Komunikaty PR

Szybkie przekąski na każdą porę roku

2021-04-16  |  10:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Dobrze mieć w swoim kuchennym repertuarze kilka uniwersalnych przepisów na tzw. „awaryjne sytuacje”. Czasami zdarza się, że musimy przygotować coś szybkiego, ale efektownego dla niespodziewanych gości. Innym razem po prostu dopada nas nagły głód, a akurat musimy wyjść z domu i nie mamy czasu, żeby spędzić w kuchni więcej niż 15 minut. Zamiast niepotrzebnie się stresować, możemy być w pełni przygotowani na takie okoliczności. Wystarczy sięgnąć po sprawdzone receptury, które na pewno nas nie zawiodą!    

Chrupiąca przekąska w towarzystwie aromatycznego dipu to szybkie i smaczne rozwiązanie na każdą okazję. Sos możemy przygotować z dostępnych przez cały rok produktów i ewentualnie wzbogacić go o sezonowe składniki. Jako dodatek do domowych dipów dobrze sprawdzi się na przykład Snack - Przysmak Świętokrzyski, przeznaczony do samodzielnego usmażenia. Przyrządzenie go zajmuje maksymalnie kilka minut, a po chwili możemy cieszyć się świeżym i bardzo chrupiącym smakołykiem. Pozostaje pytanie - jakie sosy przygotować?

Kremowy dip w greckim stylu

Ser feta kojarzymy zwykle przede wszystkim z bardzo popularną sałatką grecką, jednak jego charakterystyczny smak idealnie uzupełni wiele innych dań czy przekąsek. Na bazie tego bałkańskiego sera możemy przygotować na przykład kremowy, ziołowy dip o wręcz uzależniającym smaku!

Potrzebne składniki:

  • jedna kostka sera feta (ok. 200 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • duży ząbek czosnku
  • pół pęczka koperku
  • pieprz
  • odrobina soku z cytryny

Ser feta, sok z cytryny oraz jogurt naturalny umieszczamy w naczyniu i blendujemy do połączenia składników. Jeśli dip będzie zbyt gęsty, możemy dodać odrobinę jogurtu lub kilka łyżek wody. Przekładamy dip do miski, dodajemy posiekany koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę i doprawiamy świeżo mielonym czarnym pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy i podajemy z Przysmakiem Świętokrzyskim oraz ulubionymi surowymi warzywami pokrojonymi w słupki.

Powiew świeżości w kuchni

Aromatyczna, świeża salsa latem doskonale orzeźwi, a zimą sprawi, że poczujemy się jak na słonecznych wakacjach. Jest nie tylko prosta w przygotowaniu, ale też bardzo uniwersalna. Doskonale sprawdzi się jako dip do chrupiących przekąsek takich jak Snack - Przysmak Świętokrzyski lub (jeśli mamy więcej czasu) jako dodatek do meksykańskich tacos czy grillowanej ryby. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • awokado
  • mango
  • szalotka
  • pomidor
  • sok z połowy limonki
  • garść świeżej kolendry
  • kilka listków mięty
  • papryczka chili (ilość według upodobań)
  • sól, pieprz
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek

Zaczynamy od pokrojenia awokado, mango, szalotki oraz pomidora w bardzo drobną kostkę. Przekładamy wszystko do miski, a następnie siekamy papryczkę chili, kolendrę oraz miętę i dodajemy do reszty składników. Dolewamy sok z limonki oraz oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i… gotowe!

Sugerowana cena Snacku – Przysmaku Świętokrzyskiego: 3,80 zł brutto/ 400 g

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.