Komunikaty PR

Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!

2024-10-01  |  01:00
Biuro prasowe

Bogactwo smaków wege

Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią.  To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.

 

Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu

Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.

Przepisy:

1. Zupa jarzynowa

 

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 2 marchewki (150 g)
  • 50 g korzenia selera
  • 1 cebula (60 g)
  • 2 ziemniaki (200 g)
  • 1 laska selera naciowego (60 g)
  • sól
  • VEGETA Maestro pieprz czarny mielony
  • 1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami 

Sposób przygotowania:

Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.

Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu. 

2. Makaronowa sałatka z porem

Składniki:

  • 150 g makaronu
  • sól
  • 250 g porów
  • 80 g cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • czarny pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka uprażonego sezamu
  • 1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami

 

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.

Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia Opłatek Maltański - 23 lata szlachetnej tradycji Biuro prasowe
2024-12-20 | 10:00

Opłatek Maltański - 23 lata szlachetnej tradycji

Zdjęcia: https://1drv.ms/f/s!Ak6vnk2kpo84ja8FTQuTvDzW6hQkGg?e=abMfqR  Wsparcie dla potrzebujących ma szczególne znaczenie w okresie przedświątecznym. Opłatek Maltański to
Styl życia Magia świątecznych smaków - tradycja w nowoczesnym wydaniu
2024-12-19 | 15:30

Magia świątecznych smaków - tradycja w nowoczesnym wydaniu

Święta Bożego Narodzenia to czas wyjątkowy, pełen rodzinnego ciepła i okres kultywowania wielu tradycji. Wspólne gotowanie i delektowanie się świątecznymi daniami to jeden z
Styl życia Świąteczny Niezbędnik Knorr
2024-12-19 | 15:30

Świąteczny Niezbędnik Knorr

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowy czas, gdy aromaty tradycyjnych potraw łączą się z rodzinną atmosferą. W natłoku przygotowań warto sięgnąć po sprawdzone sposoby, które

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Farmacja

Antybiotykooporność coraz poważniejszym problemem. Wyizolowane ze śliny peptydy mogą się sprawdzić w walce z bakteriami wielolekoopornymi

Poszukiwanie alternatyw dla antybiotykoterapii nabiera coraz większego tempa. Duże nadzieje, zwłaszcza w kontekście szczepów wielolekoopornych, naukowcy wiążą z bakteriocynami i bakteriofagami. Badacz z Uniwersytetu Wrocławskiego prowadzi prace nad bakteriocyną, będącą peptydem izolowanym z ludzkiej śliny. Za swoje badania otrzymał Złoty Medal Chemii. Tymczasem problem antybiotykooporności może wynikać w dużej mierze z niewiedzy. Z Eurobarometru wynika, że tylko połowa Europejczyków zdaje sobie sprawę, że antybiotyki nie są skuteczne w walce z wirusami.