeczka. Byłoby to z korzyścią i dla zdrowia, i dla środowiska naturalnego.
Ekologiczne, czyli jakie?
Wybierając produkty BIO, wspieramy ekologiczne uprawy. Pokazujemy, że interesuje nas, skąd pochodzi żywność. Rosnący popyt na naturalne, zdrowe produkty motywuje rolników do rezygnacji ze stosowania środków chemicznych. Zamiast nich wybierają bezpieczne środki pochodzenia biologicznego i mineralnego, nieprzetworzone technologicznie.
Stosują się do zasad poszanowania krajobrazu, współistnienia z ekosystemem, bioróżnorodności. Może to np. oznaczać, że na skraju pól czy sadów gospodarstwo posadzi kwiaty z myślą o pszczołach albo zrezygnuje z kosiarek spalinowych na rzecz owiec.
W takich naturalnych gospodarstwach dojrzewają owoce i warzywa, z których powstają soki tłoczone Fortuna Bio Sok 100%. Są smaczne, zdrowe, mają bardziej intensywne aromaty i lepiej zachowują unikalny charakter danej odmiany. Dlatego Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, czarna porzeczka, Fortuna Bio Sok 100% tłoczony jabłko, gruszka tak bardzo przypominają wakacyjny smak owoców zerwanych prosto z sadu albo z działki.
Zdrowe, dojrzałe owoce lub warzywa są myte, selekcjonowane i tłoczone. Ta minimalna ingerencja sprawia, że zachowują swoje naturalne walory, witaminy, składniki mineralne, błonnik i przeciwutleniacze.
Naturalnie dbają o ciebie
Kupując produkty BIO, chcemy mieć pewność, że spełniają one rygorystyczne normy. Dlatego warto wybrać te, które mają znak rolnictwa ekologicznego. Znak ten znajdziesz na opakowaniach soków Fortuna Bio Sok 100% tłoczony.
Jeśli więc właśnie planujesz wycieczkę za miasto i szukasz zdrowej przekąski, wybierając np. Fortuna Bio Sok 100% tłoczony pomidor, możesz mieć pewność, że pomidory użyte do jego produkcji są najwyższej jakości i pochodzą z ekologicznych upraw. Będziesz więc mieć swój wkład w ochronę środowiska.
Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!
Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Ada Fijał: Młode pokolenie jest niezwykle obeznane z modą. Kiedyś my uczyliśmy uczestników naszych programów, co mają robić, a teraz często to my uczymy się od nich
Aktorka i jurorka programu „Shopping Queens. Królowe zakupów” zauważa, że w ciągu dekady nie tylko zmienił się ten format telewizyjny, ale także podejście do mody. Trendy dyktują bowiem teraz nie tyle znani projektanci, ile ulica i zwykli ludzie. Na jej szczególne uznanie zasługuje młode pokolenie, które wykazuje się ogromną kreatywnością i wręcz nie sposób przejść obojętnie obok ich wyszukanych stylizacji.
Muzyka
Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci
Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.
Edukacja
MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety
Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.