Te dania oczarują Twoich gości podczas Świąt
Jeśli uwielbiasz pięknie przystrojoną Wielkanoc, ten artykuł jest wprost dla Ciebie. Inspirując się polskimi smakami Świąt, sięgamy do kuchni WSP Społem, w której oprócz tradycyjnych dań kuchni świętokrzyskiej, znajdziemy też piękną oprawę stołu.
Okres wielkanocny to nie tylko czas pysznych potraw, ale także okazja do stworzenia wyjątkowej atmosfery wokół stołu. Świąteczna dekoracja nie tylko dodaje elegancji, ale także wpływa na samopoczucie gości. Oprócz tradycyjnych elementów, takich jak serwetki, świeczki, wstążki czy stroiki, warto eksperymentować z samą dekoracją potraw. Uczta stanie się wówczas prawdziwym widowiskiem, wystarczy, że dodasz do niej troszkę inwencji twórczej i artystycznego sznytu. A jak to zrobić?
Dodaj kolor do dań
Jak wiadomo, w pierwszej kolejności „jemy oczami”. Nic nie smakuje lepiej, jak kolorowy, pięknie podany posiłek. W ubarwieniu potraw (oprócz standardowych barwników spożywczych) naturalnie może pomóc Ćwikła z chrzanem kieleckiego producenta. Zabarwisz nią nie tylko jajka w skorupce, ale i – np. kiełbasę białą parzoną (gotując z dwiema łyżkami produktu). Możesz jej używać także jako dodatku – np. do farszu jajecznego czy sosu mięsnego. Pamiętaj, by różowy kolor potrawy złamać gałązką pietruszki, koperku czy szczypiorkiem. Nie zapomnij o równie kolorowych rzodkiewkach.
Baw się kształtem, formą, układaniem dań na talerzu
Kreatywne dania nie tylko smakują wyśmienicie, ale także stanowią piękną ozdobę stołu. Taki efekt uzyskamy między innymi układając potrawę w niestandardowy sposób. Możesz do tego użyć niecodziennego naczynia z motywami świątecznymi, talerza czy naturalnej deski lub też użyć jednorazowych patyczków.
Przykładem może być świąteczna przekąska przygotowana na bazie kiełbasy i ciasta francuskiego. W samej potrawie nie byłoby nic nadzwyczajnego, jednak, jeśli ułożymy ją na dekoracyjnej desce, dodamy do niej Sos Kielecki Tatarski i np. elementy kwiatów obok –przyciągnie ona wzrok z daleka. Taka prezentacja dania daje efekt wzorzystości stołu i optycznie powiększa go.
Magia detalu
Świąteczna dekoracja stołu to także sztuka tworzenia niezapomnianych chwil. Kreatywność w przygotowaniu potraw, harmonijne połączenie kolorów i dbałość o detale sprawią, że wspólne posiłki staną się wyjątkowym doświadczeniem. Majonez Kielecki zachęca nie tylko do pysznego przygotowania np. tradycyjnych jajek lub sałatek z jego dodatkiem, ale też do… zabawy w kuchni.
Możesz zachęcić do niej nawet dzieci, które pomogą w wycinaniu przykładowo świątecznych marchewek lub łososia, które ułożysz na wielkanocnych jajkach. Nie zapomnij o natce pietruszki lub liściu selera. Alternatywą może być wzorzystość dekoracji w kształcie kwiatków, używając np. papryki, rzodkiewki, kiełków nasion, kukurydzy czy groszku. Umiejętne połączenie ich na kleksie majonezu daje imponujący efekt.
Smacznego!
***
W artykule wykorzystano przepisy:
Jajka faszerowane Ćwikłą z chrzanem i Majonezem Kieleckim w stylu #PinkFood
https://www.facebook.com/majonezkielecki/posts/pfbid031SCXePyY7QyB2Bp2sqK8cuSm4ahh4mPVKFN3EQsXrKfeXjkpThswG6cyM2iiEQEml
Świąteczna kiełbasa biała w cieście francuskim:
https://www.facebook.com/majonezkielecki/posts/pfbid0rwSjuBWajpFr5Lw6wNae2XRhUcsZGDRiP5pnYN5iPYem2NSNDWAVKefPLtU652eZl
Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!
Ciasta na sylwestrowy stół
Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Media
Adam Kszczot: Radek Majdan to człowiek niezwykle mądry życiowo. Cieszę się też, że mogłem od ludzkiej strony poznać Kubę Rzeźniczaka
Biegacz zaznacza, że udział w formacie „Mistrzowskie pojedynki. Eternal Glory” poszerzył jego horyzonty i dał mu nowe spojrzenie na ludzi i ich historie. Adam Kszczot podkreśla, że każdy uczestnik wniósł do programu coś unikalnego. Ich sylwetki i życiowe doświadczenia mogą więc być dla widzów przykładem i inspiracją. On sam jest pod dużym wrażeniem Radosława Majdana i Jakuba Rzeźniczaka.
Konsument
Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa
Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.
IT i technologie
Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich
Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.