Komunikaty PR

Święta na luzie, czyli jak cieszyć się wspólnymi chwilami w ten magiczny czas

2023-12-14  |  12:20
Biuro prasowe

Na wyjątkowe, świąteczne chwile czekamy cały rok, to szczególny czas, który często kojarzy się z rodziną, radością i wspólnymi chwilami. Dla wielu z nas jednak, święta mogą stać się źródłem stresu, gdy próbujemy sprostać wysokim oczekiwaniom i sztywnym zasadom. Dlatego warto zastanowić się, jak odzyskać prawdziwy urok świąt poprzez bycie razem i czerpanie radości ze wspólnych aktywności. Oto kilka pomysłów, jak cieszyć się świętami razem, bez zbędnego napięcia i sztywnej etykiety.

Wspólne ubieranie choinki

Zapomnij o ubieraniu choinki w pojedynkę. Zamiast tego zorganizujcie to jako rodzinne wydarzenie. Włączcie ulubioną świąteczną muzykę, przygotujcie kubki z gorącym kakao i wspólnie ozdabiajcie choinkę. Każdy może dodać coś od siebie, co sprawi, że drzewko stanie się jeszcze bardziej osobiste i pełne wspomnień.

Pieczenie pierniczków na luzie

Wspólne domowe pieczenie pierniczków jako rodzinny projekt brzmi nieźle? Nie martwcie się o idealne kształty czy dekoracje – ważne jest, żebyście razem spędzili czas. Zabierzcie się za wyrabianie ciasta, wykrawanie kształtów i śmiało eksperymentujcie z dekoracjami. To świetna okazja do rozmów, śmiechu i delektowania się wspólnie przygotowanymi smakołykami. Mamy dla Was inspiracje na łakocie świąteczne na końcu artykułu, dlatego zostańcie z nami.

Świąteczna zabawa

Wprowadźcie do domu świąteczną zabawę. Zorganizujcie quiz dotyczący tradycji świątecznych, możecie stworzyć też własną opowieść świąteczną. To doskonały sposób na budowanie więzi i kreatywną rozrywkę.

Wspólne przygotowania świąteczne

Włączcie wszystkich domowników do przygotowań świątecznych. Niech każdy ma swój udział – od rozmieszczania ozdób po przynoszenie zakupów. W ten sposób wszyscy poczują się zaangażowani w tworzenie magicznego klimatu.

Potrawy pachnące świętami

Czas na pyszne dania, które z pewnością spotkają się z uznaniem zaproszonych gości. Polecamy kilka przepisów, które po prostu smakują świętami.

Barszcz czerwony to absolutna klasyka na stole wigilijnym. Intensywnie aromatyczny w towarzystwie pasztecików, krokietów lub z uszkami. Smak doskonały! Kolejną tradycyjną potrawą jest karp. Polecamy z patelni polany sokiem ze świeżej cytryny. Ta ryba nie ma sobie równych, jeśli chodzi o świąteczne przysmaki ze względu na charakterystyczny smak. Na wigilijnym stole nie może zabraknąć pięknie dekorowanych i aromatycznych pierniczków, a także makowca Gorąco polecamy nasze przepisy na świąteczne dania!


Barszcz czerwony z jabłkiem i pasztecikami

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 4

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 1 pietruszka
  • ¼ selera
  • Barszcz Czerwony Ulubione Smaki Knorr
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 1 szczypta majeranku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 kwaśne jabłka
  • 1 szczypta czarnego pieprzu mielonego

Paszteciki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 50 g suszonych jabłek
  • 1 jajko
  • Mały kawałek świeżego imbiru (ok. 5 cm)
  • 1 litr zimnej wody


Sposób przygotowania:

  1. Przygotuj barszcz czerwony: umyj i obierz warzywa. Następnie zalej około 1 litrem zimnej wody. Dodaj ziele angielskie, liść laurowy i na wolnym ogniu ugotuj warzywny wywar.
  2. Przecedź wywar przez sito, po czym rozgnieć czosnek. Jabłka przekrój na ćwiartki. Dodaj do wywaru.
  3. Wsyp majeranek oraz Barszcz czerwony Knorr i dokładnie wymieszaj. Dopraw zupę do smaku sokiem z cytryny oraz pieprzem.
  4. Przygotuj farsz do pasztecików: suszone jabłka pokrój na małe kawałki. Obierz i zetrzyj na tarce imbir i dołóż go do jabłek.
  5. Rozmroź ciasto francuskie, pokrój je na kwadraty o boku 5 centymetrów, następnie lekko rozwałkuj. Roztrzep jajko i posmaruj nim kwadraty z ciasta.
  6. Na środku każdego kwadratu ułóż przygotowany farsz. Złóż razem do góry rogi kwadratów i zakręć końcówki, zlepiając je ze sobą. Całość posmaruj resztą jajka i piecz w piekarniku w 200°C przez około 20 minut. Gotowe paszteciki podawaj do gorącego barszczu, na oddzielnym talerzyku. Przed podaniem usuń z barszczu kawałki jabłek.


Karp smażony

Czas przygotowania: 60 minut

Liczba porcji: 6

Składniki:

  • 1 filet lub cały karp
  • Delikat Przyprawa Uniwersalna Knorr
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju
  • Cytryna – według uznania


Sposób przygotowania:

  1. Jeśli masz całego karpia, usuń łuski z ryby za pomocą ostrego noża, stosując metodę "pod włos". Odetnij głowę i płetwy. Następnie usuń wnętrzności.
  2. Umyj i pokrój filety na porcje o szerokości 3 – 4 centymetry. Wytrzyj do sucha, natrzyj przyprawą Knorr i odłóż w chłodne miejsce na godzinę.
  3. Porcje ryby obtaczaj w mące. Na patelni rozgrzej olej i dodaj do niego kawałek masła. Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
  4. Smaż kilka minut z każdej strony na średnim ogniu. Zmniejsz ogień, wlej na patelnię 2 łyżki wody i przykryj pokrywką na kilka minut. Serwuj z kawałkami świeżej cytryny.


Pierniczki świąteczne

Czas przygotowania: 90 minut

Liczba porcji: 10 osób

Składniki:

  • 60 g masła
  • 140 g miodu
  • 1 duże jajko
  • 100 g cukru pudru
  • 280 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka wody


Sposób przygotowania:

  1. Do mąki pszennej wsyp cukier puder, przyprawę korzenną, cynamon, kakao i sodę. Wymieszaj. Masło roztop razem z miodem. Wystudź.
  2. W suchych składnikach zrób wgłębienie i wlej masło z miodem. Dodaj jajko i zagnieć całość. W razie potrzeby dodaj wodę. Zawiń ciasto w folię i schłodź w lodówce przez min. 60 minut.
  3. Po schłodzeniu rozwałkuj ciasto i wykrawaj kształty za pomocą foremki. Jeśli chcesz powiesić pierniczki na choince, za pomocą wykałaczki lub słomki zrób dziurkę na sznurek. Piecz pierniczki przez ok. 12 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu możesz ozdobić pierniczki lukrem lub polewą czekoladową i posypkami.


Rolada makowa

Czas przygotowania: 120 minut

Liczba porcji: 10

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 150 ml mleka
  • 6 żółtek jaj kurzych
  • 21 g suchych drożdży
  • 5 łyżek cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ proszku do pieczenia
  • 1 laska wanilii

Farsz:

  • 400 g mielonego maku
  • 160 g cukru trzcinowego
  • 100 g rodzynek
  • 50 g orzechów włoskich
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 80 g kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 6 białek jaj kurzych

Lukier:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 4 łyżki gorącej wody


Sposób przygotowania:

  1. Przesiej mąkę do miski. Dodaj drożdże, żółtka, ciepłe mleko, cukier, ziarna z laski wanilii, proszek do pieczenia, sól oraz roztopione masło. Całość wyrabiaj, aż powstanie gładkie ciasto. Następnie formułuj z niego kulę i posyp mąką. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 h.
  2. Zalej mak wrzącą wodą. Pozostaw do wystudzenia. Następnie dokładnie odsącz z nadmiaru wody. Dodaj kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cukier trzcinowy, rodzynki, posiekane orzechy włoskie, płynny miód oraz cynamon. Całość wymieszaj. Następnie dodaj ubite na sztywno białka z jajek, które zostały po przygotowaniu ciasta. Delikatnie wymieszaj.
  3. Podziel ciasto na trzy mniejsze kule.
  4. Piekarnik nagrzej do 180°C. Kulę rozwałkuj na cienki placek i przełóż na papier do pieczenia. Na środek ciasta wyłóż porcję farszu i dokładnie rozsmaruj. Zostaw ok 2 -3 cm wolnego brzegu.
  5. Następnie zwijaj makowiec w rulon wraz z papierem do pieczenia. Czynność powtarzaj trzykrotnie. Piecz ciasta ok 30-35 minut. Zachowaj duże odstępy między rulonami z ciasta.
  6. Cukier puder mieszamy z gorącą woda, aż powstanie gęsty lukier bez grudek. Polewamy nim makowce po upieczeniu. Smacznego!
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Rekordowy obraz z wkrętów podczas Pol’and’Rock Biuro prasowe
2024-07-30 | 07:30

Rekordowy obraz z wkrętów podczas Pol’and’Rock

W tym roku podczas najbardziej znanego festiwalu w Polsce, Pol’and’Rock, powstanie „wkręcone” dzieło. Firma Klimas Wkręt-met, producent technik zamocowań dla
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-07-29 | 10:00

Wakacje nie (zawsze) dla kobiet. To one przygotowują uroczystości domowe

Latem częściej bierzemy udział w spotkaniach z rodziną i przyjaciółmi, np. przy okazji wesel, imienin, urodzin czy grilli w ogrodach. Przy pięknej pogodzie łatwo zapomnieć, ile pracy kosztuje przygotowanie takich uroczystości. W
Styl życia To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka
2024-07-25 | 12:00

To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka

Dobry Flow – pod takim tytułem rusza kolejna sekcja tegorocznego łódzkiego Festiwalu Filmowego tme Polówka.  Filmy w ramach sekcji „Dobry Flow” emitowane

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Moda

Nauka

Młodym singlom coraz bardziej podoba się życie w pojedynkę. Znacząca zmiana w ciągu dekady

Dzisiejsi nastoletni single są bardziej zadowoleni z bycia stanu wolnego niż ich rówieśnicy 10 lat temu – wynika z badań niemieckiego Uniwersytetu Johannesa Gutenberga w Moguncji. Ich autorzy podkreślają, że może to być następstwem obserwowanych w ostatnich latach trendów, kiedy spada liczba małżeństw i są one zawierane przez coraz starszych ludzi. Bycie singlem stało się  bardziej normalne i akceptowalne w społeczeństwie. Większej satysfakcji ze stanu wolnego badacze nie stwierdzili jednak wśród starszych grup badanych.

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.