Komunikaty PR

Święta Last Minute

2021-12-23  |  16:30

Zdecydowana większość z nas kojarzy okres świąteczny z długimi i pracochłonnymi przygotowaniami. Sterta brudnych naczyń w zlewie, blaty kuchenne zastawione produktami do stworzenia 12 tradycyjnych potraw, mieszkanie nieposprzątane i choinka czekająca na udekorowanie, to obraz jaki staje nam przed oczami, gdy myślimy o zbliżających się Świętach. A co z osobami zapracowanymi, zabieganymi i spóźnialskimi? Dla nich mamy Święta Last Minute.

Świąteczne rewolucje

„Pośpiech jest złym doradcą” to maksyma, którą znamy, ale nie zawsze się do niej stosujemy. Świąteczna gorączka na wielu z nas wymusza bieganinę po sklepach i godzinne stanie w kolejkach. W domu nie zwalniamy tempa i kolejne kilka godzin spędzamy na tworzeniu bożonarodzeniowych przysmaków.  A ponieważ jesteśmy coraz bardziej zabiegani, nasze tradycje świąteczne również ulegają transformacji. Kolacja wigilijna należy do tych najbardziej uroczystych, ale czy na stołach rzeczywiście musi być 12 potraw? Żyjemy w duchu „zero waste”, zastanówmy się więc czy damy radę spożyć je wszystkie? Czy można chociaż część z nich przygotować w sposób szybki i łatwy nie tracąc przy tym nic z ich świątecznego uroku? Można. Mamy kilka niezawodnych przepisów.

Łatwo, szybko i świątecznie

Barszcz wigilijny. Bez niego nie ma świąt. I choć kusi by użyć tego gotowego, dostępnego na półkach sklepowych, zdecydowanie lepszym, a na pewno zdrowszym wyjściem będzie wykorzystanie poniższego przepisu. Jego przygotowanie jest proste i nie zajmuje wiele czasu.

Barszcz wigilijny:

Składniki:

  • Buraki 200 g
  • Suszone grzyby 20 g
  • Korzeń selera
  • Marchewka  2 szt.
  • Pietruszka  1 szt.
  • Cebula mała główka
  • Czosnek 1 ząbek
  • Jabłko  1 szt.
  • Cukier 20 g
  • Dodatkowe przyprawy: sól, pieprz, ocet spirytusowy, ziele angielskie, liść laurowy, goździki

Do garnka wlej ok 2,5 litra wody, dodaj włoszczyznę, garść suszonych grzybów, cebulę, ząbek czosnku i pokrojone w ćwiartki, wcześniej obrane jabłko. Dopraw liśćmi laurowymi, zielem angielskimi opcjonalnie goździkami. Zacznij gotować wywar, a w międzyczasie obierz buraki i zetrzyj na tarce. Dodaj starte buraki do wywaru i gotuj jeszcze 15-20 minut. Kiedy barszcz się zagotuje doprawiamy go octem i cukrem, po czym zostawiamy na ogniu jeszcze przez 5 minut. Przypraw solą i pieprzem. Przed podaniem na wigilijny stół barszcz przecedź na sitku. Rozmiary garnków są różne, dlatego decydując się na płytę indukcyjną warto wybrać tę  z możliwością łączenia stref podgrzewania by zyskać większą powierzchnię i pewność równomiernego ugotowania jedzenia w większych naczyniach kuchennych.

Ciasto to coś, na co czekają wszyscy w czasie świąt. Nasz przepis na szybki sernik  z pewnością skradnie serca gości, ale nie czas jak potrzeba na jego przygotowanie:

Szybki sernik:

Składniki:

  • 1 kg sera twarogowego
  • szklanka cukru
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego
  • Rozpuść masło w rondelku i odstaw do ostygnięcia.  Ser zmiksuj, a następnie przełóż do miski, wlej masło, dodaj jajka, cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj na gładką masę i przełóż do tortownicy  wyłożonej papierem do pieczenia, lub wysmarowanej masłem i wysypanej zmielonymi  migdałami. Piecz w 170 stopniach przez około godzinę. Po upieczeniu można pozostawić go w piekarniku nawet na całą noc, by powoli stygł. Po tym czasie należy wstawić go do lodówki na 4-5 godzin. Aby nadać mu świątecznego charakteru warto polać go rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.

 

Udane wypieki wymagają dobrego piekarnika. Najlepiej sprawdzają się te wyposażone w wentylator, zapewniający ruch powietrza, które cyrkuluje na całej powierzchni piekarnika, by upiec potrawy równomiernie z każdej strony.

Pierniczki, w czasie świąt sięgają po nie wszyscy i dzieci i dorośli. Ale czy można je zrobić naprawdę szybko? Można.

Szybkie pierniczki:

Składniki:

  • Masło 100g
  • Mąka pszenna 300g
  • Mąka żytnia 100g
  • Jaja 2 szt.
  • Cukier puder 100g
  • Miód 100g
  • Przyprawa do piernika
  • Kakao 1 łyżka

W rondelku rozpuszczamy 100 g masła i lekko studzimy.  Mąkę pszenną i żytnią wsypujemy do miski, dodajemy 2 jaja oraz cukier puder. Miksujemy kilka minut, po czym dolewamy masło, dodajemy przyprawę do piernika, łyżkę gorzkiego kakao, proszek do pieczenia oraz 100 g miodu. Ponownie miksujemy. Gotowe ciasto musi być gładkie i lśniące. Ciasto wykładamy na stolnicę i rozwałkowujemy do grubości ok 5 mm. Teraz pozostaje tylko wykrawanie kształtów pierniczków według naszego uznania i upieczenia ich w 180 stopniach, nie dłużej niż 10 minut.

Święta kojarzą nam się z zapachem. O ile aromat dochodzący z piekarnika w czasie pieczenia ciasta wywołuje w nas tylko miłe skojarzenia, o tyle smażenie cebuli do bigosu wigilijnego może już niekoniecznie. W takiej sytuacji sprawdzi się okap kuchenny, te najnowsze wyposażone są w specjalne systemy redukujące hałas i zużycie energii przy wysokim poziomie wydajności przy zasysaniu powietrza i niwelowaniu niepożądanych zapachów.

Święta to czas dla rodziny, ale także czas na refleksję i odpoczynek. Sprzęt AGD jakim będziesz dysponował w swojej kuchni może w znacznym stopniu ułatwić nie tylko ten przedświąteczny czas, ale i codzienne obowiązki.

Wyposaż swoją kuchnię w:

  • płytę indukcyjną  Gorenje · IS645BSC z systemem AERAFLEX
  • piekarnik elektryczny Gorenje · BCS798S24BG z systemem wentylacyjnym MultiFlow 360°
  • okap kuchenny Gorenje · WHI643ORAB z systemem P.A.S

 

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Dom Finaliści konkursu Young Design 2024 – teraz w DOMOTECE! Biuro prasowe
2024-10-04 | 15:00

Finaliści konkursu Young Design 2024 – teraz w DOMOTECE!

Young Design 2024 to wyjątkowa inicjatywa, której celem jest wsparcie młodych projektantów na ich drodze do sukcesu zawodowego. Tegoroczni finaliści zaprezentowali niezwykle
Dom 25-lecie sofy Indivi
2024-10-04 | 10:30

25-lecie sofy Indivi

Pierwsza w historii sofa modułowa BoConcept cieszy się nieustającą popularnością już od 25 lat. Odkryj historię tego klasycznego projektu i dowiedz się, jak został on udoskonalony w 2024
Dom Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej
2024-10-03 | 13:00

Targi Nieruchomości w Galerii Jurajskiej

Kupno wymarzonego mieszkania to nie lada wyzwanie. Jeszcze większym może być znalezienie dobrej ekipy remontowej, która wykona pracę na czas, lub urządzenie swojego "M". Z

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Farmacja

Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października

Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.

Żywienie

Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało

Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.