Komunikaty PR

To będą pyszne i zdrowe święta!

2021-12-08  |  16:10
Biuro prasowe

W te dni przygotowujemy dania, które zachwycą naszych gości walorami kulinarnymi, jak i efektowną prezentacją. Co zatem przyrządzić, by nadać tym świętom niezwykły smak? Bonduelle inspiruje do przygotowania pysznych i oryginalnych potraw, pełnych wartościowych warzyw.

Boże Narodzenie to świetna okazja, by skorzystać z nowych, kulinarnych pomysłów i zaskoczyć gości wyjątkowym menu. Kulinarne tradycje tych świąt są niezwykle bogate, warto jednak wyjść poza nie i zaserwować bożonarodzeniowe klasyki w zupełnie nowej odsłonie. Co ważne, przygotowanie takich potraw nie wymaga ani nadzwyczajnych umiejętności, ani wiele czasu. Wystarczy skorzystać ze sprawdzonych receptur, a właśnie takie podsuwa nam Bonduelle. Są one również dobrym pomysłem na święta w warzywnym wydaniu. Kulinarne inspiracje Bonduelle są dowodem na to, że świąteczne dania oparte na składnikach pochodzenia roślinnego, mogą być zaskakująco pyszne i na pewno nie nudne.

Nie można zapomnieć o tym, że wyśmienity smak dań ma swoje źródło w najlepszej jakości składników, które jednocześnie wzbogacą je w cenne wartości odżywcze. Co jest ważne w przypadku warzyw mrożonych lub w puszkach, które często wykorzystujemy w bożonarodzeniowych potrawach? Oczywiście „czyste etykiety” i zawartość wyłącznie naturalnych składników. W asortymencie Bonduelle znajdziemy też jedyne na polskim rynku produkty bez pozostałości pestycydów – zarówno w puszkach (Groszek Tradycyjny, Kukurydza Złocista), jak i mrożone (Fasolka Szparagowa, Groszek Zielony).

Z wykorzystaniem warzyw Bonduelle przygotujemy znakomite dania świąteczne – od przystawek, poprzez zupy i dania główne, aż po deser. Z pewnością przypadną one do gustu zarówno tradycjonalistom, jak i tym, którzy poszukują zupełnie nowych wrażeń kulinarnych.

Więcej przepisów na pyszne i zdrowe dania świąteczne znaleźć można na stronie www.warzywneinspiracje.pl.

Sałatka świąteczna choinka z korzennymi grzankami

Składniki:

1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle
1 puszka Groszku tradycyjnego Bonduelle
1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle
100 g czerwonej cebuli
70 ml oliwy EV
50 g szpinaku baby
20 ml octu winnego
20 ml syropu klonowego (opcjonalnie miodu)
4 kromki chleba tostowego
1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika (bez cukru)
¼ łyżeczki pieprzu cayenne
Sól i pieprz

Przygotowanie:

50 ml oliwy mieszamy z octem, syropem klonowym, pieprzem cayenne, solą i pieprzem. Energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej emulsji. Z chleba wycinamy niewielkie gwiazdki. Skrapiamy pozostałą oliwą i oprószamy przyprawą korzenną. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200℃ i opiekamy na złoty kolor. Szpinak i cebulę drobno siekamy. Buraczki, kukurydzę i groszek osączamy z zalewy i mieszamy z przygotowanym sosem. Dodajemy szpinak z cebulą i mieszamy. Wykładamy na półmisek w kształcie choinki i dekorujemy grzankami.

Krem z buraków i wiśni z fetą

Składniki:

1 puszka Buraczków “Ugotowane na parze” Bonduelle 425 ml
150 g wiśni bez pestek (mrożonych)
100 g marchwi
50 g pietruszki
50 g pora
1 ząbek czosnku
20 ml oliwy extra vergine
1 l bulionu
50 g fety
sól
pieprz
liść laurowy
gałązka tymianku
2-3 ziarna ziela angielskiego

Przygotowanie:

Warzywa kroimy na kawałki i podsmażamy na oliwie. Gdy zmiękną, dodajemy bulion, liść laurowy i ziele angielskie i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 15 minut. Dodajemy wiśnie i buraczki i gotujemy 2-3 minuty. Gotową zupę miksujemy na krem i doprawiamy do smak solą i pieprzem. Podajemy z fetą.

Pieczona polędwiczka wieprzowa faszerowana kukurydzą, szpinakiem i serem

Składniki:

1 opakowanie Szpinaku siekanego w kulkach Bonduelle 450 g
1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
750 g polędwiczki wieprzowej
100 g żółtego sera
70 g masła
2 ząbki czosnku
Sól i pieprz

Przygotowanie:

Szpinak rozmrażamy i lekko odparowujemy. Dodajemy czosnek, 10 g masła i lekko przesmażamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy z osączoną z zalewy kukurydzą. Polędwiczki rozcinamy ostrym nożem i oprószamy solą i pieprzem. Na płatach układamy ser. Na serze rozkładamy przygotowany szpinak z kukurydzą. Mięso rolujemy ściśle i spinamy igłami lub związujemy bawełnianą nicią. Mięso obkładamy masłem, oprószamy solą i pieprzem i pieczemy około 30 minut w 190℃. Czas pieczenia może się różnić w zależności od grubości roladek.

Ciasto kukurydziane z kremem cytrynowym

Składniki:

1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
125 g masła
150 g cukru
4 jajka
150 g mąki pszennej
500 ml śmietany kremówki 30-36%
300 g cytryn
2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Kukurydzę miksujemy. W dużej misce ubijamy masło z 100g cukru na puch. Następnie dodajemy po jednym jajku nie przerywając ucierania. Dodajemy zmiksowaną kukurydzę i mąkę na przemian z 250 ml śmietanki. Mieszamy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy do natłuszczonej foremki 20 cm x 30 cm i pieczemy w 180 stopniach C przez około 30 minut. Studzimy. Jedną cytrynę kroimy w plasterki i gotujemy w 50 g cukru i 100 ml wody do chwili, aż plasterki staną się szkliste. Studzimy. 250 ml kremówki ubijamy na sztywno. Dodajemy skórkę otartą z cytryny i mieszamy. Kremem smarujemy ciasto i dekorujemy plasterkami cytryny z syropu.

 

 

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku! Biuro prasowe
2024-10-03 | 12:00

Nowości produktowe FRoSTY – smak i różnorodność na każdą porę roku!

FRoSTA, znany producent mrożonek, kontynuuje rozwój swojej oferty, wychodząc naprzeciw potrzebom współczesnych konsumentów. Firma stawia na 100% naturalnego smaku i proste
Żywienie Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja
2024-10-03 | 12:00

Nowe MINIczekolady funkcjonalne z Wawelu: Koncentracja, Stres i Regeneracja

  W portfolio krakowskiego producenta słodyczy pojawiły się teraz MINIczekolady funkcjonalne: Koncentracja z ekstraktem z korzenia ashwagandhy, Stres z witaminami B6 i C oraz ekstraktem
Żywienie Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo
2024-10-02 | 12:00

Blue Chai Latte jednym z głównych bohaterów jesiennego menu Tchibo

Tchibo otwiera nowy sezon w iście kolorowym stylu. W menu kawiarni Tchibo właśnie pojawił się napój Blue Chai Latte. Nowość charakteryzuje nietuzinkowy smak, unikatowy niebieski

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Żywienie

Qczaj: Alkohol niszczył moją rodzinę i moje dzieciństwo. Produkty z jego zawartością nie mogą być na wyciągnięcie ręki dla dzieci

Trener nie kryje oburzenia sprzedawaniem alkoholu w opakowaniach, które do złudzenia przypominają tubki z musem owocowym dla dzieci. Chodzi bowiem o zdrowie i bezpieczeństwo najmłodszych. Qczaj ze swojego doświadczenia wie, jak szybko można wpaść w uzależnienie, dlatego jest przeciwny promowaniu i reklamowaniu alkoholu. Sam od ponad dwóch lat z całych sił walczy o wytrwanie w trzeźwości. Z ostatnich informacji wynika, że w obliczu narastającej krytyki producent alkotubek, zdecydował się wycofać je ze sklepów i wstrzymać ich produkcję.

Żywienie

David Gaboriaud: Żabie udka i ślimaki są dla turystów. Francuzi nie jedzą ich codziennie, sam jadłem je trzy razy w życiu

Według Davida Gaboriauda przy ocenie kuchni francuskiej Polacy często kierują się stereotypami i wśród najbardziej popularnych wymieniają żabie udka i ślimaki. Jego zdaniem nic bardziej mylnego, ponieważ ten kraj ma niezwykle bogatą i tętniącą życiem kulturę kulinarną. Smakosze mają do wyboru wiele smacznych i często bardzo łatwych do przygotowania dań. Ale żeby poznać te smaki, trzeba pojechać do różnych regionów, nie tylko bazować na paryskich restauracjach.

Problemy społeczne

Seniorzy oczekują od miast oferty dla siebie. To mogłoby przeciwdziałać ich izolacji społecznej

70 proc. mieszkańców miast wskazuje, że samotność to jedna z głównych przyczyn złego stanu psychicznego – wynika z badania Kantar Polska przeprowadzonego dla Grupy LUX MED. Z takim stwierdzeniem zgodziło się ponad 80 proc. osób w najstarszej grupie wiekowej, co może oznaczać, że to one najczęściej zmagają się z takim problemem. Eksperci widzą tutaj dużą rolę dla miast – oferta różnych inicjatyw czy darmowa pomoc psychologiczna dla seniorów mogłyby pomóc w poprawie ich dobrostanu psychicznego.