Sprawdź, jaki wpływ na funkcjonowanie odporności dziecka ma jego dieta
Układ immunologiczny dziecka zaczyna rozwijać się jeszcze na długo przed narodzinami, w brzuchu mamy, a proces ten jest kontynuowany w pierwszych latach życia. Na jego przebieg wpływa wiele czynników, w tym m.in. odpowiedni sposób żywienia. Dowiedz się, w jaki sposób odporność dziecka jest powiązana z jego układem pokarmowym i jak komponować dietę juniora, aby wspierać budowanie jego tarczy ochronnej – układu odpornościowego.
Odporność – to trzeba wiedzieć
Układ odpornościowy, inaczej immunologiczny, pełni bardzo ważną rolę – jest odpowiedzialny za obronę organizmu przed infekcjami i wspomaganie walki z innymi chorobami. Będąc jeszcze w brzuchu mamy, dziecko jest chronione, ponieważ organizm kobiety jest dla niego bezpiecznym środowiskiem. W chwili przyjścia na świat noworodek wkracza jednak w zupełnie nowe otoczenie, a jego odporność każdego dnia jest wystawiana na próbę, mając kontakt m.in. z chorobotwórczymi drobnoustrojami.
Odporność bierze się z brzuszka
Początkowo niemowlę jest chronione przed infekcjami głównie dzięki przeciwciałom, które otrzymało w trakcie życia płodowego przez łożysko mamy. Przeciwciała te zmniejszają się stopniowo po porodzie i zanikają do ok. 6. miesiąca życia dziecka. Mimo że jego organizm stopniowo wytwarza swoje własne przeciwciała, to jego niedojrzały jeszcze układ odpornościowy jest dopiero na początku swojej drogi i nie wie, jak radzić sobie ze wszystkimi wrogami, ponieważ ciągle się uczy. Maluch do stworzenia mocnej bariery dla bakterii czy wirusów potrzebuje odpowiedniego wsparcia.
Czy wiesz, że w jelitach znajduje się aż 70% komórek układu odpornościowego?[1] Tak – jelita są odpowiedzialne nie tylko za trawienie i wchłanianie treści pokarmowej, ale również za odporność. Dbając o odpowiednią dietę dziecka, pomagasz mu także chronić je przed infekcjami. |
Ogromny wpływ na prawidłowe dojrzewanie układu immunologicznego ma dobrze skomponowany jadłospis i odpowiedni skład flory bakteryjnej w przewodzie pokarmowym. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) przez pierwsze pół roku życia najlepszym sposobem żywienia dziecka, które zapewni mu pożądaną ochronę, jest karmienie piersią. Karmienie piersią powinno być kontynuowane tak długo, jak będzie to pożądane przez matkę i dziecko. Ważne jest wspieranie pracy układu odpornościowego również na etapie rozszerzania diety dziecka i później, ponieważ proces kształtowania się odporności może trwać nawet do 12. roku życia.
Wskazówka dla mam: mleko podstawą diety juniora
Rodzice mogą wspierać odporność dziecka po 1. roku życia na różne sposoby, poprzez hartowanie młodego organizmu, a więc spacery czy zabawy na świeżym powietrzu, szczepienia – zarówno te obowiązkowe, jak i zalecane, a także odpowiednie żywienie. Warto wiedzieć że dla prawidłowego funkcjonowania układu immunologicznego ważne są m.in. witaminy C i D. Jak zatem komponować menu dziecka, by dostarczyć mu te kluczowe składniki?
Dziecko miedzy 1. a 3. rokiem życia powinno spożywać 4-5 posiłków dziennie (3 posiłki główne i 2 uzupełniające). Chociaż dieta po 1. urodzinach jest już różnorodna, to mleko, w tym mleko modyfikowane i produkty mleczne, nadal powinny stanowić jej ważną część. Junior w tym okresie wciąż szybko się rozwija i każdego dnia zdobywa nowe umiejętności, dlatego jego potrzeby są szczególne. Przykładowo roczniak potrzebuje aż 6 razy więcej witaminy D niż osoba dorosła[2]. Warto włączyć do diety dziecka mleko, które jest dopasowane do potrzeb jego brzuszka i pomaga odpowiednio zrealizować zapotrzebowanie na cenne składniki odżywcze niezbędne dla prawidłowego rozwoju.
Podając dziecku 2 kubki po 200 ml mleka modyfikowanego wzbogaconego w witaminy i składniki mineralne Bebiko Junior 3 dziennie z wysoką dawką witaminy D i C, rodzice mogą wspierać jego prawidłowy rozwój, w tym prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego[3]. W porównaniu do mleka krowiego 2 %, ten produkt zawiera aż 15 razy więcej witaminy C i 155 razy więcej witaminy D.
Ważne informacje: Karmienie piersią jest najwłaściwszym i najtańszym sposobem żywienia niemowląt oraz rekomendowane dla małych dzieci wraz z urozmaiconą dietą. Mleko matki zawiera składniki odżywcze niezbędne do prawidłowego rozwoju dziecka oraz chroni je przed chorobami i infekcjami. Karmienie piersią daje najlepsze efekty, gdy matka prawidłowo odżywia się w ciąży i w czasie laktacji oraz gdy nie ma miejsca nieuzasadnione dokarmianie dziecka. Przed podjęciem decyzji o zmianie sposobu karmienia matka powinna zasięgnąć porady lekarza.
[1] Furness JB, Kunze WA, Clerc N. Nutrient tasting and signaling mechanisms in the gut. II. The intestine as a sensory organ: neural, endocrine, and immune responses. Am J Physiol. 1999;277:G922–G928.
[2] W przeliczeniu na kg masy ciała, zgodnie z: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, pod red. M. Jarosza, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewskiej, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020.
[3] Bebiko Junior 3 zawiera witaminy C i D ważne dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego.
Rozmowa lepsza od kar i nagród
Porozumienie między największą śląską uczelnią i Szkołą w Chmurze
Przygoda – nie może jej zabraknąć podczas zabawy z dzieckiem
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Film
Julia Kamińska: Najnowszy singiel pokazuje moje drugie, wulgarne oblicze. Nie chcę się już bać, tylko móc wreszcie wyrażać siebie nawet w bardzo odważnych tekstach
Wokalistka podkreśla, że poprzez utwór „Dobrze się mamy MSNR” chciała zaprezentować odbiorcom nieco inne oblicze niż to, które znają z jej dotychczasowych projektów zawodowych. Niektórych jej nowa odsłona zaskoczyła, a nawet zbulwersowała. Julia Kamińska nie boi się jednak krytyki i również w swojej twórczości chce podejmować tematy trudne i kontrowersyjne. A już w maju ukaże się jej debiutancka płyta. Jesienią natomiast artystka zamierza wyruszyć w trasę koncertową właśnie z piosenkami z tego albumu.
Gwiazdy
Joanna Jędrzejczyk: Przygotowuję się do udziału w stand-upach. Będę miała 30 występów i spróbuję rozśmieszyć gości swoimi historiami
Na pewien czas zawodniczka MMA zamienia ring na scenę i dołącza do stand-upowego teamu. Czeka ją 30 występów, do których musi się solidnie przygotować, by zaciekawić widzów i porwać ich do wspólnej zabawy. Joanna Jędrzejczyk ma nadzieję, że sprawdzi się w roli stand-uperki, a jeśli nawet zdarzą się jej jakieś potknięcia, to nie zamierza się poddawać, bo przecież to dopiero jej pierwszy taki projekt, a trening czyni mistrza, zarówno w sporcie, jak i w aktorstwie.
Konsument
Zmiany klimatu uderzają w portfele konsumentów. Podniosą ceny żywności nawet o 3 pkt proc. rocznie
Coraz wyższe średnie temperatury obserwowane na świecie przekładają się na wzrost cen żywności. Problem dotyczy zarówno krajów rozwiniętych, jak i rozwijających się. Naukowcy z Poczdamskiego Instytutu Badań nad Wpływem Klimatu obliczyli, że do 2035 roku zdarzenia klimatyczne podniosą ceny żywności o 0,9–3,2 pkt proc. rocznie, a ogólny poziom inflacji o 0,3–1,1 pkt proc. Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące zmian cen artykułów żywnościowych ze 120 krajów świata w ciągu ostatnich 30 lat.