Festiwal Łódź Czterech Kultur. Spektakl Zgubowisko na Rynku Manufaktury
Kim są łodzianie? Jakie są nasze korzenie i gdzie ich szukać? Już 8 września rozpocznie się kolejna edycja Festiwalu Łódź Czterech Kultur, podczas której będzie można poznać odpowiedzi na zadane pytania. Na mapie wydarzenie nie mogło zabraknąć Manufaktury, gdzie już drugiego dnia Festiwalu zaplanowano plenerowy spektakl Zgubowisko.
Spektakl Zgubowisko (Festiwal Czterech Kultur)
9 września (sobota), godz. 13:00, rynek Manufaktury
Od ponad dwudziestu lat Festiwal Łódź Czterech Kultur skupia artystów z różnych dziedzin sztuki z całego świata. Wydarzenie bezpośrednio nawiązuje do historii przemysłowej Łodzi, którą współtworzyli Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie. W tym roku okazja, by pochylić się nad historią Łodzi jest znakomita - 600-lecie miasta to idealny, moment, by spojrzeć w przeszłość i zastanowić się nad swoimi korzeniami.
W sobotę (9 września) na Rynku Włókniarek Łódzkich odbędzie się familijny spektakl nowego cyrku – Zgubowisko, produkcji Fundacji Sztukmistrze. To występ stworzony z myślą o widzach w każdym wieku. Opowieść dotyczy poszukiwania własnej drogi i miejsca, cyrku, oraz samych twórców. Spektakl obfituje w pokazy żonglerki, taniec w powietrzu i akrobatykę. Inspiracją do stworzenia dzieła była książka Shauna Tana „The lost thing”. Na scenie wystąpią: Magdalena Chlibiuk, Artur Perskawiec, Marcin Borkowski i Krzysztof Pacholik. Reżyserią zajęła się Joanna Krukowska, a muzykę stworzył Sebastian Świąder. Zapraszamy o godz. 13 na rynek.
Myślą przewodnią tegorocznej edycji jest „Tożsamość”. Od 8 do 17 września mieszkańcy Łodzi będą mogli uczestniczyć w ponad 40-stu wydarzeniach – koncertach, spektaklach, wystawach, spacerach i projekcjach filmowych, które odbędą się w kilkunastu łódzkich lokalizacjach.
W ramach festiwalu organizowane są także warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze. Od 14 do 17 września będzie można poznać tajniki kuchni: polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się, jak przygotować m.in. łódzką zalewajkę.
Warsztaty poprowadzą: znana z programu Top Chef, Sylwia Sztander oraz ceniony łódzki szef kuchni – Bartek Pagacz.
Terminy warsztatów:
Czwartek (14.09) – 17:00;
Piątek (15.09) – 17:00;
Sobota (16.09) – 14:00;
Niedziela (17.09) – 12:00.
Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).

Sztuka współczesna w Muzeum Warszawy: ścieżka Sztuka wspierania

Koncert Świąteczny w zabytkowej Elektrowni

NOWY PROJEKT CYFROWY - DIGITALIZACJA DÓBR KULTURY WROCŁAWIA
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju
Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj
Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.
Handel
Konsumpcja jaj w Polsce rośnie. Przy zakupie Polacy zwracają uwagę na to, z jakiego chowu pochodzą

Zarówno spożycie, jak i produkcja jaj w Polsce notują wzrosty. Znacząca większość konsumentów przy zakupie jajek zwraca uwagę na to, czy pochodzą one z chowu klatkowego. Polska jest jednym z liderów w produkcji i eksporcie jajek w UE, ale ma też wśród nich największy udział kur w chowie klatkowym. Oczekiwania konsumentów przyczyniają się powoli do zmiany tych statystyk.
Infrastruktura
Mazowsze ze specjalną ofertą na Wielkanoc i majówkę. Rośnie zainteresowanie podróżami po regionie

Okres wielkanocny i majówkowy, które w tym roku wypadają bardzo blisko siebie, to czas wzmożonego ruchu turystycznego na Mazowszu. Region, który w ubiegłym roku odwiedziła rekordowa liczba turystów, przyciąga m.in. bogactwem kulturowym, różnorodną ofertą atrakcji i nadwiślańskimi krajobrazami. W okresie Wielkiej Nocy w wielu miejscach odbywają się wydarzenia, które mają przybliżyć świąteczne tradycje pielęgnowane od pokoleń.