Światowy Dzień Buraka: zdrowie i smak na Twoim talerzu!
24 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Buraka. Przy okazji tego święta warto docenić warzywo, które charakteryzuje się nieocenionymi korzyściami dla naszego zdrowia. Burak jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, co sprawia, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. W naszej kulturze najczęściej podawany jest w formie barszczu, który z pewnością niedługo zagości na wigilijnych polskich stołach.
Źródło cennych składników
Buraki to nie tylko kolorowy element na talerzu, ale również skarbnica witamin i minerałów. Obfite w błonnik warzywa zawierają m.in. mangan, magnez, witaminę C, witaminę B6 i potas. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu foliowego – zaledwie 100 gramów buraka zapewnia aż 20% dziennego zapotrzebowania na tę niezwykle istotną witaminę. W 100 gramach gotowanego buraka znajduje się zaledwie 40 kalorii.
Właściwości zdrowotne buraków to m.in. wzmocnienie odporności czy kontrola ciśnienia krwi. Te czerwone warzywa znane są z antykancerogennych właściwości, zwiększania wydolności organizmu, wspomagania leczenia stanów zapalnych, usprawniania procesów trawiennych oraz wsparcia dla zdrowia układu nerwowego. Regularne spożywanie buraków może przyczynić się do zachowania sprawności umysłowej i zmniejszenia ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja.
- Burak jest bogaty w betalainy - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił – mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka, coach zdrowia, naturopatka, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.
Burak od kuchni
Oprócz zdrowotnych zalet buraki mają także wszechstronne zastosowanie w kuchni. Od tradycyjnych polskich dań, takich jak barszcz czerwony czy surówka z buraczków, po nowoczesne smaki ze świata. Mogą być dodatkiem do hummusu, koktajli warzywno-owocowych czy dipów z greckiego jogurtu. W polskiej kuchni burak najczęściej wykorzystywany jest jako główny składnik zupy – barszczu czerwonego, który stanowi polską wersje barszczu ukraińskiego. Czerwone warzywo w połączeniu z przyprawami i warzywami daje pyszny posiłek, który dostarcza ciału dużo składników odżywczych.
Pyszny i bogaty w składniki odżywcze barszcz ukraiński znajdziemy w ofercie zdrowazupa.pl. Przygotowany jest bez konserwantów oraz dodatków smakowych. To doskonała propozycja dla wegan, a także osób stosujących dietę bezglutenową. Stanowi sycący, rozgrzewający posiłek na zimowe dni.
Produkt dostępny tu: https://www.zdrowazupa.pl/zupy-bezglutenowe-c112/bezglutenowe-zupy-premium-c113/zupa-barszcz-ukrainski-weganski-p263
W dniu poświęconym temu wyjątkowemu warzywu warto docenić nie tylko jego smak, ale przede wszystkim zdrowotne właściwości. Buraki są nieocenionym skarbem pełnym witamin, minerałów. Dodając je do swojej codziennej diety, inwestujemy w zdrowie, energię i długoterminową witalność.
Anna Stoitsi-Nieprzecka - coach zdrowia, naturopata, a także specjalistka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Właścicielka przywracaniezdrowia.pl, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.
![Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_46495063,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
![Ciasta na sylwestrowy stół](/files/_uploaded/glownekonf_1223549995,w_300,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Ciasta na sylwestrowy stół
![Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]](/files/_uploaded/glownekonf_974598057,w_300,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Handel
![](/files/1922771799/spoleczenstwo-goz-foto-4-ram,w_274,_small.jpg)
Finansowanie, technologia i wola polityczna sprzyjają walce o klimat. Dołączają do niej także konsumenci
Eksperci apelują o intensyfikację wysiłków na rzecz ochrony klimatu. Tym bardziej że teraz są ku temu sprzyjające warunki: finansowanie, wola polityczna i zaawansowane technologie. Coraz częściej idzie za tym także gotowość społeczeństwa do zmian. Choć w kontekście zielonej rewolucji mówi się przede wszystkim o transformacji energetycznej i ograniczaniu emisji CO2, dbanie o zmiany zaczyna się również na poziomie decyzji konsumenckich. Polacy mają tego świadomość i wdrażają proekologiczne nawyki w codzienną rutynę i zakupy.
Dom i ogród
Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B
![](/files/1922771799/majdan-dom-foto,w_133,_small.jpg)
Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.
Problemy społeczne
Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji
![](/files/1922771799/kmon-karpinska-seniorzy-foto2-1_1,w_133,_small.jpg)
Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.