Komunikaty PR

Biurowiec i sztuka, czyli artystyczne oblicze HOPa

2023-12-28  |  12:40
Biuro prasowe
Kontakt

Aleksandra Kaczorowska
Beyond Public Relations

ul. Franciszka Klimczaka 1
02-797 Warszawa
a.kaczorowska|bepr.pl| |a.kaczorowska|bepr.pl
504 907 388
www.bepr.pl

Przestrzeń biurowca HOP zlokalizowanego na warszawskiej Woli ponownie stała się miejscem organizacji inicjatywy artystycznej. Mowa o wystawie fotografii Dariusza Jasaka, polskiego artysty fotografa, którego prace można zobaczyć w HOPie do połowy stycznia. To pierwsza autorska wystawa Jasaka organizowana w kraju, wcześniej fotografie artysty dostępne były jedynie na międzynarodowych pokazach. W Polsce dwie serie prac - włoskie impresje oraz „High Dimension” prezentowane są w niezwykłej przestrzeni – postmodernistycznym biurowcu HOP, za którego nową estetykę odpowiada projektantka Anna Łoskiewicz. Wydarzenie odbywa się we współpracy ze zlokalizowaną w budynku restauracją LUPO Pasta Fresca.

Idealna synergia sztuki i miejsca jej przedstawienia – tak opisać można najnowszą inicjatywę artystyczną realizowaną w HOPie - wystawę fotografii Dariusza Jasaka, który na prezentację swoich prac wybrał właśnie biurowiec przy ulicy Chmielnej. Dzięki zarządcy budynku, Syrena Real Estate oraz inwestorowi – PineBridge Benson Elliot biurowiec pochodzący z lat 90. przeszedł gruntowną modernizację. Wnętrze HOPa otrzymało ciepłe barwy i miękkie materiały, a uzupełniają je m. in. zielony marmur, korek, lastryko, klimatyczne oświetlenie oraz modułowe meble zaprojektowane przez Annę Łoskiewicz.

HOP w nowej odsłonie bardzo silnie związany jest ze sztuką i promowaniem kultury wśród mieszkańców Warszawy. W biurowcu cyklicznie odbywają się rozmaite przedsięwzięcia artystyczne, a jedno z pomieszczeń budynku zostało przeznaczone na Apartament Artystyczny, czyli mieszkanie goszczące twórców przybywających na zaproszenie instytucji kulturalnych, z którymi współpracuje Syrena Real Estate. Jednym z gości apartamentu jest obecnie artysta Dariusz Jasak na co dzień mieszkający we Florencji. Dzięki wspólnej inicjatywie zarządcy budynku oraz restauracji LUPO Pasta Fresca z dziełami Dariusza Jasaka można zapoznać się na organizowanej po raz pierwszy w Polsce autorskiej wystawie dzieł artysty, które dostępne są dla zwiedzających na parterze i 4 piętrze HOPa.

- HOP to nietypowy biurowiec, bardziej kameralny od reszty tego typu obiektów. Jedynie sześciopiętrowy, z postmodernistyczną spuścizną, której nie staraliśmy się pominąć, a wręcz przeciwnie – chcieliśmy ją wyeksponować i wkomponować w dzisiejszą rzeczywistość. Aktualnie to designerski budynek z kreatywną i otwartą na miasto przestrzenią, która tętni życiem kulturalnym. Poza swoją podstawową funkcją, jaką jest wynajem biur, stanowi też idealną przestrzeń do organizacji wielu wydarzeń artystycznych i jest ciekawym kontekstem do prezentacji dzieł sztuki. Bardzo cieszymy się, że po raz kolejny nasi goście będą mogli doświadczyć w przestrzeniach HOPa wyjątkowych przeżyć, jakie daje spotkanie ze sztuką – mówi Witold Zatoński, założyciel i prezes Syrena Real Estate.

Do 15 stycznia 2024 r. w HOPie zobaczyć można dwa cykle wystawy Dariusza Jasaka: włoskie impresje oraz „High Dimension”. Pierwsza z nich zlokalizowana jest w lobby biurowca, dostępna codziennie w godzinach funkcjonowania budynku. Drugą zobaczyć można na czwartym piętrze HOPa w wybrane dni, kiedy zaplanowane zostały spotkania kuratorskie. Wystawa ma charakter otwarty.

- Cykl „Włoskie impresje” skupia się na detalach i elementach, które wymagają kontemplacji szerszej niż turystyczne oko. To ujęcia budynków, zatopione w bogatym pejzażu ornamenty lub mała architektura, albo po prostu fragment kotar, które w południowym słońcu wyglądają jak rzeźba wykuta w marmurze. „High Dimension” to przyjrzenie się fasadzie jednego z setek wieżowców w taki sposób, w jaki nigdy nie został postrzegany, przez pryzmat dekoracyjnej multiplikacji. Oba cykle powstały też z wykorzystaniem innych technik fotograficznych. Seria “High Dimension” powstała przy użyciu zdjęć elementów architektonicznych i zastosowaniu nowych technologii. Prace włoskie powstały przy użyciu klasycznej fotografii i odwołują się tym samym do tradycji przedstawionych na nich obiektów mówi Marta Czyż, kuratorka wystawy. - Oba cykle są zestawione ze sobą celowo nie tylko tematem, ale i przestrzenią wystawienniczą. Jedna z nich zostanie zaprezentowana w designerskim i klimatycznym lobby, a druga w surowej i industrialnej przestrzeni budynku HOP dodaje Marta Czyż.

- Kuratorskie oprowadzania w HOP z Martą Czyż i Dariuszem Jasakiem: soboty 6 i 13 stycznia o godz. 18:00 (miejsce spotkanie - lobby Hop);

- Art aperitivo w Lupo z Dariuszem Jasakiem z oprowadzaniem po wystawie: wtorki 2 i 9 stycznia o godz. 18:00 (miejsce spotkania – Lupo, bez rezerwacji).

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Sztuka Wystawa prac Macieja Świętego w Galerii Dominikańskiej Biuro prasowe
2024-04-29 | 14:50

Wystawa prac Macieja Świętego w Galerii Dominikańskiej

Od piątku, 26 kwietnia, w Galerii Dominikańskiej można zobaczyć wystawę prac wrocławskiego artysty – Macieja Świętego. Ekspozycję tworzą wyjątkowe plakaty, w różnych
Sztuka Występy najzdolniejszych młodych tancerzy na Ochocie. Nie zabraknie mistrzów
2024-04-20 | 13:00

Występy najzdolniejszych młodych tancerzy na Ochocie. Nie zabraknie mistrzów

Kto kiedykolwiek trenował taniec, wie, jak dużo pracy wymaga dojście do poziomu, który pozwalałby na zaprezentowanie swoich umiejętności publicznie - a co dopiero na scenie i w blasku
Sztuka Rising Aeon - Emocje w zderzeniu z ludzkim cierpieniem - strach, współczucie...
2024-04-16 | 12:00

Rising Aeon - Emocje w zderzeniu z ludzkim cierpieniem - strach, współczucie...

Denise Schwizgebel jest szwajcarską artystką wizualną. Jej najnowszy projekt "Rising Aeon" powstał dzięki spotkaniu z Judith Sacchi, szwajcarską dziennikarką i wolontariuszką

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca

Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.

Prawo

Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia

Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.

Handel

Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa

Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.