Komunikaty PR

Święta, święta i… marnowanie jedzenia. Jak zapobiec wyrzucaniu pieczywa?

2023-12-15  |  10:00
Biuro prasowe

Święta kojarzą nam się zwykle z nadmiarem. Z masą prezentów, dekoracji i stołem uginającym się od kulinarnych różności. Sałatki, ciasta, zupy, ryby, pierogi – kolacja wigilijna ma zadowolić gusta każdego. Coraz częściej jednak zwracamy uwagę na to, żeby ograniczyć marnowanie żywności. Święta są więc idealnym momentem, żeby porozmawiać o less waste. Marnowanie żywności w dużej mierze dotyczy pieczywa. Jak temu zapobiec? Odpowiedź znajdziesz w tym krótkim poradniku, wraz ze szczególnym prezentem od Andrzeja Polana – smakowitymi przepisami na wykorzystanie pieczywa drugiej świeżości.

Liczby mówią same za siebie. 62,9% Polaków twierdzi, że wyrzuca wyroby piekarskie (to dane zebrane przez Banki Żywności). Co prawda z różną częstotliwością – rzadko, czasami lub często, ale to negatywny trend, z którym należy walczyć. Szczególnie że nie jest to trudne. Czasami, aby nie dopuścić do marnotrawstwa, wystarczy jeden bochenek pieczywa mniej w koszyku na zakupy. Jednak nawet wtedy, gdy lubimy kupować na zapas, jest jeszcze wiele sposobów uratowania żywności przed zmarnowaniem. Warto o nich pamiętać, gdy kolacja wigilijna się skończy, a jedzenie – w tym pieczywo – zacznie tracić swoją świeżość. 

Co robić, żeby marnować mniej pieczywa?

Większość z nas dobrze zna ten moment: sięgamy do chlebaka z myślą o przygotowaniu pysznego posiłku, bierzemy chleb do ręki i zauważamy, że zaczyna czerstwieć. Nie mając pod ręką innej alternatywy, zjadamy go albo zwyczajnie ląduje w koszu. Zapobieganie tego rodzaju sytuacjom jest możliwe na wiele sposobów. O najprostszym z nich wspomina Andrzej Polan, ambasador kampanii „Łączy nas coś dobrego”, który promuje spożywanie pieczywa i zachęca do zdrowego oraz odpowiedzialnego żywienia.

- Aby mniej marnować, wystarczy zamrozić. Czy to jest zdrowe? Oczywiście, że tak. Najlepiej pokroić pieczywo na kromki, zamrozić i trzymać osobno. W momencie, kiedy potrzebujemy, wyciągamy poszczególne kromki i zajadamy.

Zapobieganie jest najbardziej skuteczną metodą walki z marnowaniem żywności. Mimo najszczerszych chęci nie zawsze się nam to udaje. Dlatego kiedy wypiek stwardnieje, ale nie będzie na nim pleśni (jeśli jest, to od razu go wyrzućmy) możemy zrobić z niego bułkę tartą. Zrobiona z jakościowego produktu wciąż może dostarczyć nam wielu składników odżywczych. Dobrze więc pamiętać, żeby kupować pieczywo z prostym i krótkim składem.

Prosto i smacznie

Jest sporo sposobów ratowania chlebów i bułek drugiej świeżości. Gotowych rozwiązań dostarcza nam Andrzej Polan. Jego przepisy na less waste zaspokoją nasze kubki smakowe i apetyty, a w dodatku są ekologiczne. 


Zupa chlebowo-cebulowa


SKŁADNIKI:

  • chleb creapane,
  • cebula,
  • masło klarowane,
  • kapusta młoda lub włoska,
  • marchew,
  • szczypiorek,
  • bulion warzywny,
  • ziele angielskie, liść laurowy, kminek, gałka muszkatołowa,
  • śmietana gęsta.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 

W rondlu na maśle przesmaż cebulę z odrobiną cukru i soli (w ten sposób cebula ładnie się przyrumieni). Dodaj pokrojoną marchewkę, smaż przez chwilę i zalej wszystko bulionem warzywnym, dodatkowo doprawiając przyprawami. Chleb pokrój w grubszą kostkę i przesmaż na maśle z dodatkiem soli na złoty kolor. Zdejmij grzanki i na ten sam tłuszcz wsyp pokrojoną kapustę (smaż 2-3 minuty). Następnie wylej na talerz porcję zupy, dodaj kapustę smażoną, sporą ilość grzanek i na koniec łyżkę gęstej śmietany.


Sałatka pomidorowa z okruchami


SKŁADNIKI:

  • bułka z pradawnej odmiany pszenicy Leks2ab,
  • dojrzałe pomidory,
  • kapary w zalewie,
  • kilka truskawek,
  • natka pietruszki,
  • świeża bazylia,
  • oregano,
  • sól, czarny pieprz do smaku,
  • ocet jabłkowy,
  • olej rzepakowy,
  • ser dojrzewający tarty.


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Dojrzałe pomidory pokrój w kostkę. Posyp delikatnie solą, dodaj bazylię i skrop olejem rzepakowym. Bułkę pokrój w kostkę podobnej wielkości jak pomidory. Skrop olejem, posyp pieprzem, solą oraz oregano. Dokładnie wymieszaj, dodaj starty ser i wysyp na blaszkę wyłożoną pergaminem. Wstaw całość do nagrzanego piekarnika (do temp. 200 stopni z funkcją opiekania od góry). Zapiekaj kilka minut, do momentu aż grzanki będą rumiane. W trakcie zapiekania zamieszaj wszystko na blaszce. Kiedy tylko grzanki będą już gotowe, połącz je z pomidorami wraz z sosem, który się wytworzył. Posyp natką i raz jeszcze serem dojrzewającym.

Wychowanie w duchu less waste

Schematy żywieniowe poznane w dzieciństwie owocują w przyszłości. Między innymi dlatego warto jest wychowywać swoje pociechy w duchu less waste. Jak się za to zabrać? Utrzymanie uwagi dziecka nie jest proste. Można więc spróbować robić to za pomocą gier i zabaw. 

W ramach kampanii „Łączy nas coś dobrego” i z myślą o najmłodszych zjadaczach chleba przygotowany został darmowy e-book „Bułka i Spółka”. Pozycja ta obfituje w gry i zabawy, które mają aktywizować dzieci oraz dostarczać im wartościowej wiedzy na temat produkcji wypieków, zdrowego odżywiania i szacunku do chleba. E-book podzielony jest na dwie części. Pierwsza zawiera angażujące materiały dla dzieci w wieku przedszkolnym. Atrakcyjne grafiki przykują uwagę najmłodszych, a kreatywne zadania sprawią, że zarówno rodziców, opiekunów, jak i dzieci czekają długie chwile zabawy. Druga część przeznaczona jest dla rodziców dzieci w różnym wieku (od niemowlęcego do nastoletniego). Są w niej także żywieniowe porady dietetyczki i wiele nieznanych faktów o chlebach i bułkach, które zaskoczyć mogą także dorosłych. 

Jeśli tylko mamy dobre chęci, możemy zapobiec masowemu wyrzucaniu wypieków, a także innych produktów spożywczych. Niech pierwszym do tego krokiem będą rozsądne i mniejsze niż zwykle zakupy. Korzystajmy też z dobrodziejstwa, jakim jest zamrażarka i uwolnijmy w kuchni kreatywność – to ona pomoże nam wykorzystać produkty drugiej świeżości. Niech tegoroczne święta będą dla nas punktem zwrotnym, jeśli chodzi o ograniczenie marnowania żywności, a duch świąt połączy się z duchem less waste.

 

*Fot. Stowarzyszenie Producentów Pieczywa / Kampania "Łączy nas coś dobrego"

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień? Biuro prasowe
2024-12-31 | 14:15

SYLWESTER LAST MINUTE. Jak zaplanować sylwestrowy wypad w jeden dzień?

Większość z nas ma już określone plany na sylwestra, ale niektórzy, zastanawiają się dopiero w ostatniej chwili, jak spędzić ostatnią noc w roku. Wyjazd last minute w tym
Styl życia BRAK ZDJĘCIA
2024-12-30 | 09:00

MP3 | Stres Polaków. 75% zmaga się z napięciem każdego tygodnia

Stres dotyka niemal każdego z nas. Aż 95% osób aktywnych zawodowo odczuwa napięcie w pracy. Taki sam odsetek Polaków twierdzi, że stresujące jest ich życie prywatne. Niemalże identyczna jest też częstotliwość stresu
Styl życia Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025
2024-12-27 | 10:20

Nowy Rok w harmonii z naturą – ekologiczne postanowienia na 2025

Każdego roku mierzymy się z coraz większymi zagrożeniami związanymi z degradacją środowiska. Zmiany klimatyczne, zanieczyszczenie powietrza, wód i gleby oraz nadmierne zużycie

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Dom i ogród

Radosław Majdan: Jestem zniesmaczony tym, ile czasu poświęciliśmy na załatwianie pozwoleń na budowę domu. Teraz zastanawiamy się, czy nie wybrać planu B

Były piłkarz przyznaje, że w przypadku jego małżeństwa droga do budowy wymarzonego domu w Konstancinie-Jeziornie okazała się niezwykle długa, kręta i bardziej skomplikowana, niż się spodziewali. Uzyskiwanie niezbędnych pozwoleń trwało ponad dwa lata i nie zakończyłoby się sukcesem, gdyby nie pomoc specjalisty, który miał w tym doświadczenie. W obliczu tych problemów i kolejnych wyzwań przyszło jednak zwątpienie i myśl o rezygnacji z kontynuowania tego projektu. Radosław Majdan podkreśla jednak, że niezależnie od tego, jaką decyzję podejmą, za jakiś czas będą mieli własny, piękny dom.

Problemy społeczne

Miasta będą się starzały wolniej niż reszta kraju. Jednak w niektórych do 2050 roku seniorzy będą stanowić 37 proc. populacji

Udział osób starszych w populacji Polski będzie się stopniowo zwiększał i w 2050 roku wyniesie 34 proc. Dla porównania w 12 największych miastach będzie to 31 proc. – wynika z raportu Centrum Analiz i Badań Unii Metropolii Polskich. To oznacza, że metropolie – chociaż nie wszystkie – będą się starzeć nieco wolniej niż reszta kraju. Z tym procesem wiąże się szereg wyzwań dla samorządów i zadań związanych m.in. z przygotowaniem usług dla zróżnicowanej grupy seniorów i dostosowania przestrzeni miejskiej.

Farmacja

Nowoczesne formy podania leków pozwalają uniknąć hospitalizacji. To duże ułatwienie dla pacjentów z chorobami przewlekłymi

Opracowywanie nowoczesnych form podania leków to odpowiedź na stale rosnącą liczbę pacjentów z chorobami przewlekłymi, m.in. onkologicznymi, hematologicznymi i psychiatrycznymi. Jeden zastrzyk zamiast codziennego łykania tabletek, wlewów czy klasycznych chemioterapii ułatwia życie pacjentom, pozwalając im uniknąć hospitalizacji, stresu i ryzyka z tym związanego oraz szybciej wrócić do codziennych zajęć. To także korzyść dla personelu medycznego i systemu ochrony zdrowia. Inicjatorzy kampanii „Podanie ma znaczenie” podkreślają, że pacjent powinien mieć wpływ na wybór formy przyjmowanego leku.