Trasa Naturalnych Poranków Blisko Natury w Zagórzu Śląskim
Adriana Marczewska w ramach trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury jechała już kolejką w kopalni Złoty Stok, pływała pontonem w Bardzie, a teraz przyszedł czas na rejs statkiem po Bystrzycy Świdnickiej w Zagórzu Śląskim. Właśnie nad jej doliną znajduje się 700-letni zamek Grodno, który szefowa kuchni obrała za kolejny cel podróży po Dolnym Śląsku. Czy poszukiwania kulinarnych skarbów z Gór Sowich okazały się udane i zainspirowały prowadzącą do stworzenia pysznych śniadań?
Miejsce aktywności, historycznych opowieści i niepowtarzalnych smaków
Okolice Bystrzycy Świdnickiej, zwanej kiedyś Śląską Doliną, przepełnione są szlakami pieszymi, rowerowymi, miejscami do wspinaczki górskiej i punktami do uprawiania sportów wodnych. Stanowią one również bogate źródło wiedzy o lokalnych mieszkańcach i ich przodkach – to głównie za sprawą murów legendarnego zamku Grodno, przesiąkniętych ponad 700-letnią historią. To jednak nie wszystko. Znajduje się tu również licząca ponad 100 lat kamienna tama o wysokości 230 m. Na jej dnie znajdziemy zatopioną wieś, która jest celem wielu wypraw płetwonurków. To tylko niektóre z opowieści, które usłyszymy w najnowszym odcinku trasy Naturalnych Poranków Blisko Natury.
Adriana Marczewska, przygotowując kolejne propozycje pełnowartościowych, naturalnych śniadań, postanowiła sięgnąć po regionalne smaki i produkty okolic Gór Sowich, robiąc ukłon w stronę tradycji. Tak oto powstało różowe kaszotto na zakwasie z buraków z młodymi warzywami i – inspirowane zupą sowiogórską – pietruszkowe szpecle ze smażonymi grzybami. Dodatkiem do każdej potrawy są jak zawsze parówki Tarczyński Naturalnie.
Smacznie, lokalnie i z nawiązaniem do tradycji
Zakwas z buraków i kasza orkiszowa nazywana złotem naszych przodków stały się podstawą pierwszego śniadania przygotowanego przez szefową kuchni. Kaszotto dzięki dodatkowi soku z tych różowych warzyw zyskało oryginalny kolor, a smażone młode warzywa stały się uzupełnieniem dania. Cukinie, marchewki i botwinka idealnie współgrają z gotowanym na miękko jajkiem i parówkami Tarczyński Naturalnie 100% z kurczaka.
W Górach Sowich jeszcze w czasach przedwojennych jadano zupę sowiogórską, stworzoną na bazie wołowiny, grzybów zebranych w tutejszych lasach i kładzionych klusek pietruszkowych. To właśnie ta tradycyjna potrawa zainspirowała Adrianę do przygotowania kolejnej propozycji śniadania. Zielone szpecle podała ze smażonymi boczniakami i pieczarkami, młodym bobem i listkami botwinki. Do tego jajo sadzone i parówki Tarczyński Naturalnie 100% z szynki. Całość posypana została szczawikiem krwistym.
Nowy odcinek trasy Naturalne Poranki Blisko Natury można obejrzeć na stronie: https://www.youtube.com/watch?v=9T7K10vxto0.
![Nowość w stałej ofercie marki Grześki! Biuro prasowe](/files/_uploaded/glownekonf_673679702,w_169,wo_300,ho_169,_small.jpg)
Nowość w stałej ofercie marki Grześki!
![Colian rozszerza podniebną ekspansję!](/files/_uploaded/glownekonf_2107487621,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Colian rozszerza podniebną ekspansję!
![Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!](/files/_uploaded/glownekonf_1528006974,w_169,wo_300,ho_169,r_png,_small.png)
Oranżada Hellena partnerem Sopot Festiwal Top of the Top!
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-innowacje_1.png)
Jedynka Newserii
![](/files/1922771799/n-biznes_1.png)
Nie żyje Bogumiła Wander
![](/files/1922771799/wander,w_274,r_png,_small.png)
Bogumiła Wander: Bardzo tęsknię za telewizją, oglądam bez przerwy. Żałuję, że tak wcześnie odeszłam z pracy
Media
![](/files/1922771799/hyzy-rock-foto-ram,w_274,_small.jpg)
Agnieszka Hyży i Maciej Rock: W tym roku nie wyjeżdżamy na wakacje, od świtu do nocy ciężko pracujemy. Chcemy, żeby poranki „Halo tu Polsat” były najlepsze na rynku
Już tylko chwile dzielą nas od startu nowego porannego formatu „Halo tu Polsat”. Przygotowania idą pełną parą, a prowadzący program wakacje spędzają w studiu. Agnieszka Hyży i Maciej Rock w tym roku nie mogą sobie pozwolić na dłuższy urlop, bo muszą być do dyspozycji producentów, tym bardziej że jednocześnie trwają nagrania do kolejnej edycji „Twoja Twarz Brzmi Znajomo”, gdzie również będą gospodarzami.
Media
Tomasz Jacyków: Bardzo modny tego lata jest nurt bieliźniany. Hitem są spodenki udające męskie bokserki
![](/files/1922771799/jacykow-moda-foto,w_133,_small.jpg)
Zdaniem Tomasza Jacykowa w letnich stylizacjach możemy sobie pozwolić na więcej, ale trzeba pamiętać, że szorty, koszulki bez ramiączek, mocno wycięte topy i zwiewne spódniczki zamiast podkreślać atuty sylwetki, mogą tylko uwypuklić jej mankamenty i niedoskonałości. W konsekwencji źle dobrane wakacyjne zestawienia zamiast zachwycać, budzą niesmak. Poza tym coś, co idealnie pasuje na plażę, niekoniecznie musi dobrze wyglądać na ulicy. Stylista z uwagą śledzi bieżące trendy i jak przyznaje, bardzo podoba mu się chociażby eksponowanie bielizny i czynienie jej ważnym elementem codziennych stylizacji.
Prawo
Ostatni moment na przyjęcie standardów ochrony małoletnich w placówkach pracujących z dziećmi. Przepisy mają pomóc walczyć ze zjawiskiem przemocy wobec najmłodszych
![](/files/1922771799/sotomska-som-foto,w_133,r_png,_small.png)
15 sierpnia mija termin wprowadzenia standardów ochrony małoletnich (SOM) we wszystkich instytucjach pracujących z dziećmi. Poza oczywistymi placówkami, takimi jak szkoły, przedszkola czy kluby sportowe, obowiązek ten dotyczy także np. hoteli czy szpitali. Wdrożenie przez te instytucje odpowiednich procedur zapobiegawczych i interwencyjnych ma doprowadzić docelowo do zmniejszenia skali przemocy i nadużyć wobec najmłodszych. – Standardy ochrony małoletnich przez to, że są obowiązkowe i dotyczą tak wielu organizacji i instytucji, będą prawdziwą zmianą społeczną, o ile świadomie podejdziemy do ich przygotowania i wdrażania – podkreśla Agata Sotomska z Fundacji Dajemy Dzieciom Siłę.