Festiwal Łódź Czterech Kultur w Manufakturze: spektakl, warsztaty, flashmob
Jeden z najważniejszych festiwali kulturalnych w Łodzi, po raz kolejny zagości w Manufakturze. Wśród atrakcji jest m.in. rodzinny spektakl plenerowy, wystawiany na Rynku Włókniarek Łódzkich. Wyjątkowo ciekawie zapowiadają się warsztaty kulinarne Kuchni 4 kultur. Będzie można także wygrać bilety na galowy koncert festiwalu.
Spektakl Zgubowisko (Festiwal Czterech Kultur)
9 września (sobota), godz. 13:00, rynek Manufaktury
Od ponad dwudziestu lat Festiwal Łódź Czterech Kultur skupia artystów z różnych dziedzin sztuki z całego świata. Wydarzenie bezpośrednio nawiązuje do historii przemysłowej Łodzi, którą współtworzyli Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie. W tym roku okazja, by pochylić się nad historią Łodzi jest znakomita - 600-lecie miasta to idealny, moment, by spojrzeć w przeszłość i zastanowić się nad swoimi korzeniami.
W sobotę (9 września) na Rynku Włókniarek Łódzkich odbędzie się familijny spektakl nowego cyrku – Zgubowisko, produkcji Fundacji Sztukmistrze. To występ stworzony z myślą o widzach w każdym wieku. Opowieść dotyczy poszukiwania własnej drogi i miejsca, cyrku, oraz samych twórców. Spektakl obfituje w pokazy żonglerki, taniec w powietrzu i akrobatykę. Inspiracją do stworzenia dzieła była książka Shauna Tana „The lost thing”. Na scenie wystąpią: Magdalena Chlibiuk, Artur Perskawiec, Marcin Borkowski i Krzysztof Pacholik. Reżyserią zajęła się Joanna Krukowska, a muzykę stworzył Sebastian Świąder. Zapraszamy o godz. 13 na rynek.
Myślą przewodnią tegorocznej edycji jest „Tożsamość”. Od 8 do 17 września mieszkańcy Łodzi będą mogli uczestniczyć w ponad czterdziestu wydarzeniach – koncertach, spektaklach, wystawach, spacerach i projekcjach filmowych, które odbędą się w kilkunastu łódzkich lokalizacjach.
Warsztaty kulinarne – Kuchnia Czterech Kultur
14.09 – 17.09, strefa kulinarna Qulinarium w Manufakturze
Łódź to nie tylko kulturowa mieszanka, ale także kulinarna. Łódzka kuchnia czerpała z żydowskich, niemieckich, polskich i kresowych specjałów. W przedwojennym mieście żyli i prowadzili swe karczmy, wyszynki i restauracje Żydzi, Niemcy, Polacy i przybysze ze wschodnich krańców kontynentu, którzy żyli pod carskim zaborem. Mieszanina smaków sprawiła, że Łódź wykształciła własną kuchnię, która czerpała garściami z narodowych specjałów różnych nacji. Przemysłowy i robotniczy charakter miasta sprawiał jednak, że na ogół stawiano na proste i sycące receptury – od żelaznych klusek, prażoków i zalewajki po żuliki i gęsie pipki.
Chcąc przybliżyć wielokulturową kuchnię Łodzi, Manufaktura i Festiwal Czterech Kultur zapraszają na rodzinne warsztaty kulinarne Kuchnia 4 Kultur. Od 14 do 17 września łodzianie poznają tajniki kuchni: polskiej – ze szczególnym naciskiem na łódzkie przysmaki; niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas zajęć dowiecie się, jak przygotować łódzką zalewajkę, niemiecki kartoffelsalate, żydowski Lekach i wiele innych potraw.
Warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur odbędą się w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze.
Menu warsztatów:
Kuchnia żydowska: Kugiel z Przedborza i Kawior po żydowsku z macą.
Kuchnia niemiecka: Sałatka ziemniaczana, kapusta kiszona duszona w piwie.
Kuchnia kresowa: Baba ziemniaczana, Bliny z owocami i kwaśna śmietana.
Kuchnia polska, łódzka: Zalewajka, Prażok ze skwarkami i pieczonym boczkiem i bobem.
Warsztaty poprowadzi Bartek Pagacz – łódzki szef kuchni, który szkolił się w prestiżowej Centre de Formation d'Apprentis Louis Prioux w Bar le Duc. Warsztat zostanie poprowadzony w formie live cooking – Bartek przygotuje dwie potrawy, a uczestnicy będą pomagać mu, przygotowując własne porcje – krojąc, obierając warzywa, doprawiając, blendując itp.
Terminy warsztatów:
Czwartek (14.09) – 17:00;
Piątek (15.09) – 17:00;
Sobota (16.09) – 14:00;
Niedziela (17.09) – 12:00.
Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).
W warsztatach rodzinnych aktywny udział biorą zarówno dzieci, jak i dorośli. Dziecko podczas trwania warsztatów pozostaje pod opieką swojego opiekuna. Warsztaty trwają ok.2 godzin, partnerem jest Manufaktura.
Taneczny Flash Mob
7 września, godz. 17:00, przy wejściu głównym do Manufaktury
Każdy, kto oglądał kultowy serial “Babylon Berlin” z pewnością zna muzykę Moka Efti Orchestry. 16 września o 19:00, w ramach Festiwalu Czterech Kultur 2023, na scenie Klubu Wytwórnia odbędzie się jedyny koncert tego zespołu w Polsce. Ich muzyka to wybuchowa mieszkanka, łącząca wesoły ragtime, pulsujący szaleństwem swing i Charleston Bib Band.
W najbliższy czwartek (7 września) w Manufakturze będzie można wziąć udział w tanecznym Flash Mobie i otrzymać zaproszenie na koncert (nagroda przewidziana dla najbardziej zaangażowanych). Flash Mob organizowany jest w kooperacji z szkołą tańca Swingin Promised Land. Wszyscy chętni, będą mogli nauczyć się kilku swingowych kroków.
Wystawa prac Macieja Świętego w Galerii Dominikańskiej
Występy najzdolniejszych młodych tancerzy na Ochocie. Nie zabraknie mistrzów
Rising Aeon - Emocje w zderzeniu z ludzkim cierpieniem - strach, współczucie...
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Muzyka
Wojciech „Łozo” Łozowski: Ruszam z moim solowym projektem, ale nie mam już potrzeby bycia gwiazdorem jak kiedyś. Nowe utwory tworzyłem w różnych stanach emocjonalnych
Wokalista ma sporo muzycznych planów na najbliższe miesiące, szykuje bowiem oryginalny projekt solowy. Już niebawem premierę będzie miał jego najnowszy utwór. Właśnie realizowany jest teledysk. Wojciech „Łozo” Łozowski cieszy się na ten nowy etap swojej kariery i choć teraz o wiele spraw będzie musiał zadbać sam, to jednak bez wahania stawia czoła nowym wyzwaniom i wierzy, że to jest właśnie jego czas. Na autorskiej płycie znajdą się piosenki, które tworzył przez kilka ostatnich lat.
Psychologia
Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu
Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.
Konsument
Coraz więcej Europejczyków ogranicza spożycie mięsa na rzecz produktów roślinnych. Większe wsparcie ze strony rządów i legislacji mogłoby zwiększyć ich popularność
Ponad połowa Europejczyków jedzących mięso aktywnie ogranicza jego roczne spożycie. Niemal 30 proc. co najmniej raz w tygodniu spożywa przynajmniej jedną roślinną alternatywę mięsa lub nabiału – wynika z badania ProVeg. Zmiana nawyków konsumenckich napędza branżę produktów roślinnych, ale wspomogłyby ją także zmiany systemowe, m.in. szersze dofinansowanie produkcji roślinnej kosztem mięsnej czy obniżenie podatku na żywność o niskim śladzie środowiskowym.