Komunikaty PR

Świąteczne wariacje na temat kiełbasy

2024-03-28  |  17:00
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Kiełbasa to wędlina tradycyjnie obecna na polskim, wielkanocnym stole. Pojawia się tam
w różnej formie – pieczonej, gotowanej czy surowej, w plasterkach lub kawałkach. My proponujemy dwa przepisy, w których jest głównym składnikiem świątecznych dań.
     

 

Jak pisał Zygmunt Gloger w „Encyklopedii staropolskiej”: „Od niej rozpoczynano śniadania
i obiady. Na święconem wielkanocnem, zarówno u ludu jak szlachty, pierwsze miejsce zajmowała zawsze kiełbasa”. Trudno się temu dziwić, była to bowiem przez wiele wieków najbardziej powszechna i lubiana nad Wisłą wędlina, za granicami posiadająca status niemalże symbolu polskiego smaku i jakości.

W naszych przepisach połączyliśmy doskonały smak Kiełbasy z cielęciną Dobrowolscy i klasyczne dodatki – czerwoną kapustę oraz sos chrzanowy.

– Wbrew pozorom kiełbasa rzadko służy jako składnik świątecznych dań – mówi Anna Burak
z firmy Dobrowolscy. – Zwykle jadamy ją osobno z chrzanem lub musztardą. Warto jednak przypomnieć, że doskonale smakuje z odpowiednio przyrządzonymi dodatkami, a do tego niezwykle atrakcyjnie wygląda na wielkanocnie przystrojonym stole.

 

Kiełbasa pieczona w piwie kraftowym na modrej kapuście

Składniki: pęto Kiełbasy z cielęciną Dobrowolscy, ½ główki modrej (czerwonej) kapusty, 300 ml (kufel) kraftowego piwa, 20 ml octu jabłkowego, 1 łyżeczka cukru, 1 jabłko, 1 cebula, ½ jajka ugotowanego na twardo, 50 ml oleju roślinnego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz.

Sposób przygotowania: Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na 20 ml oleju roślinnego, aż się zeszkli i odstawiamy. Połowę główki modrej kapusty drobno szatkujemy, wcześniej usuwając głąb. Do rondla wlewamy 20 ml oleju roślinnego, 300 ml piwa kraftowego, następnie wsypujemy poszatkowaną kapustę, dodajemy ocet, paprykę wędzoną, sól i pieprz. Mieszamy i dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 30 min, co jakiś czas mieszając.

Pęto kiełbasy nacinamy z dwóch stron do smażenia. Następnie delikatnie podsmażamy
z dwóch stron na 10 ml oleju roślinnego. Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy gniazdo nasienne i kroimy na małe kawałki. Do modrej kapusty dodajemy podsmażoną cebulę, majeranek, pokrojone jabłko i mieszamy. Następnie rozkładamy ją w naczyniu żaroodpornym na wierzchu umieszczając kiełbasę. Wstawiamy na 20 min do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wkładamy w środek kiełbasy dla ozdoby.

 

Kiełbasa pieczona w sosie chrzanowym na śmietanie

Składniki: pęto Kiełbasy z cielęciną Dobrowolscy, 1 cebula, ½ jajka ugotowanego na twardo, 200 ml bulionu, 30 ml oleju rzepakowego, 200 ml śmietany 30%, 150 ml gęstej śmietany 18%, 3 łyżki tartego chrzanu, 1 łyżeczka majeranku, sól, pieprz.

Obieramy cebulę, kroimy w drobną kostkę, przekładamy do rondelka i podsmażamy na 20 ml oleju roślinnego, aż cebula się zeszkli. Dodajemy bulion, śmietanę 30%, śmietanę gęstą 18%, tarty chrzan, majeranek, sól, pieprz. Wszystko mieszamy i podgrzewamy na ogniu przez 3 min. Gotowy sos chrzanowy odstawiamy. Pęto kiełbasy nacinamy z dwóch stron do smażenia. Następnie delikatnie podsmażamy z dwóch stron na 10 ml oleju roślinnego. Sos chrzanowy przelewamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kiełbasę i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na 20 min. Jajko gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, przekrawamy na pół i wkładamy w środek kiełbasy dla ozdoby.

Smacznego!


Dobrowolscy to rodzinny zakład mięsny założony w 1990 roku przez Stanisława Dobrowolskiego i jego syna Adama, zlokalizowany w Wadowicach Górnych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości wędlin i dań gotowych zgodnie z mottem
„Łączymy smakiem pokolenia”. Do produkcji wykorzystuje mięso pozyskiwane z tradycyjnego chowu. Od początku współpracuje z lokalnymi hodowcami, co łączy z dbałością o środowisko naturalne. Jest firmą ze 100% polskim kapitałem, która uzyskała liczne nagrody i wyróżnienia, m.in. Podkarpacką Nagrodę Gospodarczą i certyfikaty „Przedsiębiorstwo Fair Play” oraz „Solidna Firma”.

www.dobrowolscy.pl

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Konsument

Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.

Gwiazdy

Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.