Świąteczne smaki dla najmłodszych
SKŁADNIKI:
2 opakowania Szyneczki Tostowej z Indyka SOKOLIKI
1 arkusz ciasta francuskiego
3-4 łyżki sosu pomidorowego
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka czarnuszki
1/2 szklanki tartego żółtego sera
1 roztrzepane jajko
PRZYGOTOWANIE:
Ciasto francuskie rozwijamy, a następnie przy pomocy wykrawaczek do ciasteczek wycinamy gwiazdki w 3 rozmiarach i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Okrawki ciasta chłodzimy i rozwałkowujemy ponownie, tak aby wykorzystać cały arkusz. Z szynki wycinamy gwiazdeczki w ilości odpowiadającej tym przygotowanym z ciasta francuskiego. Gwiazdki z ciasta pokrywamy sosem pomidorowym i posypujemy oregano. Następnie wykładamy gwiazdki z szynki (wykorzystujemy również okrawki, docinając je nożem), równomiernie posypujemy cienką warstwą żółtego sera i obsypujemy czarnuszką. 2-3 najmniejsze gwiazdki smarujemy jedynie roztrzepanym jajkiem. Przy pomocy małego pędzelka smarujemy również boki wszystkich gwiazdek. Tak przygotowaną blachę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni C piekarnika. Całość pieczmy około 10-12 min, aż ciasto zacznie się ładnie rumienić. Przestygnięte gwiazdki ustawiamy jedna na drugiej w kolejności od największych do najmniejszych, w taki sposób aby utworzyły gałązki choinki. Przez środek delikatnie wbijamy wykałaczkę, na której czubku zawieszamy pustą gwiazdeczkę.
![Jak zaprowadzić pokój między rodzeństwem? Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_462412481,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Jak zaprowadzić pokój między rodzeństwem?
![Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe!](/files/_uploaded/glownekonf_302425472,w_254,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wyprawka szkolna za 50 złotych? W Pepco to możliwe!
![Wakacje pod hasłem nauki z Adamed SmartUP](/files/_uploaded/glownekonf_299028255,w_253,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Wakacje pod hasłem nauki z Adamed SmartUP
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Dom i ogród
![](/files/1922771799/pawlikowska-indianie-dzungla-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Beata Pawlikowska: Wiele razy planowałam życie w różnych miejscach z dala od Polski. Kupiłam nawet kawałek dżungli w Amazonii
Podróżniczka zaznacza, że choć do tej pory przemierzyła świat wzdłuż i wszerz, odwiedzając wiele nietuzinkowych zakątków, to najbardziej ze wszystkich ukochała sobie dżunglę amazońską. Ma do tego miejsca ogromny sentyment, lubi tam wracać i ładować życiowe akumulatory. Jak zaznacza, przebywanie wśród Indian, którzy są niezwykle dobrzy, prawdomówni i uczciwi, przywraca jej wiarę w ludzi i w lepszy świat. Beata Pawlikowska cieszy się również z tego, że kiedyś udało jej się kupić kawałek dżungli i ten wyjątkowy nabytek ma dla niej szczególne znaczenie.
Handel
Branża kosmetyczna z coraz większym wpływem na krajową gospodarkę. Polska jest piątym największym eksporterem kosmetyków w UE
![](/files/1922771799/zeranska-branza-beauty-2,w_133,r_png,_small.png)
Z najnowszego raportu „Kosmetyczna Polska”, który opublikowano po siedmiu latach od poprzedniego raportu o stanie sektora, wynika, że krajowa branża kosmetyczna jest w dobrej kondycji, z roku na rok się rozwija, a jej znaczenie zarówno dla polskiej gospodarki, jak i eksportu rośnie. Zmieniają się odbiorcy polskich kosmetyków, co związane jest z brexitem i sankcjami nałożonymi na Rosję. Prognozy zakładają dalszy wzrost wartości sektora, jednak stoi przed nim wiele wyzwań, z których najważniejsze dotyczą implementacji przepisów Europejskiego Zielonego Ładu.
Ochrona środowiska
Ocieplenie się klimatu oznacza poważne zmiany leśnego ekosystemu. Sosny, świerki czy modrzewie będą stopniowo zastępowane innymi gatunkami
![](/files/1922771799/swierkosz-gatunki-drzew-foto,w_133,r_png,_small.png)
Sosna zwyczajna, świerk pospolity, modrzew europejski i brzoza brodawkowata zajmują dziś 75 proc. powierzchni lasów w Polsce. Te cztery gatunki są najbardziej wrażliwe na wzrost temperatury i jego pośrednie skutki. Wielomiesięczne okresy suszy i gwałtowne huragany osłabiają drzewostany, które następnie padają ofiarą patogenów pojawiających się w naszym klimacie. – Nie grozi nam wylesienie, tylko wyparcie jednych gatunków przez inne. W konsekwencji czeka nas rewolucyjna zmiana ekosystemów – ocenia przyrodnik, dr hab. Krzysztof Świerkosz, prof. Uniwersytetu Wrocławskiego.