Światowy Dzień Buraka: zdrowie i smak na Twoim talerzu!
24 listopada obchodzony jest Światowy Dzień Buraka. Przy okazji tego święta warto docenić warzywo, które charakteryzuje się nieocenionymi korzyściami dla naszego zdrowia. Burak jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów, co sprawia, że powinien znaleźć się w codziennej diecie każdego z nas. W naszej kulturze najczęściej podawany jest w formie barszczu, który z pewnością niedługo zagości na wigilijnych polskich stołach.
Źródło cennych składników
Buraki to nie tylko kolorowy element na talerzu, ale również skarbnica witamin i minerałów. Obfite w błonnik warzywa zawierają m.in. mangan, magnez, witaminę C, witaminę B6 i potas. Szczególnie warto zwrócić uwagę na zawartość kwasu foliowego – zaledwie 100 gramów buraka zapewnia aż 20% dziennego zapotrzebowania na tę niezwykle istotną witaminę. W 100 gramach gotowanego buraka znajduje się zaledwie 40 kalorii.
Właściwości zdrowotne buraków to m.in. wzmocnienie odporności czy kontrola ciśnienia krwi. Te czerwone warzywa znane są z antykancerogennych właściwości, zwiększania wydolności organizmu, wspomagania leczenia stanów zapalnych, usprawniania procesów trawiennych oraz wsparcia dla zdrowia układu nerwowego. Regularne spożywanie buraków może przyczynić się do zachowania sprawności umysłowej i zmniejszenia ryzyka chorób neurodegeneracyjnych, takich jak demencja.
- Burak jest bogaty w betalainy - dzięki nim mamy lepszą odporność, wolniej się starzejemy i zapobiegamy wystąpieniu nowotworów. Miska kremu z buraków potrafi zdziałać cuda: uchroni przed katarem, uwolni od zgagi, obniży ciśnienie krwi i doda sił – mówi Anna Stoitsi-Nieprzecka, coach zdrowia, naturopatka, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.
Burak od kuchni
Oprócz zdrowotnych zalet buraki mają także wszechstronne zastosowanie w kuchni. Od tradycyjnych polskich dań, takich jak barszcz czerwony czy surówka z buraczków, po nowoczesne smaki ze świata. Mogą być dodatkiem do hummusu, koktajli warzywno-owocowych czy dipów z greckiego jogurtu. W polskiej kuchni burak najczęściej wykorzystywany jest jako główny składnik zupy – barszczu czerwonego, który stanowi polską wersje barszczu ukraińskiego. Czerwone warzywo w połączeniu z przyprawami i warzywami daje pyszny posiłek, który dostarcza ciału dużo składników odżywczych.
Pyszny i bogaty w składniki odżywcze barszcz ukraiński znajdziemy w ofercie zdrowazupa.pl. Przygotowany jest bez konserwantów oraz dodatków smakowych. To doskonała propozycja dla wegan, a także osób stosujących dietę bezglutenową. Stanowi sycący, rozgrzewający posiłek na zimowe dni.
Produkt dostępny tu: https://www.zdrowazupa.pl/zupy-bezglutenowe-c112/bezglutenowe-zupy-premium-c113/zupa-barszcz-ukrainski-weganski-p263
W dniu poświęconym temu wyjątkowemu warzywu warto docenić nie tylko jego smak, ale przede wszystkim zdrowotne właściwości. Buraki są nieocenionym skarbem pełnym witamin, minerałów. Dodając je do swojej codziennej diety, inwestujemy w zdrowie, energię i długoterminową witalność.
Anna Stoitsi-Nieprzecka - coach zdrowia, naturopata, a także specjalistka Tradycyjnej Medycyny Chińskiej. Właścicielka przywracaniezdrowia.pl, pomysłodawczyni Zdrowej Zupy.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.