Komunikaty PR

Te gofry pokochają wszyscy – sprawdź, jak przyrządzić je samodzielnie

2021-03-24  |  10:00
Biuro prasowe
Do pobrania gofry ( 1.53 MB )

W najbliższy czwartek – 25 marca obchodzimy Międzynarodowy Dzień Gofra. Przysmak ten, wywodzący się z Belgii, podbił już cały świat. W Polsce świeże gofry najczęściej można kupić w budkach ciągnących się wzdłuż deptaków charakterystycznych dla wakacyjnych kurortów, a także w objazdowych food truckach. Na pewno znajdziemy je też w regularnym menu każdej kawiarni czy cukierni. Jednak przy odrobinie wolnego czasu i chęci te pyszne, chrupiące i pulchne wafle możemy przyrządzić samodzielnie w domu.

Gofry, obok naleśników, omletów i tostów, to bardzo uniwersalne danie, szybkie w przygotowaniu – idealne na rodzinne śniadanie lub deser. Przepis na ciasto jest bardzo prosty, a możliwość tworzenia własnych kompozycji za pomocą różnorodnych dodatków sprawia, że gofr dawno przestał się już kojarzyć jedynie z cukrem pudrem, dżemem czy bitą śmietaną. Można je jeść również w wersji wytrawnej, na zimno lub ciepło
– w każdej smakują dobrze i każdej trudno jest się oprzeć.

Gofry na milion sposobów? Wystarczy dobrze przyrządzone ciasto, a dodatki pozostawcie waszej niczym nieograniczonej wyobraźni. Poznajcie różne oblicza gofrów, oto kilka z nich:

Śniadanie w amerykańskim stylu

Macie ochotę na typowe amerykańskie śniadanie? Nic prostszego! Choć początkowo połączenie słonego, wędzonego boczku z syropem klonowym i słodkimi goframi może wydawać się nietrafione, to wystarczy jeden gryz i można dać się uwieść, już po jednym gryzie przekonacie się, że to jednak strzał w dziesiątkę. Do śniadania można dodać jeszcze jajko sadzone, koniecznie z płynnym żółtkiem. Jest jedna uwaga – te gofry uzależniają!

Składniki:

Gofry:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka Mazurski Smak UHT 3,2%
  • 3 łyżki rozpuszczonego masła extra Mazurski Smak
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Dodatki:

  • 6 cienkich plastrów wędzonego boczku
  • 4 łyżki syropu klonowego
  • wiórki zimnego masła extra Mazurski Smak

Przygotowanie: W misce mieszamy mąkę pszenną, cukier, proszek do pieczenia i sól. W drugiej miksujemy mleko, masło i jajka. Wsypujemy do niej suche składniki i jeszcze raz miksujemy. Ciasto odstawiamy na około 10 minut. Boczek smażymy na chrupko na patelni. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Smażymy gofry w mocno rozgrzanej gofrownicy. Gotowe gofry rozkładamy na dwa talerze, a następnie kładziemy na nich bekon. Każdą porcję polewamy 2 łyżkami syropu klonowego i posypujemy wiórkami masła.

Słodka klasyka z czekoladową nutką

Jak zrobić gofry czekoladowe, które są idealnie chrupiące i dłużej zachowują świeżość. Wystarczy dodać do nich kefir! W takiej wersji świetnie współgrają z bitą śmietaną i świeżymi owocami np. truskawkami, bananami lub borówkami. Z pewnością pokochają je dzieci.

Składniki:

  • 450 g kefiru Milko
  • 200 g mąki pszennej
  • 60 g masła extra Łaciate
  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: Masło rozpuszczamy w rondelku lub mikrofali. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka miksujemy z kefirem i masłem. Białka ubijamy na sztywno. W oddzielnej misce mieszamy mąkę, cukry, kakao i proszek do pieczenia. Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, ciągle mieszając. Następnie delikatnie dodajemy do masy ubite białka. Pieczemy gofry w rozgrzanej i delikatnie natłuszczonej gofrownicy.

Więcej przepisów na gofry w zaskakującym wydaniu znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.