Komunikaty PR

Muzeum Warszawy otwiera się dla publiczności

2021-02-03  |  17:15

Wracamy! Już 4 lutego Muzeum Warszawy otwiera się dla publiczności, a 4 marca swoje drzwi otworzą oddziały, m.in. Muzeum Woli i Muzeum Warszawskiej Pragi. Na wystawie w siedzibie głównej, którą przez pierwszy tydzień zwiedzisz za darmo, czekają kuratorzy i edukatorzy chętni do opowiadania warszawskich historii. Muzeum prezentuje także plan wystaw czasowych na 2021 rok. Aktualne tematy, wyzwania przyszłości i przywracanie historii – to najważniejsze elementy programu Muzeum Warszawy i jego oddziałów.

Siedziba główna Muzeum Warszawy przy Rynku Starego Miasta otworzy się dla zwiedzających już 4 lutego. Od czwartku do niedzieli w wydłużonych godzinach, między godz. 11.00 a 20.00 na zwiedzających czekają skarby gabinetów tematycznych. W pierwszym tygodniu otwarcia wstęp do muzeum będzie bezpłatny. Będzie można wziąć udział w oprowadzaniach przygotowanych przez kuratorów i edukatorów Muzeum, a na rodziny z dziećmi czekają kreatywne warsztaty i aktywności. Zwiedzanie odbywa się specjalnie przygotowaną trasą, która gwarantuje bezpieczeństwo, a szczegółowe zasady można poznać na stronie internetowej Muzeum.

Więcej informacji o atrakcjach w weekend otwarcia znajduje się na stronie: https://muzeumwarszawy.pl/zaplanuj-weekend-w-muzeum-warszawy/

Muzeum Warszawy ogłasza także program wystaw czasowych, które poruszają aktualne tematy, komentują wyzwania związane z rozwojem miasta i tworzą przestrzeń do debaty nad jego przyszłością. "Zależy nam nie tylko na zachowaniu pamiątek i dziedzictwa Warszawy, ale także na pobudzeniu refleksji nad kierunkiem, w którym zmierzają procesy urbanizacyjne i społeczne. W tym roku istotne są dla nas zagadnienia związane z miejskim ekosystemem – przyjrzymy się więc zwierzętom żyjącym w Warszawie i terenom zielonym. Pracujemy także nad przywracaniem widzialności i historii kobiet, a w Muzeum Warszawskiej Pragi staramy się odkryć tożsamość tej wyjątkowej dzielnicy. Mam nadzieję, że prezentowane wystawy staną się przyczynkiem do otwartej i pogłębionej dyskusji" – mówi dr Karolina Ziębińska- -Lewandowska – Dyrektorka Muzeum Warszawy.

Szczegółowy program wystaw znajduje się na stronie: https://muzeumwarszawy.pl/co-zobaczysz-na-naszych-wystawach-w-2021-roku/

 

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Sztuka AkzoNobel i kolejna współpraca z Muzeum Narodowym w Warszawie Biuro prasowe
2024-05-22 | 12:00

AkzoNobel i kolejna współpraca z Muzeum Narodowym w Warszawie

Wystawa „Surrealizm. Inne mity” oprowadza odwiedzających muzeum po historii surrealizmu od jego początków, które sięgają 20-lecia międzywojennego, przez lata 50-te i
Sztuka Fuzja zaprasza na Łódź Design Festival
2024-05-16 | 14:45

Fuzja zaprasza na Łódź Design Festival

Najlżejsze krzesło świata, lustrzane dzieła sztuki użytkowej wykonane w technologii FiDU pozwalającej nadmuchać metal pod wysokim ciśnieniem oraz krzesło będące swoistym dialogiem
Sztuka Noc Muzeów z Lime
2024-05-14 | 11:35

Noc Muzeów z Lime

Firma Lime przygotowała specjalną promocję dla uczestników Nocy Muzeów. Każdy użytkownik, który w nocy z 18 na 19 maja wpisze w aplikację kod „MUZEUMZLIME”

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Filip Chajzer: Jestem samozwańczym królem kebaba. Miałem już ponad 700 zapytań o franczyzę i za dwa–trzy lata będzie to bardzo poważny biznes

Dziennikarz zamienił studio telewizyjne na budkę z kebabami i jak przekonuje, była to jedna z najlepszych decyzji w jego życiu zawodowym. Nie przejmuje się więc drwinami kolegi po fachu z TVN-u, za nic ma jakiekolwiek głosy krytyki i nie ogląda się na innych, tylko robi swoje. Wierzy bowiem, że ten biznes ma sens i szybko odniesie sukces w branży fast food. Filip Chajzer zdradza, że jego pomysł natychmiast odbił się szerokim echem. Po wyjątkowy przysmak do food trucka ustawiają się długie kolejki klientów i już teraz ma siedemset zapytań o franczyzę.

Zdrowie

Mikołaj Roznerski: W wieku 40 lat zrozumiałem, że powinienem regularnie się badać. Mam dziecko i chcę jak najdłużej żyć w zdrowiu

Aktor wspomina, że jakiś czas temu ani myślał o profilaktyce. Regularne badania spychał na margines, bo był przekonany, że jeśli dobrze się czuje i jest aktywny, to nie ma powodu do obaw. W końcu zrozumiał jednak, że nie tędy droga. Aby zachować dobre zdrowie, a w przypadku choroby móc błyskawicznie zareagować i rozpocząć leczenie, trzeba się badać. Teraz Mikołaj Roznerski zachęca też innych nieprzekonanych do tego, by zmienili podejście i nie zapominali o kontroli swojego organizmu.

Konsument

Polacy coraz częściej rezygnują z mięsa na rzecz roślinnych zamienników. Blisko połowa próbowała już produktów tego rodzaju

Już 24 proc. polskich konsumentów identyfikuje się jako fleksitarianie, a 6 proc. stosuje dietę roślinną – wynika z raportu ProVeg „Plant-Based Food in Poland”. Choć pod względem spożywanego mięsa wciąż plasujemy się w europejskiej czołówce, to ponad 40 proc. Polaków je go mniej niż rok wcześniej. – Potencjał rozwoju rynku roślinnych alternatyw w Polsce jest bardzo duży, zwłaszcza że rośnie świadomość o potrzebie ograniczenia mięsa – ocenia Marcin Tischner, public affairs coordinator w ProVeg.