Komunikaty PR

Sylwestrowe przekąski, które zrobisz w mniej niż 25 minut

2023-12-27  |  01:00
Biuro prasowe

Planując imprezę sylwestrową często stajemy przed wyzwaniem przygotowania przekąsek, które zaskoczą naszych gości. W tym roku możemy pójść o krok dalej i dodatkowo przenieść ich kulinarnie w odległe zakątki świata – m. in. do Azji czy Meksyku. Jak sprawić, aby te wyjątkowe dania pojawiły się na naszym stole bez poświęcania przy tym połowy wieczoru na ich przygotowanie? 

Skorzystaj z naszych propozycji i gotowych przepisów na to, jak połączyć sylwestrową radość z eksplozją smaków z różnych krajów. I to w niecałe 30 minut! Dzięki proponowanym przekąskom – na bazie ciasta francuskiego, makaronu, wrapów - spektakularnie urozmaicisz przyjęcie a jednocześnie pozostanie ci wystarczająco dużo czasu na świętowanie z bliskimi. Dodatki takie jak jackfruit, grzyby shiitake czy krewetki będą nie tylko wyśmienicie smakować, ale również dowiodą, że kuchnie świata mogą być zaskakująco dostępne, a przekąski łatwe w przygotowaniu – nawet podczas gorączki sylwestrowej nocy!

 

Nuggetsy w panko 

Ilość porcji: 2

Czas: 30 minut 

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

100 g Panierki panko House of Asia

4 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O'Food 

250 g piersi z kurczaka pokrojonego na większe kawałki

500 ml oleju do smażenia 

 

Do podania:

3 łyżki Sosu satay Ros Thai Thai

3 łyżki Sosu śliwkowego Ros Thai Thai

 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso wymieszaj z marynatą gouchujang bulgogi i odstaw na minimum 15 minut. 
  2. Następnie kurczaka obtocz w panko, usmaż na głębokim oleju na złoty kolor i odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. 
  3. Gotowe nuggetsy podawaj z sosem satay lub śliwkowym.

 

Paszteciki z kapustą i grzybami shiitake

Ilość porcji: 4 

Czas: 25 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

2-3 łyżki Sosu sojowego jasnego House of Asia

2 łyżki Sosu ostrygowego House of Asia

30 g suszonych Grzybów Shiitake House of Asia

3 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia 3-4 ząbki czosnku drobno posiekane 

1 łyżka Sezamu Czarnego House of Asia

1 opakowanie ciasta francuskiego 

500 g kapusty kiszonej drobno posiekanej 

1 cebula drobno pokrojona 

2 jajka 

3-4 łyżki oleju 

Pieprz czarny do smaku

 

Sposób przygotowania: 

  1. Grzyby shiitake przełóż do garnka, zalej zimną wodą, wstaw na gaz i doprowadź do wrzenia, następnie odstaw (najlepiej na noc), a wodę po grzybach zachowaj. 
  2. Grzyby pokrój w paski i podsmaż na oleju 3-4 minuty z cebulą oraz pastą z czosnku, następnie dodaj kapustę i smaż kolejne 8-10 minut na średnim ogniu. W międzyczasie podlewaj wodą po grzybach i czekaj, aż odparuje. Pod koniec dopraw do smaku sosem sojowym, ostrygowym i czarnym pieprzem. Farsz pozostaw do wystudzenia, potem dodaj 1 jajko i całość wymieszaj. 
  3. Ciasto francuskie podziel wzdłuż na 2 części. Na każdej rozłóż po równo farsz i zawiń w rulon, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp czarnym sezamem, potnij na kawałki około 4-5 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  4. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. 


 

Pierożki z ciasta francuskiego z mięsem mielonym

 

Ilość porcji: 4

Czas: 25 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Bezglutenowego makaronu z zielonego groszku House of Asia

2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico 

3-4 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 4 ząbki czosnku drobno posiekane 

1 łyżka Sezamu Białego House of Asia 

1 opakowanie ciasta francuskiego 

400 g mięsa mielonego 

1 cebula drobno pokrojona 

1/2 marchewki pokrojonej w paski 

50 g kukurydzy z puszki 

200 ml sosu pomidorowego 

1 jajko 

4 łyżki kolendry drobno pokrojonej 

Sól do smaku

4 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki 
  2. Na rozgrzaną patelnię wlej olej, podsmaż pastę z czosnku z cebulą, dodaj mięso, smaż, aż się zarumieni. Następnie dopraw przyprawą chili con carne, dodaj kukurydze, sos pomidorowy oraz kolendrę, gotuj, aż sos zgęstnieje. Przełóż do miski i pozostaw do wystudzenia. 
  3. Ciasto francuskie rozłóż na blacie potnij na kwadraty 8 cm x 8 cm. Na każdy kwadrat nałóż farsz, złóż w trójkąt i zlep, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp solą i sezamem. Piecz w temperaturze 200°C przez 12-15 minut, aż nabiorą złotego koloru. 






 

Quesadilla z jackfruitem i czarną fasolą

Ilość porcji: 2  

Czas: 25 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Wrapów pszennych Casa de Mexico 

1 puszka Jackfruita zielonego szarpanego QF Quality Food

2 łyżeczki Przyprawy Chili Con Carne Casa de Mexico 

1 puszka Czarnej fasoli Casa de Mexico

2 łyżeczki Pasty z czosnku House of Asia lub 2 łyżki posiekanych ząbków czosnku 

200 g sosu pomidorowego 

1 cebula pokrojona w piórka 

200 g startego sera żółtego typu gouda 

5 łyżek oleju 

 

Sposób przygotowania: 

  1. Jackfruita przełóż na sitko i wypłucz pod bieżącą wodą, następnie dobrze odciśnij. Fasolę również przełóż na sitko i przepłucz.  
  2. Wrapy podgrzewaj na suchej patelni około 15 sekund z każdej strony. 
  3. Na patelnię wlej olej, podsmaż cebulę z pastą z czosnku, dodaj jackfruita i smaż do uzyskania rumianego koloru. Następnie dodaj fasolę, sos pomidorowy i duś kolejne 10 minut. Pod koniec dodaj przyprawę chili con carne i całość wymieszaj.
  4. Na wrapy równomiernie nałóż ser, farsz, znowu ser i przykryj drugim wrapem. Gotowe quesadille podsmaż na patelni z dwóch stron, aż ser się rozpuści lub piecz w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 10 minut. 









 

Sałatka z makaronem i krewetkami

Ilości porcji: 1

Czas: 10 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Makaronu instant pszennego House of Asia

12 krewetek Black tiger 16/20 

1 dojrzałe awokado pokrojone w kostkę 

2-3 szalotki pokrojone w cienkie piórka 

1/2 marchewki pokrojonej w słupki 

1 zielony ogórek wydrążony i pokrojony w cienkie półplastry

10 pomidorków cherry przekrojonych na pól 

4-5 łyżek kolendry drobno posiekanej 

Sól do smaku

2 łyżki oleju

 

Sos: 

2 łyżki Marynaty do mięsa wieprzowego gochujang bulgogi BBQ O’Food

3 łyżki majonezu 

Sok z 1 limonki 

Czarny pieprz do smaku 

 

Sposób przygotowania: 

  1. Makaron przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie przelej zimną wodą, 2 łyżkami oleju i pokrój za pomocą nożyczek na mniejsze kawałki. 
  2. Wymieszaj dokładnie składniki na sos.
  3. Do dużej miski przełóż awokado, szalotki, marchewkę, ogórka, pomidorki oraz makaron, wymieszaj, a pod koniec dolej sos i ponownie wymieszaj. 
  4. Krewetki smaż na rozgrzanej patelni po minucie z każdej strony, dopraw solą, następnie przetnij na pół, ułóż na sałatce i posyp kolendrą.


 

Ślimaczki z ciasta fracuskiego z serem i szynką

 

Ilość porcji: 4 

Czas: 20 minut

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1-2 łyżeczki Przyprawy do fajita Casa de Mexico

5-6 Papryczek jalapeno zielonych krojonych Casa de Mexico 

1 opakowanie ciasta francuskiego 

100 g szynki pokrojonej w paski 

100 g startego sera typu gouda

100 g sosu pomidorowego 

50 g kukurydzy z puszki 

1-2 ogórki kiszone pokrojone w słupki

1 jajko 

 

Sposób przygotowania: 

  1. Ciasto francuskie rozłóż na blacie dłuższym bokiem równolegle do siebie. Posmaruj sosem pomidorowym, następnie dodaj kolejno wszystkie składniki: ser, szynkę, kukurydzę, ogórka kiszonego, papryczki jalapeno i na końcu całość posyp przyprawą do fajita. 
  2. Ciasto zwiń ciasno od siebie, posmaruj rozbełtanym jajkiem, pokrój na kawałki około 2-3 cm i ułóż na płasko na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  3. Piecz w piekarniku w temperaturze 200°C przez 15-20 minut. 


 

Tortilla z serkiem i szynką

Ilość porcji: 4 

Czas: 10 minut 

Poziom ostrości: 1

 

Składniki:

1 opakowanie Wrapów pszennych 25 cm Casa de Mexico 

15 g Papryki Jalapeno zielonej krojonej Casa de Mexico 

100 g Mango Chutney sosu słodko-pikantnego House of Asia 

100 g szynki w plastrach pokrojonej w paseczki 

50 g szpinaku świeżego 

100 g serka śmietankowego 

Kilka zielonych oliwek

 

Sposób przygotowania

  1. Wrapy podgrzewaj na suchej patelni po 15 sekund z każdej strony. Następnie na każdym rozsmaruj serek śmietankowy, mango chutney, nałóż szynkę, szpinak i papryczki jalapeno. 
  2. Wrapy zwiń w rulon i odstaw na kilka minut. 
  3. Przed podaniem pokrój pod skosem, nabijaj na wykałaczki kolejno: oliwki i kawałki tortilli, ułóż na talerzu lub desce.


 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów Biuro prasowe
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Bartłomiej Nowosielski: Kluczowe w leczeniu otyłości jest odpowiednie nastawienie psychiczne. Otoczenie nie zawsze jest wyrozumiałe i empatyczne

Aktor przyznaje, że osoby otyłe z powodu swojego wyglądu często przez otoczenie są odrzucane, marginalizowane i hejtowane. Brak akceptacji i zrozumienia wynika między innymi z tego, że nie brakuje tych, którzy myślą stereotypami i ich zdaniem dodatkowe kilogramy są wynikiem złego odżywiania i lenistwa. Bartłomiej Nowosielski tłumaczy, że otyłość jest chorobą przewlekłą, która wymaga leczenia. By terapia była skuteczna, potrzeba silnej woli i wielu wyrzeczeń. Dla niego w chwilach zwątpienia niezwykle ważne jest również wsparcie ze strony bliskich.

Problemy społeczne

Hejt w sieci dotyka coraz więcej dzieci w wieku szkolnym. Rzadko mówią o tym dorosłym

Coraz większa grupa dzieci zaczyna korzystać z internetu już w wieku siedmiu–ośmiu​ lat – wynika z raportu NASK „Nastolatki 3.0”. Wtedy też stykają się po raz pierwszy z hejtem, którego jest coraz więcej w mediach społecznościowych. Według raportu NASK ponad 2/3 młodych internautów uważa, że mowa nienawiści jest największym problemem w sieci. Co więcej, dzieci rzadko mówią o takich incydentach dorosłym, dlatego tym istotniejsze są narzędzia technologiczne służące ochronie najmłodszych.

Prawo

Kobietobójstwo jest typem przestępstwa niedookreślonym przez polskie prawo. Świadomość na ten temat jest wciąż zbyt mała

Brakuje usystematyzowanych danych na temat skali problemu, jakim jest kobietobójstwo – wskazuje organizacja Femicide in Poland. U źródeł problemu leży brak uspójnienia baz danych prowadzonych przez poszczególne organy państwowe. Organizacja pracuje nad narzędziami, które pozwolą je zgromadzić w jednym miejscu i udostępnić w formie interaktywnej mapy. Jej przedstawicielka wskazuje również na inne fundamentalne obszary do poprawy. To w szczególności egzekwowanie istniejącego prawa i intensyfikacja działań na rzecz edukacji.