Chcemy być sobą! | Dzień Singla w WuWu
Masz dość lukrowanych serduszek, które na każdym kroku widzisz 14 lutego? Uważasz, że bycie w związku nie jest wyznacznikiem szczęścia? Lubisz sam decydować, jak spędzać czas? Przyda Ci się więc wieczór spędzony na własnych warunkach! Idealna okazja nadarzy się już w Dniu Singla 15 lutego w Bistro Barze WuWu. Właśnie w ten dzień odbędzie się specjalne wydarzenie dla singielek i singli. Brak romantycznych uniesień i kolacji przy świecach gwarantowany.
Dzień Singla, który przypada zaraz po walentynkach, to wbrew pozorom idealna okazja do zrobienia czegoś dla siebie – najlepiej czegoś wyjątkowego, lub tego, co zostało odłożone na bliżej nieokreślony termin. To właśnie 15 lutego – w dniu, który jest świętem singli – warto spędzić czas po swojemu i skupić się na własnych potrzebach. Bistro Bar WuWu na Dzień Singla przygotował specjalną ofertę – zarówno dla tych, którzy wolą ten sobotni wieczór spędzić sami, jak i tych, którzy chcieliby nawiązać nowe znajomości.
W Dniu Singla najważniejsza jest niezależność, dlatego Bistro Bar WuWu daje swoim gościom wybór – mogą zarezerwować jednoosobowy stolik lub dołączyć do największego – trzydziestoosobowego stołu w restauracji. Przy nim będą mogły usiąść osoby, które chcą poznać kogoś nowego, porozmawiać czy po prostu miło spędzić czas. Natomiast pozostałe stoliki pozostaną do dyspozycji dla wszystkich – dla singli czy singielek, którzy chcą spróbować dań z menu przy jednoosobowym stoliku – obsługa WuWu zapewni, żeby nikt nie przeszkodził w kolacji.
Tego wieczoru w Bistro Barze WuWu oprócz pozycji ze stałej karty będzie można zamówić specjalnie przygotowane dania. Propozycje dla siebie znajdą zarówno wegetarianie, jak i osoby jedzące mięso, do wyboru będzie m.in. troć w zaskakującym połączeniu z różowym szampanem, tradycyjna zupa rakowa z imbirem, aromatyczny krem z pietruszki i gruszki, rozpływające się w ustach policzki wołowe ze słodką czekoladą czy delikatny jesiotr z purée z pieczonego selera.
Przystawki:
– Troć marynowana w różowym szampanie / majonez ostrygowy / rukiew wodna / 26 zł
– Tatar z buraka marynowanego w goździkach i cynamonie / kozi ser / pestki słonecznika / 21 zł
Zupy:
– Zupa rakowa / oliwa ziołowa z imbirem / 28 zł
– Zupa krem z pietruszki i gruszki / migdały / zioła / 17 zł
Dania główne:
– Policzki wołowe duszone w piernikach i czekoladzie z purée marchewkowym / 54 zł
– Jesiotr duszony w sosie z ikry z pstrąga z Zielenicy / purée z pieczonego selera / 54 zł
Dodatkowo 15 lutego w Bistro Barze WuWu, jak zwykle co sobotę, parkiet rozgrzeje taneczna muzyka. Tym razem będzie to dobrze znany gościom WuWu THE SAINT, który zagra w klimatach deep house, soulful, disco house, funky house.
Rezerwacje stolika: kontakt@wuwu.bar, tel.: 22 3553002
Bistro Bar WuWu
Centrum Praskie Koneser
plac Konesera 1
https://wuwu.bar/

Sztuka współczesna w Muzeum Warszawy: ścieżka Sztuka wspierania

Koncert Świąteczny w zabytkowej Elektrowni

NOWY PROJEKT CYFROWY - DIGITALIZACJA DÓBR KULTURY WROCŁAWIA
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Krzysztof Skórzyński: Dla mnie Wielkanoc ma wymiar symboliczny i duchowy. Podczas przygotowań w kuchni ja jestem od wykonywania poleceń córki
Gospodarz programu „Dzień Dobry TVN” lubi celebrować Wielkanoc w dużym, rodzinnym gronie. Z ekscytacją czeka więc na te świąteczne dni i zapowiada, że w tym czasie nie stroni również od obowiązków w kuchni. Co prawda szefują w niej panie, ale on dwoi się i troi, by pomóc jak najwięcej. Krzysztof Skórzyński zapewnia, że w menu oczywiście nie zabraknie „królowej” świątecznego stołu – tradycyjnej sałatki jarzynowej, a on będzie miał duży udział w jej przygotowaniu.
Medycyna
Polscy naukowcy rozwijają technologię hodowania bionicznej trzustki. Może ona rozwiązać problem cukrzycy insulinozależnej

Zespół polskich naukowców rozwija technologię hodowania bionicznej trzustki, którą będzie można wszczepiać pacjentom kwalifikowanym obecnie do przeszczepu od zmarłego dawcy. Taka procedura jest stosowana w najcięższych przypadkach cukrzycy typu 1, a niekiedy również w cukrzycy typu 2. Badacze, tworząc innowacyjną metodę leczenia dołożyli starań, by rozwiązać ryzyko najgroźniejszego powikłania, jakim jest odrzucenie wszczepianego narządu poprzez wykrzepianie. Do zbudowania narządu będą wykorzystywane komórki pacjenta, więc układ immunologiczny nie powinien odczytywać go jako obcy.
Prawo
400 gmin w Polsce nie ma na swoim terenie apteki i sytuacja co roku się pogarsza. Samorządowcy apelują o zmiany w prawie

W ciągu ostatnich kilku lat, od wejścia w życie przepisów Apteka dla Aptekarza, zamknięto ponad 2,2 tys. aptek w Polsce, a około 400 gmin nie posiada na swoim terenie apteki. Trzech na pięciu Polaków, aby kupić leki, musi się udać po nie do innej miejscowości. Sygnatariusze listu otwartego do minister zdrowia przygotowanego przez Koalicję „Na pomoc niesamodzielnym” apelują o zmianę priorytetów w legislacji dotyczącej rynku aptek. Wzywają też do podjęcia systemowych działań przeciwdziałających wykluczeniu zdrowotnemu ze względu na miejsce zamieszkania.