Komunikaty PR

Święta, święta i… marnowanie jedzenia. Jak zapobiec wyrzucaniu pieczywa?

2023-12-15  |  10:00
Biuro prasowe

Święta kojarzą nam się zwykle z nadmiarem. Z masą prezentów, dekoracji i stołem uginającym się od kulinarnych różności. Sałatki, ciasta, zupy, ryby, pierogi – kolacja wigilijna ma zadowolić gusta każdego. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na to, żeby ograniczyć marnowanie żywności. Święta są więc idealnym momentem, żeby porozmawiać o less waste. Marnowanie żywności w dużej mierze dotyczy pieczywa. Jak temu zapobiec? Odpowiedź znajdziesz w tym krótkim poradniku, wraz ze szczególnym prezentem od Andrzeja Polana – smakowitymi przepisami na wykorzystanie pieczywa drugiej świeżości.

Liczby mówią same za siebie. 62,9% Polaków twierdzi, że wyrzuca wyroby piekarskie (to dane zebrane przez Banki Żywności). Co prawda z różną częstotliwością – rzadko, czasami lub często, ale to negatywny trend, z którym należy walczyć. Szczególnie że nie jest to trudne. Czasami, aby nie dopuścić do marnotrawstwa, wystarczy jeden bochenek pieczywa mniej w koszyku na zakupy. Jednak nawet wtedy, gdy lubimy kupować na zapas, jest jeszcze wiele sposobów uratowania żywności przed zmarnowaniem. Warto o nich pamiętać, gdy kolacja wigilijna się skończy, a jedzenie – w tym pieczywo – zacznie tracić swoją świeżość. 

Co robić, żeby marnować mniej pieczywa?

Większość z nas dobrze zna ten moment: sięgamy do chlebaka z myślą o przygotowaniu pysznego posiłku, bierzemy chleb do ręki i zauważamy, że zaczyna czerstwieć. Nie mając pod ręką innej alternatywy, zjadamy go albo zwyczajnie ląduje w koszu. Zapobieganie tego rodzaju sytuacjom jest możliwe na wiele sposobów. O najprostszym z nich wspomina Andrzej Polan, ambasador kampanii „Łączy nas coś dobrego”, który promuje spożywanie pieczywa i zachęca do zdrowego oraz odpowiedzialnego żywienia.

- Aby mniej marnować, wystarczy zamrozić. Czy to jest zdrowe? Oczywiście, że tak. Najlepiej pokroić pieczywo na kromki, zamrozić i trzymać osobno. W momencie, kiedy potrzebujemy, wyciągamy poszczególne kromki i zajadamy.

Zapobieganie jest najbardziej skuteczną metodą walki z marnowaniem żywności. Mimo najszczerszych chęci nie zawsze się nam to udaje. Dlatego kiedy wypiek stwardnieje, ale nie będzie na nim pleśni (jeśli jest, to od razu go wyrzućmy) możemy zrobić z niego bułkę tartą. Zrobiona z jakościowego produktu wciąż może dostarczyć nam wielu składników odżywczych. Dobrze więc pamiętać, żeby kupować pieczywo z prostym i krótkim składem.

Prosto i smacznie

Jest sporo sposobów ratowania chlebów i bułek drugiej świeżości. Gotowych rozwiązań dostarcza nam Andrzej Polan. Jego przepisy na less waste zaspokoją nasze kubki smakowe i apetyty, a w dodatku są ekologiczne. 


Zupa chlebowo-cebulowa


SKŁADNIKI:

  • chleb creapane,
  • cebula,
  • masło klarowane,
  • kapusta młoda lub włoska,
  • marchew,
  • szczypiorek,
  • bulion warzywny,
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa,
  • śmietana gęsta.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

W rondlu na maśle przesmaż cebulę z odrobiną cukru i soli (w ten sposób cebula ładnie się przyrumieni). Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem warzywnym, dodatkowo doprawiając przyprawami. Chleb pokrój w grubszą kostkę i przesmaż na maśle z dodatkiem soli na złoty kolor. Zdejmij grzanki i na ten sam tłuszcz wsyp pokrojoną kapustę (smaż 2-3 minuty). Następnie wylej na talerz porcję zupy, dodaj kapustę smażoną, sporą ilość grzanek i na koniec łyżkę gęstej śmietany.


Sałatka pomidorowa z okruchami


SKŁADNIKI:

  • bułka z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab,
  • dojrzałe pomidory,
  • kapary w zalewie,
  • kilka truskawek,
  • natka pietruszki,
  • świeża bazylia,
  • oregano,
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • ocet jabłkowy,
  • olej rzepakowy,
  • ser dojrzewający tarty.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dojrzałe pomidory pokrój w kostkę. Posyp delikatnie solą, dodaj bazylię i skrop olejem rzepakowym. Bułkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidory. Skrop olejem, posyp pieprzem, solą oraz oregano. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser i wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (do temp. 200 stopni z funkcją opiekania od góry). Zapiekaj kilka minut, do momentu aż grzanki będą rumiane. W trakcie zapiekania zamieszaj wszystko na blaszce. Kiedy tylko grzanki będą już gotowe, połącz je z pomidorami wraz z sosem, który się wytworzył. Posyp natką i raz jeszcze serem dojrzewającym.

Wychowanie w duchu less waste

Schematy żywieniowe poznane w dzieciństwie owocują w przyszłości. Między innymi dlatego warto jest wychowywać swoje pociechy w duchu less waste. Jak się za to zabrać? Utrzymanie uwagi dziecka nie jest proste. Można więc spróbować robić to za pomocą gier i zabaw. 

W ramach kampanii „Łączy nas coś dobrego” i z myślą o najmłodszych zjadaczach chleba przygotowany został darmowy e-book „Bułka i Spółka”. Pozycja ta obfituje w gry i zabawy, które mają aktywizować dzieci oraz dostarczać im wartościowej wiedzy na temat produkcji wypieków, zdrowego odżywiania i szacunku do chleba. E-book podzielony jest na dwie części. Pierwsza zawiera angażujące materiały dla dzieci w wieku przedszkolnym. Atrakcyjne grafiki przykują uwagę najmłodszych, a kreatywne zadania sprawią, że zarówno rodziców, opiekunów, jak i dzieci czekają długie chwile zabawy. Druga część przeznaczona jest dla rodziców dzieci w różnym wieku (od niemowlęcego do nastoletniego). Są w niej także żywieniowe porady dietetyczki i wiele nieznanych faktów o chlebach i bułkach, które zaskoczyć mogą także dorosłych. 

Jeśli tylko mamy dobre chęci, możemy zapobiec masowemu wyrzucaniu wypieków, a także innych produktów spożywczych. Niech pierwszym do tego krokiem będą rozsądne i mniejsze niż zwykle zakupy. Korzystajmy też z dobrodziejstwa, jakim jest zamrażarka i uwolnijmy w kuchni kreatywność – to ona pomoże nam wykorzystać produkty drugiej świeżości. Niech tegoroczne święta będą dla nas punktem zwrotnym, jeśli chodzi o ograniczenie marnowania żywności, a duch świąt połączy się z duchem less waste.

 

*Fot. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym Biuro prasowe
2025-06-11 | 11:30

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

Już 1 października rusza w Polsce system kaucyjny. Aby odzyskać kaucję doliczoną do zakupu napoju w puszcze, konsumenci będą musieli spełnić kilka warunków. Inicjatywa
Styl życia „Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję
2025-04-22 | 13:00

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Z okazji Dnia Ziemi marka SodaStream przypomina, że zmiana może zacząć się od jednej decyzji – i jednej butelki wielorazowej. Nowa kampania „Zamień jednorazowe butelki na
Styl życia Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
2025-02-27 | 15:00

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta

Lagardère Travel Retail w Polsce rozpoczyna ekspansję sieci Costa Coffee w nowym modelu biznesowym. Pierwsza kawiarnia działająca na zasadach franczyzy została uruchomiona

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.