Festiwal Łódź Czterech Kultur. Spektakl Zgubowisko na Rynku Manufaktury
Kim są łodzianie? Jakie są nasze korzenie i gdzie ich szukać? Już 8 września rozpocznie się kolejna edycja Festiwalu Łódź Czterech Kultur, podczas której będzie można poznać odpowiedzi na zadane pytania. Na mapie wydarzenie nie mogło zabraknąć Manufaktury, gdzie już drugiego dnia Festiwalu zaplanowano plenerowy spektakl Zgubowisko.
Spektakl Zgubowisko (Festiwal Czterech Kultur)
9 września (sobota), godz. 13:00, rynek Manufaktury
Od ponad dwudziestu lat Festiwal Łódź Czterech Kultur skupia artystów z różnych dziedzin sztuki z całego świata. Wydarzenie bezpośrednio nawiązuje do historii przemysłowej Łodzi, którą współtworzyli Polacy, Żydzi, Niemcy i Rosjanie. W tym roku okazja, by pochylić się nad historią Łodzi jest znakomita - 600-lecie miasta to idealny, moment, by spojrzeć w przeszłość i zastanowić się nad swoimi korzeniami.
W sobotę (9 września) na Rynku Włókniarek Łódzkich odbędzie się familijny spektakl nowego cyrku – Zgubowisko, produkcji Fundacji Sztukmistrze. To występ stworzony z myślą o widzach w każdym wieku. Opowieść dotyczy poszukiwania własnej drogi i miejsca, cyrku, oraz samych twórców. Spektakl obfituje w pokazy żonglerki, taniec w powietrzu i akrobatykę. Inspiracją do stworzenia dzieła była książka Shauna Tana „The lost thing”. Na scenie wystąpią: Magdalena Chlibiuk, Artur Perskawiec, Marcin Borkowski i Krzysztof Pacholik. Reżyserią zajęła się Joanna Krukowska, a muzykę stworzył Sebastian Świąder. Zapraszamy o godz. 13 na rynek.
Myślą przewodnią tegorocznej edycji jest „Tożsamość”. Od 8 do 17 września mieszkańcy Łodzi będą mogli uczestniczyć w ponad 40-stu wydarzeniach – koncertach, spektaklach, wystawach, spacerach i projekcjach filmowych, które odbędą się w kilkunastu łódzkich lokalizacjach.
W ramach festiwalu organizowane są także warsztaty kulinarne Kuchnia Czterech Kultur w Qulinarium (strefie kulinarnej) w Manufakturze. Od 14 do 17 września będzie można poznać tajniki kuchni: polskiej, niemieckiej, żydowskiej i kresowej. Podczas warsztatów będzie można dowiedzieć się, jak przygotować m.in. łódzką zalewajkę.
Warsztaty poprowadzą: znana z programu Top Chef, Sylwia Sztander oraz ceniony łódzki szef kuchni – Bartek Pagacz.
Terminy warsztatów:
Czwartek (14.09) – 17:00;
Piątek (15.09) – 17:00;
Sobota (16.09) – 14:00;
Niedziela (17.09) – 12:00.
Na warsztaty obowiązują zapisy. Należy wysłać e-mail pod adres: kuchnia@4kultury.pl w tytule wpisując datę wydarzenia, a w treści: ilość i wiek uczestników oraz dane kontaktowe do osób dorosłych (telefon i adres e-mail).

Sztuka współczesna w Muzeum Warszawy: ścieżka Sztuka wspierania

Koncert Świąteczny w zabytkowej Elektrowni

NOWY PROJEKT CYFROWY - DIGITALIZACJA DÓBR KULTURY WROCŁAWIA
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Wiktor Dyduła: Praca w charakterze kelnera jest bardzo ciężka fizycznie i psychicznie. Dlatego trzeba dawać napiwki, bo nawet 5 zł może zrobić komuś dzień
Zanim usłyszała o nim cała Polska, Wiktor Dyduła zarabiał między innymi jako animator zabaw dla dzieci, kelner i uliczny grajek. Każde zajęcie miało swoje plusy i minusy, ale jego najbardziej cieszyło to, że dzięki nim może poznawać ciekawych ludzi. Wokalista podkreśla, że ma duży szacunek do pieniądza i prawie zawsze daje też napiwki, bo wie, że to najlepsza forma docenienia pracy tych, którzy nas obsługują w kawiarni czy restauracji.
Ochrona środowiska
Wokół utylizacji odpadów medycznych narosło wiele mitów. Nowoczesne instalacje pozwalają wykorzystać ten proces do produkcji ciepła i energii

Według różnych szacunków w Polsce powstaje od 60 do nawet 200 tys. t odpadów medycznych. Wymagają one specjalnego trybu postępowania, innego niż dla odpadów komunalnych – jedyną dopuszczalną i obowiązującą w świetle polskiego prawa metodą jest ich spalanie. Obecnie zakłady przetwarzania odpadów to nowoczesne instalacje połączone z odzyskiem energii. Termiczne przekształcenie odpadów może też być elementem gospodarki o obiegu zamkniętym.
Moda
Piotr Zelt: Nie latam po sklepach i nie zawalam sobie szafy jakimiś niepotrzebnymi ciuchami. Mam sporo ubrań, które mają po 20 lat, i cały czas je noszę

Aktor zaznacza, że jego garderoba jest skromna, ale zawiera dobre jakościowo ubrania, które choć były kupione nawet dwie dekady temu, wciąż wyglądają jak nowe. Jego zdaniem nie warto ulegać sezonowym trendom i gromadzić w szafie wielu rzeczy, które modne są zaledwie kilka miesięcy. Zamiast tego lepiej zainwestować w ponadczasowe kurtki, marynarki czy buty z dobrych materiałów i dbać o nie tak, by posłużyły jak najdłużej.