Komunikaty PR

Światowy Dzień Żywności 2022

2022-10-14  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
BRZ
MADE IN PR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

ul. Cybernetyki 19
02-677 Warszawa
bartosz.rzepa|madeinpr.pl| |bartosz.rzepa|madeinpr.pl
663272666
https://madeinpr.pl/

Światowy Dzień Żywności, obchodzony co roku w październiku, jest szczególnie celebrowany w Polsce przez Banki Żywności. To czas, w którym od lat organizacja publikuje specjalny raport, który koncentruje się na wybranych zagadnieniach z obszaru żywności. 17 października udostępniona zostanie najnowsza edycja. Podczas konferencji, która odbędzie się tego dnia o godzinie 12:00 w Domu Innowacji Społecznych – Rzemieślnicy i Marzyciele, zostaną omówione aktualne problemy żywnościowe, przed którymi stoją Polacy.

Światowy Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa, a data jego obchodzenia przypada na 16 października. Powstał, żeby zwrócić uwagę na problemy, które dotykają mieszkańców całego świata. Z jednej strony mamy do czynienia z głodem i niedożywieniem, a z drugiej ze zjawiskiem marnowania produktów spożywczych na ogromną skalę. Nieodłącznym elementem celebrowania tego dnia przez Banki Żywności jest publikacja dedykowanego raportu, który koncentruje się na wybranych problemach.

Marnowanie w czasach kryzysu

Tegoroczna edycja obchodów Światowego Dnia Żywności odbędzie się 17 października 2022 roku w Warszawie o godzinie 12:00 w Domu Innowacji Społecznych – Rzemieślnicy i Marzyciele. Partnerem strategicznym wydarzenia jest firma Lidl Polska. Wyjątkowy charakter konferencji jest spowodowany sytuacją gospodarczą na świecie, a w szczególności w Polsce. Gwałtownie rosnące ceny, w tym żywności, powodują, że konsumenci zmieniają swoje zachowania oraz przyzwyczajenia. Czy będziemy potrafili zmienić swoje nawyki, aby poradzić sobie z nową sytuacją? 

Konferencja będzie składać się z dwóch głównych segmentów merytorycznych, oraz towarzyszącego wydarzeniu raportu Banków Żywności. Konflikt na Ukrainie sprawił, że coraz częściej zaczęto zwracać uwagę na kwestię głodu na świecie, ale także w Polsce. Federacja Rosyjska oraz Ukraina należą do globalnej czołówki, jeśli chodzi o uprawę zboża, a konkretnie jęczmienia, pszenicy, kukurydzy oraz słonecznika. Uprawy tego ostatniego odpowiadają ponad połowie produkcji na całym świecie. W raporcie zostaną zaprezentowane szczegółowe prognozy dla wspomnianych produkcji, rosnących cen w sklepach oraz problemu marnotrawstwa w Polsce i stanowiska obywateli w tym zakresie.

Jak oszczędzać i nie rezygnować z przyjemności?

Oprócz raportu odbędą się dwa specjalne panele tematyczne podczas których zostaną zaprezentowane rady jak zarządzać domowym budżetem podczas rosnącej inflacji. Pierwszy z nich poświęcony jest finansom i kontrolowaniu swoich wydatków. Paneliści odpowiedzą na pytanie, czy pomimo wzrostu cen można gospodarować pieniędzmi tak, aby nie tracić na jakości życia. Czy wprowadzenie kilku kroków może znacznie ułatwić gromadzenie środków i redukcję niepotrzebnego wydawania pieniędzy? 

Drugi panel opowie o filozofii Zero Waste, która zyskuje na popularności. Nic dziwnego, ponieważ stanowi dziś gwarancję oszczędności, a także znacznie przykłada się do ochrony środowiska. Podczas panelu zostaną poruszone kwestie planowania zakupów, a także jadłospisu, dzięki czemu można będzie dowiedzieć się, jak przygotować jedzenie na cały tydzień, nie musząc wydawać pieniędzy na dostawy. Oprócz wspomnianych wyżej elementów, podczas obchodów Światowego Dnia Żywności odbędą się warsztaty kulinarne, a także wyniki wyjątkowego eksperymentu społecznego badającego jaki wysiłek należy włożyć w zmianę swoich nawyków.

 

 

 

O Federacji Polskich Banków Żywności 

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 Banki Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków UE. Tylko w 2021 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 58 tysięcy ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości nt. konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku. 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: MADE IN PR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Odkrywaj smaki domowych przetworów Biuro prasowe
2024-08-12 | 01:00

Odkrywaj smaki domowych przetworów

Lato to idealny czas na wekowanie, bo właśnie wtedy stragany pełne są świeżych owoców i warzyw. To najlepszy moment, aby zaopatrzyć naszą spiżarnię w przygotowane
Żywienie SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?
2024-08-02 | 01:00

SERWIS NA GWIAZDKĘ MICHELIN – CZEGO SPODZIEWAĆ SIĘ W NAGRODZONEJ RESTAURACJI?

Miesiąc temu, restauracja NUTA pod batutą Chefa Andrei Camastry powtórzyła swój sukces sprzed roku, utrzymując kulinarnego Oscara – gwiazdkę Michelin. Jest to gwarancja
Żywienie Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!
2024-07-30 | 15:35

Kuchnie świata na talerzu z FRoSTA!

Marzysz o podróży dookoła świata, smakując przy tym smaków różnorodnych kuchni? Dzięki produktom marki FRoSTA, z łatwością przygotujesz szybkie i smaczne dania

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Bogumiła Wander

Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Bogumiły Wander, jednej z najbardziej cenionych postaci polskiego świata medialnego. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Media

Podróże

Paulina Sykut-Jeżyna: Byłam już na Mazurach, a teraz lecę do Grecji. Wszędzie ceny wzrosły, ale przecież można wybierać różne miejsca i wedle uznania planować wydatki

Prezenterka podkreśla, że jej tegoroczne wakacje mają dwie odsłony. Cieszy się, że wraz z bliskimi udało jej się już spędzić trochę czasu na ukochanych Mazurach, a z kolei teraz udaje się do Grecji i ma nadzieję, że urlop upłynie jej pod znakiem odpoczynku, wyciszenia i ładowania akumulatorów. Paulina Sykut-Jeżyna dostrzega, że ceny wzrosły, ale podkreśla, że zawsze można wybrać takie miejsca na wakacyjny wypoczynek, gdzie ten wzrost nie będzie tak mocno odczuwalny.

Media

Agnieszka Hyży: Ja, Maciek Rock i Maciek Dowbor byliśmy taką świętą trójcą Polsatu. Ale my nie mamy tak mocnego miejsca i pomysłu na siebie w internecie jak Maciej Dowbor

Prezenterka żałuje, że Maciej Dowbor pożegnał się z Polsatem, ale szanuje jego decyzję i wierzy, że przed nim kolejne ciekawe wyzwania zawodowe. Agnieszka Hyży niezwykle miło wspomina czasy, kiedy mieli przyjemność ze sobą współpracować, i nie ukrywa, że wciąż sporo się od niego uczy, chociażby obserwując jego aktywność w mediach społecznościowych. Cieszy się także na każde spotkanie z nim.