Komunikaty PR

Sosy na każdą okazję - inspiracje świąteczne

2021-12-08  |  12:04
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Sos jest w stanie zmienić danie nie do poznania. Dzięki niemu nawet mało ciekawa potrawa może stać się prawdziwym dziełem sztuki kulinarnej. To właśnie sosy są elementem, który decyduje o końcowym smaku (i wyglądzie!) dania. Ta sama pieczeń będzie smakowała zupełnie inaczej z dodatkiem kremowego, grzybowego dressingu niż kiedy wzbogacimy ją o odrobinę konfitury z żurawiny lub borówek.

Czas przed Świętami Bożego Narodzenia bywa intensywny. Porządki, pakowanie prezentów, przygotowanie potraw - obowiązków jest bardzo wiele. Na wagę złota są więc sposoby na szybsze uporanie się z niektórymi kwestiami. Oto kilka przepisów i pomysłów, które pozwolą nam zaoszczędzić czas w kuchni - dzięki kilku prostym trikom przygotujemy smaczne sosy do świątecznych potraw i nie zajmie nam to długich godzin.

Sosy do mięs

Mięsa wyjątkowo dobrze komponują się ze słodkimi sosami i dodatkami. Smak czerwonych owoców wyśmienicie uzupełni aromat pieczonego schabu, kaczki czy indyka. Do tego puree ziemniaczane, buraczki lub ulubiona surówka… i idealny świąteczny obiad gotowy! Sos żurawinowy z pewnością zachwyci naszych gości, a do tego jest łatwy w przygotowaniu. Robi się praktycznie sam, wystarczy, że raz na kilka minut go zamieszamy - a my w tym czasie możemy zajmować się innymi obowiązkami.

Sos żurawinowy

Potrzebne składniki:

  • 0,5 kg świeżej żurawiny
  • ok. 7 łyżek cukru (lub do smaku)
  • 0,5 szklanki soku pomarańczowego (najlepiej świeżo wyciśniętego)
  • 3 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżka Chrzanu Luksusowego do smaku

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku, lekko zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 50 minut, raz na jakiś czas mieszając. Kiedy żurawina będzie miękka i powstanie gęsty sos, możemy zdjąć garnek z gazu. Podajemy na ciepło lub na zimno z dowolnym mięsem.

Sosy do ryb

Do potraw, które królują na wigilijnych stołach Polaków, bez wątpienia należy zaliczyć wszelkie ryby. Śledź, karp, łosoś - te pojawiają się najczęściej, ale możliwości oczywiście jest dużo więcej. Na świąteczny obiad zamiast mięsa wieprzowego lub indyka możemy podać np. łososia w sosie holenderskim. Tylko jak go przygotować? Wbrew pozorom to nic trudnego.

Sos holenderski

Potrzebne składniki:

  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • sól i pieprz
  • łyżka soku z cytryny

Sos przygotujemy w kąpieli wodnej. Na garnku z wodą umieszczamy miskę, do której wkładamy żółtka, sól i pieprz oraz sok z cytryny. Cały czas energicznie mieszamy, aż żółtka zgęstnieją i staną się puszyste. Następnie cienką strużką dolewamy rozpuszczone, gorące masło, w dalszym ciągu cały czas mieszając. Gotowy sos powinien być jasny i gęsty. Podajemy z pieczonym łososiem lub jajkiem w koszulce.

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy to uniwersalny dodatek do wielu potraw. Aby zaoszczędzić czas podczas Świąt Bożego Narodzenia, możemy sięgnąć po jeden z gotowych sosów dostępnych na rynku, np. Sos Kielecki czosnkowy. Jego niepowtarzalny smak w niczym nie ustępuje domowej wersji - idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs czy np. karpia w galarecie.

Sugerowana cena Sosu Kieleckiego czosnkowego w szkle: ok. 3 zł brutto/ 180 g

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: ok. 11 zł brutto / 700 ml

Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: ok. 3,18 zł brutto / 180 g

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Problemy społeczne

Stres w życiu zawodowym może działać destrukcyjnie. O profilaktykę muszą zadbać zarówno pracownicy, jak i pracodawcy

Co czwarty Polak doświadcza w pracy wysokiego lub bardzo wysokiego stresu, a trzech na czterech pracowników znajduje się w stresowej sytuacji zawodowej przynajmniej raz w tygodniu – wynika z badań Instytutu Psychologii Stresu. Najwyższy poziom częstego stresu dotyczy kobiet i pracowników powyżej 55. roku życia. To grupy najbardziej narażone na poczucie przeciążenia obowiązkami zawodowymi, co odbija się na ich zdrowiu fizycznym i psychicznym, a w kontekście społecznym niesie ze sobą poważne skutki ekonomiczne. W Unii Europejskiej stres zabija rocznie nawet 10 tys. osób.

Gwiazdy

Maciej Dowbor: Ostatnio kupiłem zdalnie sterowane motorówki dla córki. Ten wspólnie spędzony czas pozwala oderwać dzieci od smartfonów

Zdaniem prezentera nawet niepozorny gadżet może pomóc w budowaniu relacji ze swoimi pociechami i tworzeniu pięknych wspomnień. On sam przekonał się o tym, kiedy jego siedmioletnia córka chętnie zaczęła się bawić małymi, zdalnie sterowanymi motorówkami. Teraz kolekcja systematycznie się powiększa, a w zabawie bierze udział cała rodzina.