Noworoczne show w wyjątkowym wydaniu – Manufaktura zaprasza na sylwestra
Sylwester w Manufakturze to już wieloletnia, huczna tradycja. Pokazy fajerwerków, innowacyjne drony, koncerty, a teraz przyszedł czas na… spektakularny pokaz laserów! Impreza będzie doskonałą okazją dla łodzian do wspólnego spędzenia czasu i wejścia w Nowy Rok – także całymi rodzinami.
Sylwester w Manufakturze
31.12, od godz. 23 do 1
Jak najlepiej przywitać Nowy Rok? Oczywiście w Manufakturze! Aby odpowiednio uczcić tegorocznego sylwestra, a jednocześnie być w zgodzie ze społecznymi oczekiwaniami, Manufaktura postawiła na innowacyjny pokaz laserów w towarzystwie najlepszej, energicznej muzyki.
Impreza rozpocznie się o godzinie 23 – goście zebrani na rynku będą mogli bawić się przy dj’skim secie, a także odwiedzać czynne restauracje na rynku Manufaktury i punkty gastronomiczne – m.in. Pijaną Wiśnię, beczkę z Grzańcem, Whiskey in the Jar, Tawernę, Al Dente, Galicję czy Restaurację Tajską Hot Spoon. Na imprezy zamknięte tego dnia zapraszają Manuarte, Whiskey in the Jar, a także Pankejk i Mexican.
Chwilę przed północą rozpocznie się wspólne odliczanie, a o godz. 24 rozpocznie się wyjątkowy pokaz laserów w akompaniamencie muzyki. – Wiemy, że wielu łodzian z chęcią wita wspólnie z nami Nowy Rok i zawsze z niecierpliwością czeka na sylwestrowe atrakcje. W tym roku, chcąc zatroszczyć się o zwierzęta i środowisko, postawimy na pokaz laserowy, zamiast fajerwerków. Zapewniamy, że show będzie równie piękne, a niebo nad Manufakturą rozświetlone mnóstwem barw – mówi Monika Langner, rzeczniczka prasowa Manufaktury. – To doskonała okazja, by spędzić ten czas w rodzinnej, ciepłej atmosferze – dodaje.
*Ze względów bezpieczeństwa na rynek Manufaktury nie będzie można wnosić własnych materiałów pirotechnicznych ani alkoholu. W centralnym punkcie rynku, przed budynkiem galerii handlowej, będzie wydzielona bezpieczna strefa rodzinna, w której rodziny z małymi dziećmi będą czuły się komfortowo, a tego wieczoru cały rynek będzie objęty szczególnym dozorem ochrony.
Wystawa prac Macieja Świętego w Galerii Dominikańskiej
Występy najzdolniejszych młodych tancerzy na Ochocie. Nie zabraknie mistrzów
Rising Aeon - Emocje w zderzeniu z ludzkim cierpieniem - strach, współczucie...
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Edyta Herbuś: Rozmawiałam z produkcją na temat mojej ewentualnej roli w „Tańcu z gwiazdami”. Wierzę, że stworzą taką, która będzie dla mnie inspirująca
Tancerka przyznaje, że kiedy dostała propozycję udziału w ostatniej edycji „Tańca z gwiazdami”, to choć miała apetyt na powrót do tej produkcji, po rozważeniu wszystkich za i przeciw jednak ją odrzuciła. Z jednej strony miała już inne zobowiązania zawodowe, a z drugiej – zależało jej na tym, by powrócić do show nie tylko w charakterze instruktorki, ale zaprezentować się widzom z nieco innej strony. Edyta Herbuś wierzy, że w przyszłości program przejdzie pewną metamorfozę i znajdzie się w nim rola skrojona właśnie dla niej. Nie ukrywa też, że ta edycja wyjątkowo przyciągnęła jej uwagę, bo skupiła bardzo charyzmatycznych uczestników.
Prawo
Sztuczna inteligencja coraz śmielej wkracza w produkcję muzyczną. Artyści i odbiorcy chcą jasnego oznaczania utworów generowanych przez takie narzędzia
Dziesięciokrotny wzrost przychodów rynku sztucznej inteligencji w tworzeniu muzyki przewidują analitycy w ciągu najbliższych 10 lat. Wokół tematu narasta coraz więcej kontrowersji, związanych m.in. z uczeniem się algorytmów na już skomponowanych dziełach czy wykorzystywania głosów wokalistów do tworzenia coverów śpiewanych przez SI. Jednocześnie ponad jedna trzecia muzyków przyznaje już, że wspierali się w swojej pracy sztuczną inteligencją. Artyści oczekują jednak jasno wytyczonych ram regulacyjnych dla tego typu narzędzi. Przede wszystkim miałyby one dotyczyć zgód na wykorzystanie własności intelektualnej i wyraźnego oznaczania muzyki komponowanej przez SI.
Handel
Po kiełbaski wege czy roślinne burgery sięga coraz więcej konsumentów. Branża roślinna będzie walczyć o utrzymanie takiego nazewnictwa
Kiełbasa bezmięsna, burger roślinny, parówka wegetariańska, stek vege – do takich nazw produktów wielu konsumentów zdążyło się przyzwyczaić i coraz chętniej po nie sięga. Pojawiają się jednak pomysły, by zakazać nazewnictwa charakterystycznego dla produktów mięsnych. Również w Polsce pojawiła się propozycja w tym zakresie ze strony poprzedniego składu resortu rolnictwa pod koniec ubiegłego roku. Zwolennicy uzasadniają ten pomysł ochroną interesów konsumenckich, ale badania pokazują, że tylko niewielki odsetek klientów pomylił produkt wegański i mięsny przy zakupie.