Komunikaty PR

Startuje nowy program lojalnościowy – Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY

2024-04-04  |  12:30
Biuro prasowe

Właśnie wystartował nowy program lojalnościowy – Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY. Inicjatywa marki składa się z dwóch filarów: programu społecznego oraz loterii promocyjnej. Członkowie mają szanse na atrakcyjne nagrody, ale również mogą zrobić coś dobrego i przyczynić się do poprawy sytuacji w szkolnych stołówkach w Polsce. To kolejny krok marki WINIARY w walce z marnowaniem żywności.

Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY – zróbmy razem coś dobrego!

Dołączenie do programu lojalnościowego jest bardzo proste, a można wiele zyskać i wiele dać od siebie. Co najważniejsze – wszyscy wygrywają. Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY obejmuje dwa obszary. Pierwszy z nich to gratka dla fanów nagród. Przy zakupie produktów marki WINIARY, wystarczy zarejestrować dowód zakupu na stronie www.klub.winiary.pl[1], aby wziąć udział w losowaniach. Jest o co walczyć – czeka aż 4 tysiące nagród natychmiastowych o wartości 50 zł, a co miesiąc 10 voucherów o wartości 1 000 zł oraz nagroda rzeczowa z kategorii AGD, elektronika, gastronomia. W kwietniu będzie to Thermomix, a w maju grill Weber. Szczegóły dotyczące nagród do wygrania w poszczególnych miesiącach będą dostępne na stronie www.klub.winiary.pl.

Drugim filarem Klubu WINIARY jest program społeczny, który daje możliwość zrobienia czegoś dobrego dla szkół, dzieci i środowiska. Każdy klubowicz kupując produkty WINIARY, oprócz losów otrzyma punkty, które może przekazać na wsparcie szkolnych stołówek w walce z marnowaniem żywności. Dzięki temu, ilość wyrzucanego jedzenia będzie realnie się zmniejszała.

- Cieszymy się, że nasz nowy program lojalnościowy – Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY – oprócz korzyści materialnych i nagród rzeczowych, każdemu z nas daje możliwość dołożenia swojej cegiełki do walki z problemem marnowania żywności. Marka WINIARY od lat podejmuje działania w tym zakresie – edukujemy, tworzymy poradniki, jak planować zakupy, jak przechowywać żywność, inspirujemy kulinarnie tworząc przepisy w duchu zero waste. Wszystko to, aby pomóc Polakom w ograniczaniu marnowania jedzenia w każdym domu. Otworzyliśmy 12 jadłodzielni w Polsce, czyli specjalnych miejsc do sąsiedzkiego dzielenia się żywnością – planujemy tez kolejne otwarcia. Dodatkowo, od kilku lat tworzymy program edukacyjny dedykowany dzieciom, rodzicom i nauczycielom, promujący dobre postawy żywieniowe – „WINIARY Gotuj się na zmiany”. Wsparcie stołówek i personelu szkolnego jest kolejnym krokiem na naszej drodze, dzięki któremu, wyrzucanego jedzenia będzie realnie coraz mniej. Liczymy, że z równie dużą satysfakcją jak my, konsumenci zaangażują się w te działania, które mogą przyczynić się do znacznej poprawy sytuacji podkreśla Szymon Ulkowski, Kierownik ds. e-Business i Komunikacji marki WINIARY.

Dzięki Klubowi WINIARY – mniej zmarnowanego jedzenia i pieniędzy w stołówkach!

Marnowanie żywności w szkolnych stołówkach to duży problem. Nadprodukcja, ograniczony czas na spożycie posiłków i brak odpowiedniego monitorowania sytuacji – to tylko niektóre z przyczyn tego zjawiska. Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Tomasza Szubę, dyrektora w firmie Venturis HoReCa[2]:

  • Szkoły marnują rocznie setki tysięcy złotych. Dla przykładu szkoła, która każdego dnia wydaje ponad 900 obiadów, w skali roku wyrzuca nawet 390 tys. zł, a jest to jedynie koszt niepotrzebnie zakupionych surowców.
  • W jednej z badanych szkół wyrzuca się nawet 85 tys. porcji obiadów rocznie. Dla lepszej ilustracji oznacza to, że szkoła ta mogłaby zapewnić ciepły posiłek dodatkowym 472 uczniom w każdy dzień nauki szkolnej.
  • Skala marnowania w szkolnych stołówkach jest zależna od liczby wydawanych obiadów. Zwykle tam, gdzie jest ich więcej, naturalnie per saldo marnuje się więcej żywności. Dla przykładu – szkoła, która każdego dnia wydaje ponad 900 obiadów, w skali roku wyrzuca nawet 45 ton jedzenia. Natomiast ta, która wydaje ponad 160 obiadów – 5,4 tony.

Jak działa wsparcie stołówek?

W Klubie Pomagania i Niemarnowania WINIARY każdy produkt na zarejestrowanym dowodzie zakupu daje konsumentowi jeden punkt, który może przekazać na wybraną stołówkę szkolną. Co miesiąc, na TOP 5 szkół z największą liczbą punktów czekają nagrody o wartości ponad 25 000 zł[3]. Każda z tych szkół otrzyma wsparcie finansowe w wysokości 15 000 zł, do wykorzystania na różne potrzeby: wyposażenie kuchenne czy sprzęty AGD oraz szkolenia, warsztaty, wsparcie merytoryczne i opiekę partnera o wartości ponad 10 000 zł. Marka WINIARY zaprosiła do współpracy firmę Venturis HoReCa, która analizuje przyczyny marnowania żywności w szkołach, hotelach i lokalach gastronomicznych.

- Placówki, które zdobędą nagrody będą miały wsparcie merytoryczne z naszej strony. Diagnozujemy kluczowe przyczyny marnowania żywności w danej szkole i wspólnie z personelem proponujemy usprawnienia w obszarze zarządzania kuchnią i posiłkami. Czasem problemem może być krótka przerwa, czasem niezgłaszanie nieobecności dzieci, zbyt duża ilość przygotowywanego jedzenia czy zbyt duże porcje. Akcja to szansa, aby poprawić jakość przygotowywanych obiadów, ograniczyć negatywny wpływ na środowisko oraz generować konkretne finansowe oszczędności. Nasze działania prowadzimy w bardzo partnerskiej atmosferze i przy aktywnym współudziale personelu kuchni mówi Tomasz Szuba, CEO Venturis HoReCa.

Rejestracja szkół rozpoczęła się 06.02.2024 r. i trwa do końca bieżącego roku, więc kolejne szkoły mogą ciągle dołączać do akcji. Natomiast z perspektywy konsumentów – okres głosowania na szkoły i dokonywania zakupów premiowanych w promocji trwa od 2.04. do 31.12.2024 r. Klub Pomagania i Niemarnowania WINIARY to inicjatywa pełna zaskoczeń i pozytywnych rezultatów w różnych wymiarach. Dołącz do nas i zróbmy razem coś dobrego! Więcej szczegółów i informacji na temat tego, jak dołączyć do klubu: www.klub.winiary.pl.

***

WINIARY w walce z marnowaniem żywności w Polsce

Wsparcie szkolnych stołówek to nie jedyne działanie marki w walce o niemarnowanie żywności w Polsce. WINIARY od dłuższego czasu angażuje się w działania mające na celu edukację i budowanie świadomości, jak między innymi te podjęte w ramach programu „Pomagamy w Gotowaniu i Niemarnowaniu”. WINIARY oferuje przydatne wskazówki, które pomogą w lepszym planowaniu posiłków, tworzeniu listy zakupów oraz wybieraniu odpowiedniego sposobu ich przygotowania. Na portalu dostępne są też sugestie dotyczące zamienników, które mogą być przydatne w przypadku braku konkretnego składnika. Dzięki temu możemy w pełni wykorzystać zawartość naszej lodówki, unikając konieczności zakupu nowych produktów. A wsparcie w poszukiwaniu interesujących nas dań dostarcza jedyny w swoim rodzaju – chatbot WINIAREK. We współpracy z Fundacją CHOPS aktywowano 12 nowych jadłodzielni w całej Polsce. Znajdziemy w nich specjalnie oznaczone lodówki i szafki rozmieszczone w strategicznych punktach miast, takich jak uczelnie, urzędy, akademiki i bazarki, ułatwiając dostęp do nich zarówno sklepom, restauracjom, jak i zwykłym mieszkańcom. To miejsca, gdzie można pozostawić nadmiar jedzenia, który inaczej uległby zmarnowaniu. Każda z nich posiada swojego dedykowanego opiekuna, który aktywnie współpracuje z lokalnymi dostawcami i władzami, zapewniając regularne uzupełnienie zapasów. Na stronie WINIARY dostępna jest mapa wszystkich jadłodzielni w Polsce oraz dedykowane konsumentom poradniki na temat produktów, którymi można się dzielić. Marka planuje też kolejne otwarcia, o których będziemy informować wkrótce.

 


[1] Pamiętaj, biorąc udział w loterii, zachowaj dowód zakupu i zgłoś go w terminie max. 3 miesięcy od dokonania zakupu. Nagrody rzeczowe zmieniają się w każdym miesiącu trwania loterii, aby sprawdzić jaka nagroda jest aktualnie do wygrania wejdź na www.klub.winiary.pl lub www.uniqueone.pl/regulaminy.

Okres przyjmowania zgłoszeń szkół rozpoczyna się 06.02.2024 r. i trwa do 31.12.2024. Okres głosowania i dokonywania zakupów premiowanych w promocji trwa od 2.04. do 31.12.2024 r. Program dedykowany szkołom podstawowym z własną kuchnią, w której przygotowują posiłki dla uczniów oraz podającym posiłki w pomieszczeniu jednej stołówki. Więcej informacji o zasadach i warunkach udziału na rejestracja.winiary.pl. Organizator: Unique One sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie.

[2] Źródło: Venturis HoReCa, na podstawie wybranych wyników badań przeprowadzonych w Polsce w 40+ placówkach edukacyjnych różnej wielkości (trzy kategorie: małe do 300 wydawanych obiadów dziennie; średnie do 600 wydawanych obiadów dziennie; duże powyżej 600 obiadów dziennie). Przedstawiane dane dotyczą przykładowych szkół po jednej z wyszczególnionych kategorii.

[3] Łączna wartość nagrody, na którą składają się: kwota na wyposażenie kuchni lub stołówki 15.000 zł oraz szkolenia i warsztaty o wartości ponad 10.000 zł.

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki Biuro prasowe
2024-07-26 | 08:00

Głodny? Spróbuj „Porcji DobreGO!” od Żabki

Kluczowym warunkiem utrzymania dobrej kondycji i samopoczucia jest dbanie o właściwe nawyki żywieniowe przez cały rok. By ułatwić konsumentom to zadanie, szczególnie
Żywienie Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu
2024-07-23 | 01:00

Grillowanie z VEGETA Natur: niezwykłe smaki na Twoim talerzu

Słoneczne i ciepłe dni zachęcają do spędzenia wolnego czasu poza domem. To dobry moment, aby przenieść rodzinny obiad lub spotkanie z przyjaciółmi na świeże powietrze i
Żywienie Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo
2024-07-22 | 16:50

Celebruj Światowy Dzień Sernika i nie tylko z letnią ofertą ciast w Tchibo

Czy jest coś lepszego niż rozkoszowanie się letnimi smakami z filiżanką ulubionej kawy w ręku? Dzięki nowościom dostępnym w coffee barach Tchibo sprawienie sobie tej przyjemności

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.