Świętuj Dzień Wegetarianizmu z marką VEGETA!
Bogactwo smaków wege
Wbrew pozorom kuchnia wegetariańska nie ma nic wspólnego z nudą i monotonią. To prawdziwa skarbnica kulinarnych inspiracji – od soczystych warzyw i różnorodnych roślin, przez aromatyczne dodatki, aż po kreatywne połączenia składników, które mogą zaskoczyć nawet najbardziej wymagające podniebienia. Światowy Dzień Wegetarianizmu to idealny moment, by zagłębić się w świat potraw bezmięsnych i poznać nowe możliwości. Oprócz warzyw i owoców, kuchnia wegetariańska bazuje na roślinach strączkowych takich jak soczewica i ciecierzyca czy produktach sojowych np. tofu. Wiele dań dobrze komponuje się również z dodatkiem orzechów i nasion, z kolei aromatu potrawom dodają różnego rodzaju grzyby. Obecnie różnorodność i dostępność produktów wegetariańskich jest tak duża, że z pewnością każdy odnajdzie swoje ulubione smaki. Warto urozmaicać nimi codzienne posiłki, gdyż korzystanie wpływają na nasze sampoczucie i funkcjonowanie organizmu, a w dodatku są niezwykle apetyczne.
Spróbuj kuchni wegetariańskiej w swoim domu
Z okazji Światowego Dnia Wegetarianizmu marka VEGETA przygotowała trzy bezmięsne propozycje, które warto przygotować w swojej kuchni. To pyszne i treściwe dania, które zachwycą bogactwem smaków i aromatów. Mogą okazać się pierwszym krokiem w odkrywaniu różnorodności kuchni wegetariańskiej.
Przepisy:
1. Zupa jarzynowa
Składniki:
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 marchewki (150 g)
- 50 g korzenia selera
- 1 cebula (60 g)
- 2 ziemniaki (200 g)
- 1 laska selera naciowego (60 g)
- sól
- VEGETA Maestro pieprz czarny mielony
- 1-2 łyżki przyprawy w płynie VEGETA Umami
Sposób przygotowania:
Do garnka na rozgrzaną oliwę wrzuć marchewkę pokrojoną w plasterki oraz pokrojony w kostkę korzeń selera i cebulę. Krótko podsmaż, a następnie całość zalej ok. 1,2 l wody, zagotuj. Na wrzący bulion wrzuć pokrojone w kostkę ziemniaki i pokrojoną w plasterki łodygę selera naciowego. Gotuj na małym ogniu przez około 15 minut, dopraw solą i pieprzem. Gdy zupa będzie gotowa, dodaj przyprawę VEGETA Umami w płynie, aby wzbogacić smak potrawy.
Wskazówka: Możesz również dodać inne warzywa, na przykład kilka różyczek brokułu.
2. Makaronowa sałatka z porem
Składniki:
- 150 g makaronu
- sól
- 250 g porów
- 80 g cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- czarny pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka uprażonego sezamu
- 1-2 łyżeczki przyprawy w płynie VEGETA Umami
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i ostudź. Oczyszczonego pora pokrój w krążki, a cebulę w plasterki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzuć pora, cebulę i czosnek, smaż, od czasu do czasu mieszając. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i lekko posól. Następnie dodaj makaron, natkę pietruszki i podsmaż razem. Posyp danie uprażonym sezamem i skrop przyprawą VEGETA Umami w płynie, aby uzyskać pełnię smaku.
Wszystko smakuje lepiej z przyprawami VEGETA!

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Gwiazdy: Scena polityczna stała się ringiem, a politycy nie szanują siebie nawzajem. Każdy ma prawo widzieć świat inaczej
Nie milkną echa wyborów prezydenckich, a wynik starcia o fotel głowy państwa wciąż jest szeroko komentowany, tym bardziej że wciąż pojawiają się kolejne informacje o anomaliach w komisjach wyborczych i nieprawidłowościach podczas liczenia głosów. To budzi kontrowersje, tym bardziej że zwycięzca miał minimalną przewagę nad kontrkandydatem. Iwona Guzowska i Qczaj zauważają, że w dzisiejszych czasach politycy nie szanują siebie nawzajem i nie potrafią ze sobą rozmawiać, dlatego tak trudno jest im osiągnąć kompromis. Z kolei Damian Janikowski dodaje, że podziały na górze przenoszą się na nastroje społeczne.
Konsument
ZUS zatwierdził standardy dofinansowania posiłków dla pracowników. To nowy rozdział w firmowych benefitach

W odpowiedzi na postulaty organizacji pracodawców i związków zawodowych ZUS oficjalnie zatwierdził katalog standardów dotyczących dofinansowania posiłków pracowniczych. Po stronie pracodawcy ogranicza to formalności do minimum – świadczenia żywieniowe mogą być wyłączone z ZUS do kwoty 450 zł miesięcznie pod warunkiem, że firma wdroży określone rozwiązania. Z kolei dla pracowników oznacza to odczuwalne wsparcie domowego budżetu.
Transport
Bolt rozpoczyna szkolenia z bezpieczeństwa w ruchu drogowym. Będzie wprowadzać także nowe funkcje bezpieczeństwa

W I kwartale br. na polskich drogach było bezpieczniej niż rok wcześniej, ale wciąż jest jeszcze wiele do poprawy – wynika z danych Policji. W poprawę bezpieczeństwa na drogach angażuje się Bolt, organizując szkolenia dla partnerów flotowych firmy, z których finalnie skorzystają kierowcy taksówek. Cykl zajęć poprowadzą eksperci Centrum Inicjatyw Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego. Bolt podkreśla, że działania na rzecz bezpieczeństwa w ruchu drogowym to element wartego 100 mln euro globalnego programu inicjatyw na rzecz poprawy bezpieczeństwa przejazdów zamawianych przez aplikację firmy.