Top 3 wegańskie przepisy na lato
Lekka sałatka z domowym sosem
Składniki na sałatkę:
90 g Kurczaka wegańskiego Heura
60 g rukoli
1 awokado
1 burak
1 łyżka pestek dyni
30 g kiełków
90 g pieczarek
150 g ciecierzycy
1/2 cytryny
Składniki na sos:
50 ml oliwy z oliwek
70 ml wody
50 g mielonych migdałów
10 g soli
15 ml soku z cytryny
50 g ketchupu
Przygotuj domowy sos koktajlowy. Wymieszaj migdały, wodę i sól. Ubijaj stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dodaj ketchup i wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj.
Do miski wrzuć rukolę i ugotowaną ciecierzycę. Pokrój grzyby i dodaj je do mieszanki. Smaż kurczaka wegańskiego Heura na patelni na złoty kolor. Połóż kurczaka wegańskiego Heura® na wierzchu i dodaj pokrojone awokado. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp solą. Następnie polej dużą łyżką domowego sosu. Posyp kiełkami i pestkami dyni.
Śródziemorsko-azjatycki stir fry
180 g Kurczaka wegańskiego Heura
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 gałązka pietruszki
6-8 szparagów
100 ml sosu sojowego
30 g orzeszków ziemnych
400 g makaronu chińskiego
1 cukinia
1 łyżka sezamu
1 łodyga trawy cytrynowej
20 g drobno posiekanej kolendry
Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, podsmaż i odstaw na później. Papryki pokrój w cienkie paski, a szparagi na średniej wielkości kawałki. Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do woka i przyrumieniaj kurczaka wegańskiego Heura przez 5 minut. Następnie odłóż na osobny talerz.
Lekko spryskaj wok olejem i poczekaj, aż będzie bardzo gorący. Dodaj szparagi i paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj cukinię i rozkrojoną trawę cytrynową. Mieszaj, aby nie przykleiły się do patelni. Gdy warzywa się przyrumienią, wyłącz ogień. Dodaj kurczaka wegańskiego Heura, orzeszki ziemne i sezam. Posyp drobno posiekaną kolendrą do smaku. Dodaj obfitą porcję sosu sojowego. Na koniec wmieszaj makaron.
Kolorowe szaszłyki
50 g Kurczaka wegańskiego w kawałkach Heura
1 cebula
1 cukinia
4 małe ziemniaki
1 kolba kukurydzy
olej
sól gruboziarnista
rozmaryn
Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub rozpal grill. Obierz ziemniaki, zrób w nich dziurki i ułóż na blasze lub ruszcie. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie pokrój cukinię i kukurydzę w grube plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i Kurczaka wegańskiego Heura. Dopraw solą i rozmarynem.
Przygotowanie na patelni: wlej odrobinę oleju i poczekaj aż się rozgrzeje. Smaż szaszłyki obracając je od czasu do czasu.
Przygotowanie na grillu: natrzyj szaszłyki odrobiną oleju i piecz na rozgrzanym ruszcie obracając od czasu do czasu.
Gdy szaszłyki zbrązowieją, wyłącz ogień i podawaj na ciepło.
Kurczak wegański klasyczny Heura (cena sugerowana 14,99 zł) i Kurczak wegański Heura kawałki (cena sugerowana 14,99 zł) są dostępne we Frisco, Aldi, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Problemy społeczne

37 proc. Ukraińców nie wie, jak zaszczepić dziecko w Polsce. Potrzebna większa edukacja w tym zakresie
Choć trzech na czterech uchodźców z Ukrainy darzy polski system ochrony zdrowia dużym zaufaniem, to 21 proc. z nich ma problem z zaufaniem do samych szczepień. To dlatego wiele ukraińskich mam podejmuje decyzję o nieszczepieniu dziecka. Dużym wyzwaniem jest więc zwiększanie ich świadomości na temat korzyści płynących ze szczepień dla zdrowia jednostek i całej populacji, a także wyjaśnianie wątpliwości związanych z ewentualnymi skutkami ubocznymi. Tę rolę edukacyjną musi wziąć na siebie polski personel systemu ochrony zdrowia.
Problemy społeczne
Muzea pomagają walczyć ze stereotypami i uprzedzeniami. To ważne dla zmieniającego się rynku pracy

Według NEMO, Sieci Europejskich Organizacji Muzealnych, społeczna rola muzeów wykracza daleko poza ich tradycyjne funkcje. W coraz bardziej spolaryzowanym świecie muzea mogą odgrywać kluczową rolę w promowaniu dialogu i spójności społecznej, zachęcać do dyskusji, mogą też pełnić rolę ośrodków integracji społecznej. Dzięki przybliżaniu obcych kultur mogą też zmienić spojrzenie na rynek pracy.
Żywienie
Sylwia Bomba: Nigdy nie stosowałam ozempicu. Dla mnie zdrowie jest ważniejsze niż efekt wizualny

Celebrytka uważa, że leków typu Ozempic nie powinno się stosować jako złotych środków na odchudzanie. Bo choć pozwalają one w dość krótkim czasie pozbyć się zbędnych kilogramów, to odbywa się to kosztem zdrowia. Aby więc bezpiecznie i trwale zredukować masę ciała, trzeba przede wszystkim zmodyfikować dietę i prowadzić aktywny styl życia. To długi, ale wart starania proces. Ze swojego doświadczenia Sylwia Bomba wie, że nie ma jednej cudownej tabletki, dzięki której bez żadnego wysiłku uzyskamy wymarzony rozmiar S.