Te składniki powinny znaleźć się w naszym śniadaniu!
Płatki owsiane
Jedno z najpopularniejszych śniadań to płatki owsiane, które możemy zjeść w tradycyjnej, gotowanej formie, ale także nieco innej, na przykład w formie musli. Płatki owsiane zjedzone rano niosą za sobą wiele korzyści dla naszego organizmu, a także dostarczają energii na cały dzień. Są źródłem wielu składników odżywczych, takich jak potas, wapń, żelazo, magnez czy cynk. Dodatkowo są bogate w błonnik, który doskonale wpływa na układ pokarmowy. Znajdziemy w nich także duże ilości białka oraz witaminy B6, która poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, polepszając pamięć i koncentrację.
Bakalie
Bakalie kojarzą nam się głownie ze świętami. To wtedy robimy pełne orzechów ciasta i kompoty z suszu. Jednak warto wprowadzić do swojej diety bakalie bez względu na porę roku. Suszone owoce mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie i urodę. Są doskonałym źródłem kwasów tłuszczowych, mikroelementów, błonnika i potasu. Dodatkowo wykazują działanie antyoksydacyjne. Wpływają pozytywnie na pracę układu pokarmowego, normalizując metabolizm i przyspieszając proces trawienny. Warto też pamiętać, że bakalie mają duże ilości błonnika, a co za tym idzie regulują pracę jelit. Dlatego warto je jeść - możemy sięgać po nie w ramach słodkiej przekąski, zastępując tym samym pełne cukru klasyczne słodycze.
Orzechy i pestki
Nie od dziś wiadomo, że orzechy są bardzo zdrowe. Mówi się, że wystarczy zjeść ich małą garść dziennie, by zapobiegać otyłości i cukrzycy. Wszystko za sprawą nienasyconych tłuszczów, białek roślinnych, błonnika i przeciwutleniaczy. Dodatkowo zawierają kwas foliowy, wiele witamin i są bogate w sterole roślinne. Wszystkie te składniki doskonale wpływają na nasz organizm. Każdy powinien wprowadzić je do swojej diety. Nie zapominajmy jednak, że w nadmiarze nie będą już dla nas tak doskonałe, ze względu na ich dość wysoką kaloryczność. Jednak spożywając je regularnie, w małych ilościach naprawdę możemy zrobić dla swojego ciała i umysłu coś dobrego.
Pestki także są źródłem wielu dobrych dla nas składników i mikroelementów. Na przykład te słonecznika są bogate w witaminy E, B, A oraz D, minerały i inne substancje odżywcze. W słoneczniku znajdziemy także białko, błonnik, kwasy tłuszczowe,tłuszcze, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, sód, cynk. Z kolei pestki dyni są źródłem magnezu, cynku i kwasów tłuszczowych. Zawarte w nich przeciwutleniacze chronią przed chorobami i zmniejszają stany zapalne.
Miód
Jak osłodzić sobie życie, wiedząc, że biały cukier nie jest dla nikogo zdrowy? Z pomocą przychodzi nasz stary, dobry miód. Jest to nie tylko naturalny cukier, który z powodzeniem możemy używać w kuchni, ale także jeden z najzdrowszych naturalnych produktów, jakie dostaliśmy od matki natury. Wpływa korzystnie na praktycznie cały organizm człowieka. Wspomaga układ krwionośny, pokarmowy a dodatkowo leczy z alergii i ułatwia zasypianie. To nie tylko puste kalorie, ale szereg właściwości prozdrowotnych. Co najważniejsze, wzbogaca dietę w niezbędne aminokwasy, cukry proste, mikroelementy, witaminy i hormony. Nie czekajmy i wprowadźmy ten cud do swojej codziennej diety.
Wszystkie powyższe składniki można śmiało nazwać polskimi superfoods. Powinny znaleźć się w diecie każdego z nas. Jednak co, jeśli niekoniecznie mamy czas, by kompletować te wszystkie elementy i po trochu dorzucać je do swoich posiłków? Możemy poszukać gotowych rozwiązań. Właśnie takim jest beeCrunchy od marki DuoLife. To w 100% naturalna oraz odpowiednio zbilansowana mieszanka owoców, warzyw i dobroczynnych, pełnych ziaren bez dodatku cukru. Stanowi wysokie źródło błonnika i nasion, które dostarczają cennych dla zdrowia składników. To wyjątkowy posiłek, na każdy z siedmiu dni tygodnia. Co więcej przygotowanie takiego śniadania zajmie nam dosłownie chwilę - wystarczy, że zalejemy beeCrunchy mlekiem lub jogurtem i gotowe, Możemy także wziąć je na wynos, na przykład w kubku z jogurtem. Doskonale sprawdzi się przy wyjazdach, czy gdy zaśpimy do pracy lub szkoły.
Pamiętajmy, by nie fundować sobie na śniadanie pustych kalorii, a jedynie zdrowiodajne składniki. Jeśli poświęcimy chwilę i zastanowimy się jakie korzyści niesie za sobą pożywne śniadanie, które będzie dodawało nam energii cały dzień, zadbamy o swoje zdrowie.
myduolife.com

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Anna Czartoryska-Niemczycka: Mój tata czytał mi książki. Teraz nagrania z jego głosem są najpiękniejszą pamiątką po nim
Wspólne czytanie wzmacnia więzi rodzinne, rozwija u dzieci wyobraźnię, poszerza zasób słownictwa, kształtuje gust literacki i zachęca do kreatywnego spędzania czasu wolnego – uważa Anna Czartoryska-Niemczycka. Aktorka czerpie z tradycji, którą w jej domu rodzinnym szczególnie pielęgnował jej tata. Teraz ona również promuje czytelnictwo i zachęca do tego, by sięganie po lektury stało się codziennym rytuałem.
Transport
Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.
Muzyka
Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.