Świąteczny Jarmark „Żuławskie Smaki” w CH Osowa
Katarzyna Bagińska
Publicon Sp. z.o.o.
Świdnicka
50-066 Wrocław
k.baginska|publicon.pl| |k.baginska|publicon.pl
693260235
www.publicon.pl
Dziś i jutro, 4 i 5 grudnia, odbędzie się świąteczny Jarmark Żuławskie Smaki w CH Osowa, promujący ekologiczną żywność produkowaną tradycyjnymi i ekologicznymi metodami. Podczas targu będzie można zaopatrzyć się w przepyszne specjały idealne na nadchodzące święta Bożego Narodzenia. W ciągu dwóch dni klienci CH Osowa będą mogli kupić m.in. tradycyjne wędliny, pieczywo, miody i dania kuchni tradycyjnej.
Na wigilijny stół
Wigilia zbliża się wielkimi krokami. Warto zadbać o to, aby na świątecznym stole nie zabrakło wyjątkowych potraw. Od piątku do soboty, w godzinach otwarcia Centrum Handlowego Osowa, będzie można zaopatrzyć się w produkty takie jak: wędliny, świąteczne wypieki, powidła oraz domową kuchnię prosto od lokalnych, ekologicznych gospodarstw.
Produkty z domowych manufaktur
Do 5 grudnia wystawcy będą oferować swoje ekologiczne produkty związane ze zbliżającymi się świętami: kiszonki z Żuławskiej Zagrody, będące prawdziwą bombą witaminową, pełen wartości odżywczych nabiał prosto od Serów Witka, aromatyczne ciasta i wypieki Słodkiego Zakątka zrobione z wyłącznie naturalnych składników oraz mnóstwo innych tradycyjnych potraw. Nie zabraknie też naturalnych produktów z Tłoczni Olejowej, a przede wszystkim domowej kuchni Pani Halinki ze znanymi i lubianymi pierogami w wielu smakach. Zdrowe produkty prosto z domowych manufaktur idealnie wypełnią wigilijne stoły.
Dodatkowo w grudniu odbędzie się także jeszcze jarmark świąteczny w dniach 18-23.12.
Ostatni dzwonek na świąteczne zakupy
Jarmark Żuławskie Smaki rozpocznie się 4 grudnia i potrwa do 5 grudnia. Będzie dostępny dla wszystkich odwiedzających CH Osowa w godzinach otwarcia galerii. Sprzedaż produktów będzie odbywać się z zachowaniem obecnych wymogów sanitarnych, na stoiskach znajdą się środki do dezynfekcji, a personel centrum będzie dbał o najwyższy standard czystości.
Wystawcy grudniowej edycji „Żuławskie Smaki”:
- Żuławska Zagroda (kiszonki)
- Pierogi Halinki (pierogi w różnych smakach, na słodko i w wersji wytrawnej)
- Słodki Zakątek (ciasta i wypieki)
- Sery Witka
- Domowe Przysmaki
- Marek Dłużniewski (dynie i czosnek)
Co 3. Polak nie wie o tegorocznych zmianach w opłatach za plastikowe opakowania
Activia rozwija ofertę jogurtów pitnych bez dodatku cukru
Wytrawny dżem z pomidorów, cynamonu i chili
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Żywienie
Robert El Gendy: Za granicą można spędzić wakacje za dużo mniejsze pieniądze niż nad polskim morzem czy na Mazurach. U nas jest za drogo, często nieadekwatnie do jakości
Prezenter zaznacza, że jest łowcą okazji i dość szybko potrafi znaleźć atrakcyjną ofertę wyjazdu na wakacje za granicą. Dlatego nigdy nie planuje urlopu z dużym wyprzedzeniem, bo często rezerwuje ostatnie miejsca tuż przed wylotem. Robert El Gendy podkreśla, że ze względu na wysokie ceny żywności i miejsc hotelowych w polskich kurortach woli polecieć do innego kraju, gdzie ma gwarancję dobrej pogody, atrakcyjnej lokalizacji i wyśmienitego jedzenia. Jak tylko może, stara się unikać paragonów grozy i przykrych niespodzianek.
Konsument
Polacy wśród narodów najczęściej odwiedzających Czechy. Południowy sąsiad chce przyciągnąć więcej polskich turystów, nie tylko do Pragi
Prawie połowa polskich turystów podróżujących do Czech obiera za cel stolicę tego kraju. Chociaż w ostatnich latach chętniej podróżujemy do innych regionów naszego południowego sąsiada, wciąż wiele miejsc i atrakcji pozostaje nieodkrytych przez Polaków. Czesi chcą to zmienić i ruszają z dwiema kampaniami promocyjnymi skierowanymi do polskich turystów, które mają pokazać nieco inne Czechy, niż do tej pory znaliśmy. Potencjał jest, bo Polacy już dziś stanowią trzecią najliczniejszą grupę gości zagranicznych na czeskim rynku.
Konsument
Naukowcy stworzyli zdrowszą odmianę czekolady. Wykorzystali do tego wyrzucane dotąd części owocu kakaowca
W ostatnich miesiącach o czekoladzie mówiło się przede wszystkim w kontekście rosnących w zawrotnym tempie cen kakao. Teraz głośno jest również o zupełnie nowym podejściu do produkcji tego słodkiego przysmaku. W czekoladzie 2.0, nad którą pracują naukowcy, maksymalnie wykorzystywane są składniki owocu kakaowca, m.in. soku z miąższu i części łupiny. Nowy produkt ma więcej wartości odżywczych, a cykl jego produkcji jest mniej inwazyjny dla środowiska, przy czym smak ma pozostać bez większych zmian. Nowość ma szansę trafić na sklepowe półki już za dwa–trzy lata.