Komunikaty PR

Światowy Dzień Żywności 2022

2022-10-14  |  14:00
Biuro prasowe
Kontakt
BRZ
MADE IN PR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

ul. Cybernetyki 19
02-677 Warszawa
bartosz.rzepa|madeinpr.pl| |bartosz.rzepa|madeinpr.pl
663272666
https://madeinpr.pl/

Światowy Dzień Żywności, obchodzony co roku w październiku, jest szczególnie celebrowany w Polsce przez Banki Żywności. To czas, w którym od lat organizacja publikuje specjalny raport, który koncentruje się na wybranych zagadnieniach z obszaru żywności. 17 października udostępniona zostanie najnowsza edycja. Podczas konferencji, która odbędzie się tego dnia o godzinie 12:00 w Domu Innowacji Społecznych – Rzemieślnicy i Marzyciele, zostaną omówione aktualne problemy żywnościowe, przed którymi stoją Polacy.

Światowy Dzień Żywności został ustanowiony w 1979 roku przez Organizację ds. Wyżywienia i Rolnictwa, a data jego obchodzenia przypada na 16 października. Powstał, żeby zwrócić uwagę na problemy, które dotykają mieszkańców całego świata. Z jednej strony mamy do czynienia z głodem i niedożywieniem, a z drugiej ze zjawiskiem marnowania produktów spożywczych na ogromną skalę. Nieodłącznym elementem celebrowania tego dnia przez Banki Żywności jest publikacja dedykowanego raportu, który koncentruje się na wybranych problemach.

Marnowanie w czasach kryzysu

Tegoroczna edycja obchodów Światowego Dnia Żywności odbędzie się 17 października 2022 roku w Warszawie o godzinie 12:00 w Domu Innowacji Społecznych – Rzemieślnicy i Marzyciele. Partnerem strategicznym wydarzenia jest firma Lidl Polska. Wyjątkowy charakter konferencji jest spowodowany sytuacją gospodarczą na świecie, a w szczególności w Polsce. Gwałtownie rosnące ceny, w tym żywności, powodują, że konsumenci zmieniają swoje zachowania oraz przyzwyczajenia. Czy będziemy potrafili zmienić swoje nawyki, aby poradzić sobie z nową sytuacją? 

Konferencja będzie składać się z dwóch głównych segmentów merytorycznych, oraz towarzyszącego wydarzeniu raportu Banków Żywności. Konflikt na Ukrainie sprawił, że coraz częściej zaczęto zwracać uwagę na kwestię głodu na świecie, ale także w Polsce. Federacja Rosyjska oraz Ukraina należą do globalnej czołówki, jeśli chodzi o uprawę zboża, a konkretnie jęczmienia, pszenicy, kukurydzy oraz słonecznika. Uprawy tego ostatniego odpowiadają ponad połowie produkcji na całym świecie. W raporcie zostaną zaprezentowane szczegółowe prognozy dla wspomnianych produkcji, rosnących cen w sklepach oraz problemu marnotrawstwa w Polsce i stanowiska obywateli w tym zakresie.

Jak oszczędzać i nie rezygnować z przyjemności?

Oprócz raportu odbędą się dwa specjalne panele tematyczne podczas których zostaną zaprezentowane rady jak zarządzać domowym budżetem podczas rosnącej inflacji. Pierwszy z nich poświęcony jest finansom i kontrolowaniu swoich wydatków. Paneliści odpowiedzą na pytanie, czy pomimo wzrostu cen można gospodarować pieniędzmi tak, aby nie tracić na jakości życia. Czy wprowadzenie kilku kroków może znacznie ułatwić gromadzenie środków i redukcję niepotrzebnego wydawania pieniędzy? 

Drugi panel opowie o filozofii Zero Waste, która zyskuje na popularności. Nic dziwnego, ponieważ stanowi dziś gwarancję oszczędności, a także znacznie przykłada się do ochrony środowiska. Podczas panelu zostaną poruszone kwestie planowania zakupów, a także jadłospisu, dzięki czemu można będzie dowiedzieć się, jak przygotować jedzenie na cały tydzień, nie musząc wydawać pieniędzy na dostawy. Oprócz wspomnianych wyżej elementów, podczas obchodów Światowego Dnia Żywności odbędą się warsztaty kulinarne, a także wyniki wyjątkowego eksperymentu społecznego badającego jaki wysiłek należy włożyć w zmianę swoich nawyków.

 

 

 

O Federacji Polskich Banków Żywności 

Federacja Polskich Banków Żywności to organizacja pożytku publicznego zrzeszająca 32 Banki Żywności w całej Polsce. Każdy z nich codziennie odbiera ze sklepów i od producentów niesprzedane, dobre jakościowo produkty, które następnie trafiają do organizacji pomocowych, np. jadłodajni, Domów Pomocy Społecznej, świetlic środowiskowych, hospicjów, domów dziecka czy ośrodków wsparcia dla samotnych matek. Banki prowadzą także Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa, współfinansowany ze środków UE. Tylko w 2021 r. do osób potrzebujących udało się przekazać 58 tysięcy ton artykułów spożywczych. Federacja Polskich Banków Żywności zajmuje się również edukacją i działaniami mającymi na celu wzrost społecznej świadomości nt. konsekwencji marnowania żywności i sposobów zapobiegania temu zjawisku. 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: MADE IN PR SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE Biuro prasowe
2025-06-30 | 06:00

Jak pestycydy trafiają na nasze stoły? - nowy raport ujawnia niespójności w polityce UE

Czy pestycydy wracają na nasze stoły? Najnowszy raport rzuca światło na poważne niespójności w polityce rolnej i handlowej Unii Europejskiej. Analiza wskazuje, że mimo
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Podróże

Podróże

Damian Janikowski: Po ostatniej walce muszę porządnie odpocząć i wyleczyć kontuzje. Zazwyczaj na wakacje wybieram Egipt albo Turcję

Sportowiec przyznaje, że jego ulubionymi kierunkami na wakacje są Egipt i Turcja. Lubi odpoczywać w egzotycznych kurortach i cieszy się, kiedy cała rodzina ma wreszcie czas dla siebie. Damian Janikowski zaznacza, że teraz przede wszystkim chce wyleczyć kontuzje i naładować akumulatory, a kolejne walki na ringu stoczy dopiero pod koniec tego roku lub na początku przyszłego.

Polityka

Dane statystyczne pomogą przyspieszyć rozwój turystyki. Posłużą również do promocji turystycznej Polski

Główny Urząd Statystyczny we współpracy z resortem turystyki buduje nowoczesny portal analityczny Turystyka+. To interaktywne narzędzie, które umożliwia śledzenie zmian i porównywanie danych. Celem projektu jest wsparcie rozwoju turystyki na wielu poziomach – nie tylko krajowym, ale również lokalnym i regionalnym. Ma on być pomocny zarówno w podejmowaniu decyzji politycznych dotyczących infrastruktury turystycznej, jak i dla przedsiębiorców, co ma się przełożyć na rozwój sektora i gospodarki.