Komunikaty PR

Top 3 wegańskie przepisy na lato

2021-07-20  |  11:00
Biuro prasowe

 

Lekka sałatka z domowym sosem

Składniki na sałatkę:
90 g Kurczaka wegańskiego Heura 
60 g rukoli
1 awokado
1 burak
1 łyżka pestek dyni
30 g kiełków
90 g pieczarek
150 g ciecierzycy
1/2 cytryny

Składniki na sos:
50 ml oliwy z oliwek
70 ml wody
50 g mielonych migdałów
10 g soli
15 ml soku z cytryny
50 g ketchupu

Przygotuj domowy sos koktajlowy. Wymieszaj migdały, wodę i sól. Ubijaj stopniowo dodając oliwę z oliwek. Dodaj ketchup i wyciśnij sok z cytryny i wymieszaj.
Do miski wrzuć rukolę i ugotowaną ciecierzycę. Pokrój grzyby i dodaj je do mieszanki. Smaż kurczaka wegańskiego Heura na patelni na złoty kolor. Połóż kurczaka wegańskiego Heura® na wierzchu i dodaj pokrojone awokado. Skrop oliwą, sokiem z cytryny i posyp solą. Następnie polej dużą łyżką domowego sosu. Posyp kiełkami i pestkami dyni.


Śródziemorsko-azjatycki stir fry


180 g Kurczaka wegańskiego Heura
1 czerwona papryka
1 zielona papryka
1 gałązka pietruszki
6-8 szparagów
100 ml sosu sojowego
30 g orzeszków ziemnych
400 g makaronu chińskiego
1 cukinia
1 łyżka sezamu
1 łodyga trawy cytrynowej
20 g drobno posiekanej kolendry


Makaron przygotuj wg przepisu na opakowaniu, podsmaż i odstaw na później. Papryki pokrój w cienkie paski, a szparagi na średniej wielkości kawałki. Pokrój cukinię na cienkie plasterki. Wlej odrobinę oliwy z oliwek do woka i przyrumieniaj kurczaka wegańskiego Heura przez 5 minut. Następnie odłóż na osobny talerz.
Lekko spryskaj wok olejem i poczekaj, aż będzie bardzo gorący. Dodaj szparagi i paprykę i dobrze wymieszaj. Smaż przez 1 minutę, a następnie dodaj cukinię i rozkrojoną trawę cytrynową. Mieszaj, aby nie przykleiły się do patelni. Gdy warzywa się przyrumienią, wyłącz ogień. Dodaj kurczaka wegańskiego Heura, orzeszki ziemne i sezam. Posyp drobno posiekaną kolendrą do smaku. Dodaj obfitą porcję sosu sojowego. Na koniec wmieszaj makaron.


Kolorowe szaszłyki

50 g Kurczaka wegańskiego w kawałkach Heura
1 cebula
1 cukinia
4 małe ziemniaki
1 kolba kukurydzy
olej
sól gruboziarnista
rozmaryn

Rozgrzej piekarnik do 180ºC lub rozpal grill. Obierz ziemniaki, zrób w nich dziurki i ułóż na blasze lub ruszcie. Piecz przez 10 minut. W międzyczasie pokrój cukinię i kukurydzę w grube plastry. Cebulę obierz i pokrój na ćwiartki. Na patyczki do szaszłyków nabijaj na przemian warzywa i Kurczaka wegańskiego Heura. Dopraw solą i rozmarynem.
Przygotowanie na patelni: wlej odrobinę oleju i poczekaj aż się rozgrzeje. Smaż szaszłyki obracając je od czasu do czasu. 
Przygotowanie na grillu: natrzyj szaszłyki odrobiną oleju i piecz na rozgrzanym ruszcie obracając od czasu do czasu.
Gdy szaszłyki zbrązowieją, wyłącz ogień i podawaj na ciepło.

Kurczak wegański klasyczny Heura (cena sugerowana 14,99 zł) i Kurczak wegański Heura kawałki (cena sugerowana 14,99 zł) są dostępne we Frisco, Aldi, Auchan, Organic Farma Zdrowia i wybranych sklepach w całym kraju.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu! Biuro prasowe
2024-09-27 | 09:00

Jesień pełna smaku w Salad Story – odkryj nowe sezonowe menu!

Wraz z jesienią Salad Story, polska marka znana z serwowania świeżych i zdrowych potraw, zaskoczyła swoją ofertą. Od 19 września wszyscy miłośnicy kulinariów mają
Żywienie Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!
2024-09-26 | 14:00

Czas dyni... i budyni limitowanych WINIARY!

Czy jesień kojarzy Ci się głównie z coraz krótszymi, chłodniejszymi dniami? W tym roku nie musisz się o to martwić! Marka WINIARY wprowadza na rynek limitowaną edycję budyni,
Żywienie Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?
2024-09-26 | 01:00

Jabłkowy zawrót głowy – jak przygotować pyszne przetwory?

Wrzesień to czas, gdy jabłka królują na naszych stołach – pachnące, soczyste, a przede wszystkim idealne do przygotowania jesiennych przetworów. Światowy Dzień Jabłka,

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.