Komunikaty PR

Wielkanocne ucztowanie

2021-03-29  |  17:00
Biuro prasowe

Zupa chrzanowa, tarta z białą kiełbasą, terrina – dzięki tym kulinarnym pomysłom twórczo wzbogacimy nasze wielkanocne menu.

Zupa chrzanowa to świetna alternatywa dla żuru czy barszczu białego – pyszna i delikatnie ostra, dzięki dodatkowi chrzanu. Tarta z białą kiełbasą, z dodatkiem serów to pomysł na elegancką przystawkę – chrupiące ciasto francuskie i doskonale skomponowany farsz zachwyci bogatym połączeniem smaków. Hitem naszego świątecznego menu może stać się terrina, czyli wykwintny specjał rodem z kuchni francuskiej.

 

Zupa chrzanowa z kiełbasą białą Sokołów Naturrino

Liczba porcji: 4-6 || czas przygotowania: ok. 60 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.

Boczek surowy wędzony Sokołów – 1 op.

Cebula – 2 szt.

Wywar mięsno-warzywny/bulion – 2 l

Chrzan – 3 łyżki

Żurek – 250 ml

Jajka – 4 sztuki

Olej – 30 ml

Świeży majeranek

Pieprz i sól

Przygotowanie:

Cebulę pokroić w paski, a boczek – w kostkę. W garnku rozgrzać olej. Na rozgrzany olej wrzucić cebulę i dusić ją do skrystalizowania. Dodać boczek. Wszystko dokładnie wymieszać. Boczek podsmażać do uzyskania złocistego koloru.

Dodać bulion. Wymieszać dokładnie wszystkie składniki. Dodać listki majeranku. Całość zalać żurkiem i ponownie wymieszać. Gotować ok. 30 min, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać ok. 3 łyżki chrzanu, wymieszać dokładnie i gotować przez ok. 3 minuty. Podawać z jajkiem pokrojonym na ćwiartki oraz kiełbasą białą wieprzową Naturrino.

 

Tarta z białą kiełbasą Sokołów Naturrino

Liczba porcji: 4   ||  czas przygotowania: ok. 50 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino – 1 op.

Gotowe ciasto na tartę – 1 op.

Por – 1 sztuka

Ser kozi – 1 op.

Ser pleśniowy – 1 op.

Cebula – 1 szt.

Śmietana 36% – ok. 50-100 ml

Masło – 1 łyżeczka

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Formę do ciasta na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwinąć na formie do tarty i dopasować do formy. Widelcem nakłuć spód ciasta. Następnie ciasto przykryć papierem do pieczenia. Przygotowane ciasto wstawić do piekarnika i piec w 180° przez 15 minut.

Ok. 3 pęta białej kiełbasy pokroić na plasterki, a następnie plasterki przekroić na pół. Cebulę oraz korzeń pora pokroić w paski. Kiełbasę podsmażyć na patelni, aż do zarumienienia. Na patelnię dodać cebulę. Wymieszać dokładnie składniki. Podsmażać do skarmelizowania. Dodać pora. Wszystko podsmażyć przez ok. 2 minuty, mieszając od czasu do czasu. Całość zalać śmietaną, wymieszać i podsmażać przez kilka minut.

Na podpieczone ciasto wyłożyć farsz z patelni, rozkładając go równomiernie na całej powierzchni ciasta. Posypać rozdrobnionym serem kozim i pleśniowym. Wstawić do piekarnika na 5 minut i piec w temperaturze 180°.

 

Terrina z kiełbasą białą wieprzową Naturrino

Czas przygotowania: ok. 100 minut

Składniki:

Kiełbasa biała wieprzowa Sokołów Naturrino -1 pętko

Mięso z karkówki Sokołów Uczta świeżość i smak – 500 g

Marchewka baby – 1 op.

Brokuł – 100 g

Kalafior – 100 g

Śmietanka 36% – ok. 300 ml

Jajka – 3 szt.

Sól i pieprz

Przygotowanie:

Mięso pokroić na drobne kawałki. Marchewkę pokroić wzdłuż na pół. Kalafiora i brokuł podzielić na mniejsze różyczki. Jajka ugotować na twardo, a następnie obrać ze skorupek. 1 pęto kiełbasy pokroić na plastry.

Rozdrobnić mięso (np. w blenderze) na jednolitą masę. Dodać śmietankę. Wszystko dokładnie zmiksować przez kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, a całość wymieszać. Połowę powstałej masy przełożyć do formy. Następnie wyłożyć na środku całe jajka, po bokach jajek ułożyć marchewkę, brokuł i kalafiora. Wyłożyć plastry kiełbasy. Przykryć pozostałą częścią masy. Terrinę włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec w temperaturze 140° przez ok. 60-70 minut.

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Sztuka Wystawa prac Macieja Świętego w Galerii Dominikańskiej Biuro prasowe
2024-04-29 | 14:50

Wystawa prac Macieja Świętego w Galerii Dominikańskiej

Od piątku, 26 kwietnia, w Galerii Dominikańskiej można zobaczyć wystawę prac wrocławskiego artysty – Macieja Świętego. Ekspozycję tworzą wyjątkowe plakaty, w różnych
Sztuka Występy najzdolniejszych młodych tancerzy na Ochocie. Nie zabraknie mistrzów
2024-04-20 | 13:00

Występy najzdolniejszych młodych tancerzy na Ochocie. Nie zabraknie mistrzów

Kto kiedykolwiek trenował taniec, wie, jak dużo pracy wymaga dojście do poziomu, który pozwalałby na zaprezentowanie swoich umiejętności publicznie - a co dopiero na scenie i w blasku
Sztuka Rising Aeon - Emocje w zderzeniu z ludzkim cierpieniem - strach, współczucie...
2024-04-16 | 12:00

Rising Aeon - Emocje w zderzeniu z ludzkim cierpieniem - strach, współczucie...

Denise Schwizgebel jest szwajcarską artystką wizualną. Jej najnowszy projekt "Rising Aeon" powstał dzięki spotkaniu z Judith Sacchi, szwajcarską dziennikarką i wolontariuszką

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Teatr

Konsument

Tanie dekoracje do domu coraz poważniejszym problemem dla środowiska. Eksperci ostrzegają przed skutkami fast homeware

Sztuczne dekoracje kwiatowe, wiosenne wianki, puchate króliki, kurczaczki wielkanocne czy plastikowe świecidełka bożonarodzeniowe – ostatnie lata to prawdziwy boom na sezonowe dekoracje do domu. Trend ten znacząco zyskał na popularności w czasie pandemii, kiedy w domach pracowaliśmy i spędzaliśmy większość wolnego czasu, a podchwyciły go sklepowe marki, które wprowadziły do oferty taki asortyment i kuszą sezonowymi promocjami na niego. Eksperci podkreślają, że o ile w dekorowaniu domu nie ma nic złego, o tyle wybieranie tanich dekoracji i zmienianie ich co kilka tygodni czy miesięcy to trend szkodliwy i dla naszych portfeli, i dla środowiska. I porównują fast homeware do szkodliwości fast fashion, czyli taniej mody w naszych szafach.

Psychologia

Beata Pawlikowska: To wszystko, czego doświadczyłam w dżungli amazońskiej, wstrząsnęło mną i pokazało mi prawdę o sobie samej. To właśnie był początek zmian w moim życiu

Pisarka preferuje podróżowanie w pojedynkę. Lubi wyjeżdżać w trudne, niedostępne rejony świata, bo takie wyprawy są także podróżą w głąb siebie. Chociażby w dżungli amazońskiej przekonała się, że decyzje, jakie podejmujemy na różnych etapach naszego życia, wynikają właśnie z naszego postrzegania samych siebie i świata. A z kolei to postrzeganie zależy od podświadomych przekonań, które są naszym wewnętrznym programem wgranym w dzieciństwie. W swojej książce zatytułowanej „Kody podświadomości” podróżniczka tłumaczy, że jeśli ktoś podświadomie wierzy na przykład w to, że nie ma prawa do szczęścia i jest gorszy od innych, to jego życiowa droga będzie właśnie wiernym odbiciem tych przekonań.