Komunikaty PR

Świąteczne potrawy w nowoczesnym wydaniu

2021-12-18  |  12:00
Biuro prasowe

Święta zbliżają się wielkimi krokami, a przygotowania do nich trwają już w najlepsze. Sprzątamy i dekorujemy mieszkania, kompletujemy prezenty, tworzymy listy zakupów i komponujemy wigilijne potrawy. Wszystko po to, by stworzyć niepowtarzalną atmosferę pełną smaków i zapachów, które nieodłącznie kojarzą nam się z Bożym Narodzeniem. Nasze kulinarne tradycje są piękne i należy je pielęgnować, jednak do swoich świątecznych dań warto dodać nutkę nowoczesności, która pozytywnie zaskoczy i przypadnie do gustu wszystkim zgromadzonym przy rodzinnym stole.

Zupa z pstrąga

Trudno wyobrazić sobie wigilijną wieczerzę bez ciepłej zupy, która zaraz po podzieleniu się opłatkiem rozgrzewa domowników i przybyłych gości. W polskiej świątecznej tradycji króluje barszcz lub grzybowa, dużo rzadziej pojawia się na stole zupa rybna. Gdy jednak zechcemy zaskoczyć rodzinę, warto przygotować łatwą, szybką, ale przy tym niezwykle aromatyczną zupę z pstrąga.

Składniki:

  • 2 l naturalnego bulionu rybnego
  • 800 g filetów z pstrąga
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 mały seler
  • 2 łyżki śmietanki Łaciatej 12%
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie: Warzywa myjemy, obieramy i kroimy w średniej grubości plastry. W garnku gotujemy bulion, do którego dodajemy warzywa - razem gotujemy przez 5 minut. W szklance mieszamy śmietankę z mąką, dodajemy do niej ½ szklanki bulionu i mieszamy. Przelewamy do garnka. Zagotowujemy. Do zupy dodajemy sos sojowy. Filety z pstrąga płuczemy i kroimy w paski, które dodajemy do zupy i gotujemy przez 5 minut. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupę dekorujemy posiekaną drobno natką pietruszki.

Śledź z sosem jabłkowym

Nie ma Świąt bez śledzia w śmietanie. Jak w prosty sposób dodać tej potrawie wyrazistości i charakteru? Wystarczy połączyć go z polskimi jabłkami, a sukces kulinarny będzie gwarantowany.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 szklanka mleka Łaciate 3,2%
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru

Sos:

  • 1 szklanka śmietanki Łaciatej pasteryzowanej 30%
  • 2 ogórki konserwowe
  • 2 kwaśne jabłka
  • 1 posiekana cebulka

Dodatkowo:

  • do dekoracji natka pietruszki

Przygotowanie: Filet moczymy w wodzie przez 8 godzin, dwukrotnie ją zmieniając. Po tym czasie odlewamy wodę i zalewamy śledzie schłodzonym mlekiem, a następnie moczymy jeszcze przez 2 godziny. Wyjmujemy filet, suszymy i kroimy w kostkę.

Przygotowujemy sos: ogórki i oczyszczone z gniazd jabłka drobno kroimy, mieszamy z cebulą oraz śmietanką i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz cukrem. Kawałki śledzia dodajemy do sosu, całość mieszamy. Ozdabiamy natką pietruszki.

Piernikowy sernik świąteczny

Nic nie zastąpi domowych wypieków przygotowywanych z okazji Bożego Narodzenia. Dobrym pomysłem jest połączenie klasycznego sernika, obecnego na większości rodzinnych spotkań, ze świątecznymi piernikami. To mieszanka, która nie tylko zaskoczy gości, ale sprawi, że unoszący się zapach od razu przywiedzie na myśl niezapomnianą atmosferę, kojarzącą się z tym wyjątkowym okresem.

Składniki:

Spód piernikowy:

  • 200 g pierniczków bez polewy i lukru
  • 75 g masła ekstra Mazurski Smak
  • 2 łyżki drobno posiekanych orzechów włoskich lub laskowych
  • kilka pierniczków do dekoracji

Masa serowa:

  • 750 g twarogu chudego Mazurski Smak
  • 100 g białej czekolady
  • 50 g białego cukru
  • 150 ml schłodzonej śmietanki Łaciatej 30%
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej lub 1 opakowanie (16 g) cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

Przygotowanie:

Do przygotowania piernikowego spodu rozpuszczamy masło w niewielkim garnuszku, odstawiamy do przestudzenia. Pierniczki mielimy, blendujemy lub kruszymy na drobny proszek, dodajemy przestudzone masło i orzechy. Zagniatamy aż do połączenia składników. Dno okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę piernikową na dno oraz nieco więcej na brzegi naczynia. Dokładnie wyrównujemy i wygładzamy. Tortownicę z ciastem wstawiamy do lodówki na 20 minut.

W niewielkim garnuszku lub w kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę na masę serową, dodajemy do niej przyprawę do piernika oraz cukier i esencję waniliową, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia, tak by była ciepła, ale nie gorąca. Następnie dodajemy ją do twarogu, całość mielimy lub blendujemy na gładką masę. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy porcjami do masy serowej, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z proszkiem budyniowym.

Ustawiamy temperaturę piekarnika na 175°C (bez termoobiegu). Wyjmujemy formę z lodówki, przekładamy masę serową, wyrównujemy z wierzchu. Na dno piekarnika stawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzątkiem (ok. 1-1,5 litra) – dzięki wytworzonej podczas pieczenia parze wodnej, sernik pozostanie wilgotny i nie popęka. Na środkową półkę wstawiamy formę z sernikiem, pieczemy przez 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 160 °C i pieczemy przez kolejne 40 minut. Wyłączamy piekarnik, po 10 minutach delikatnie uchylamy drzwiczki piekarnika. Sernik wyjmujemy, dopiero gdy całkowicie ostygnie. Zimny sernik wstawiamy do lodówki, wyjmujemy z formy po 3-4 godzinach, gdy masa całkowicie stężeje. Dekorujemy pierniczkami, bakaliami lub owocami w cukrze.

Więcej przepisów na niebanalne świąteczne potrawy znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy Biuro prasowe
2024-10-04 | 09:45

Czas na gotowe zupy! - wystartowała jesienna kampania marki JemyJemy

Marka JemyJemy, lider* na rynku zup gotowych z półki, wraz z początkiem października rozpoczęła szeroko zakrojoną kampanię mediową, obejmującą OOH, digital, social
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.