Komunikaty PR

Wakacyjne pułapki dietetyczne

2021-07-31  |  22:00
Biuro prasowe
Kontakt
Karina Grygielska
Ramka PR

Podczas wakacyjnych wyjazdów nie chcemy przejmować się tym, co jemy i pijemy. Przecież nie po to staraliśmy się zrzucić parę kilogramów przed latem, by na urlopie odmawiać sobie „drobnych przyjemności”. Efekt? Często wracamy zmęczeni i potrzebujemy dodatkowego czasu, by odpocząć po upragnionych wakacjach. A przecież tak być nie musi! Wystarczy unikać pewnych posiłków i napojów, by zachować dobre samopoczucie.

Nie chodzi o to, by na wyjeździe restrykcyjnie trzymać się diety – mówi Mariusz Budrowski, promotor zdrowego stylu życia, twórca projektu „Odmładzanie na Surowo”. Ważne jest, by nie popełniać oczywistych błędów żywieniowych i nie szkodzić sobie niepotrzebnie. Wakacje są przecież po to, by odzyskać życiową energię.

 

Szybka zemsta fastfoodowa

Bułki, tłuste mięso i kaloryczne sosy – oto przepis na problemy z trawieniem. Jedząc niezdrowo bardzo obciążamy nasz organizm – przestrzega Budrowski – jeśli po sutym posiłku czujemy się ociężali, to sygnał, że przesadziliśmy z jedzeniem. Czy przyjemność płynąca z tych prostych smaków jest warta kilku godzin żmudnego i męczącego trawienia? Winne są tu przede wszystkim węglowodany, których na wakacjach często spożywamy w nadmiarze. Słodkie są lody, gofry, sosy i marynaty, a jasne pieczywo też szybko przerabiane jest przez nasz organizm na cukry proste… Do tego dochodzą jeszcze obficie słodzone napoje, których pijemy w nadmiarze. W efekcie poziom glukozy we krwi rośnie w zastraszającym tempie, by następnie spaść do poziomu niższego niż przed posiłkiem. Właśnie dlatego stajemy się senni i brakuje nam energii, której potrzebujemy sporo także do trawienia tłuszczów.

 

Trawienie all-inclusive

Podczas wakacyjnych posiedzeń potrafimy zjeść dwa, trzy razy więcej, niż normalnie! Na jedzenie jest więcej czasu, mamy duży wybór potraw, więc objadamy się i nie żałujemy sobie niczego. Jesteśmy przez to w stanie w czasie jednego posiłku dostarczyć sobie większość energii potrzebnej na cały dzień. W hotelu takie pory jedzeniowe mogą być trzy, więc serwujemy sobie zdecydowanie zbyt wiele kalorii, których zwyczajnie nie jesteśmy w stanie spalić. 

Po pierwsze, to wszystko może się odłożyć w postaci tkanki tłuszczowej, a po drugie, trawienie takiej ilości pożywienia to potężne wyzwanie dla naszego organizmu i gwarancja złego samopoczucia. Dołóżmy do tego alkohol i… kac murowany!

 

Zdrowe przekąski podczas wycieczki

A jeśli, zamiast pobytu w hotelu, zdecydujemy się na aktywny wypoczynek, to co zrobić, by w czasie górskiej wyprawy lub całodziennego spaceru dostarczyć sobie potrzebną energię? Na pewno nie warto objadać się batonikami, lepiej zjeść owoce, które nie tylko dadzą nam siłę, ale także nawodnią nas i wyposażą w potrzebne minerały i witaminy – mówi twórca „Odmładzania na Surowo”. Fruktoza w owocach to naturalne źródło zdrowej energii, idealna alternatywa dla niezdrowego cukru, dodawanego niemalże do wszystkiego. Nie odmawiajmy więc sobie owoców na wakacjach, wcale nie są takie słodkie! W kilku jabłkach jest na przykład mniej węglowodanów prostych, niż w szklance gazowanego napoju, więc to pod każdym względem lepszy wybór.

Jedzmy, gdy jesteśmy głodni

Niewiele osób ma świadomość, że śniadanie wcale nie jest najważniejszym posiłkiem dnia – stwierdza Mariusz Budrowski. To mit, PR-owy zabieg stworzony przez amerykańskiego producenta płatków śniadaniowych w latach 50. ubiegłego wieku. Owszem, po nocy potrzebujemy odzyskać nieco energii, ale to nie oznacza, że powinniśmy serwować sobie bomby kaloryczne „na dzień dobry”, bo to znowu szok dla organizmu. Warto też pozbyć się myślenia, że należy jeść wtedy, gdy przychodzi „pora posiłku” – a właśnie do takiego podejścia jesteśmy przyzwyczajeni od dziecka. Powinniśmy jeść tylko wtedy, gdy czujemy, że potrzebujemy jedzenia! Odkrywcze? Tylko dla człowieka skażonego cywilizacją!

Tymczasem na wakacjach w hotelach i pensjonatach raczymy się posiłkami właśnie w określonych porach… Jemy, nie będąc głodnymi, najadamy się na zapas, bez sensu, tylko dlatego, że to akurat pora śniadania czy obiadokolacji.  Po co nam to?

Nadmiar wody też szkodzi

Podobnie sprawa ma się z piciem – nie ma sensu pić za dużo, bo nadmiar wody nam szkodzi. Jak już wspomniano, zamiast napojów, czasem lepiej sięgnąć po sezonowe owoce, które w zrównoważony sposób także nas nawodnią. Nadmiarem płynów wypłukujemy minerały z organizmu, zaburzamy gospodarkę sodowo-potasową, a do tego możemy zatruć się plastikiem z butelek. Na letnim słońcu opakowanie wody łatwo się nagrzewa i cząsteczki szkodliwych związków chemicznych przedostają się do naszego napoju. Nie trzymajmy więc np. wody na fotelu samochodowym na „czarną godzinę”, bo w upale i w słońcu zachodzą w niej szkodliwe reakcje. 

Wsłuchajmy się w nasz organizm, bo to bardzo inteligentne urządzenie. Działające w nim mechanizmy same nas powiadomią, gdy będziemy potrzebować picia i jedzenia. Nie warto poddawać się chęci podjadania, bo ona nie bierze się z głodu, tylko z przyzwyczajenia, złych nawyków i uzależnienia od cukru, który jest jednym z najsilniejszych narkotyków!

Podsumowując: jedzmy mniej, unikajmy cukrów, jedzmy owoce i nie dajmy się skusić na te kulinarne atrakcje, które nam ewidentnie szkodzą. Dlaczego? Po to, by po powrocie z wakacji czuć się rzeczywiście lepiej – zrelaksowani i wypoczęci – czyli dokładnie tak, jak powinno być po urlopie!  

 

Mariusz Budrowski to współautor projektu „Odmładzanie na Surowo” – jego aktywność na Facebooku obserwuje ponad 400 tys. osób, a kanał na YT subskrybuje prawie 300 tys. oglądających. Mariusz jest witarianinem, autorem bestsellera: „Surowe Zdrowie”, książki kulinarnej: „Na Surowo Przepisy”, „Moje 90 dni” oraz książki dla dzieci „Wierszykowo na Surowo”. Dodatkowo jest także pomysłodawcą programów na odchudzanie, festiwalu Witariada, oraz konferencji Surowe Życie. Swoimi działaniami Mariusz chce inspirować Polaków do zmiany ich stylu życia i diety na takie, które przyniosą im zdrowie i poprawią jakość ich codziennego funkcjonowania.

Kontakt dla mediów: Karina Grygielska, agencja Face it! k.grygielska@agencjafaceit.pl, tel. +48 601 369 597

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Ramka PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Zdrowie Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem Biuro prasowe
2024-09-27 | 10:10

Serce pod opieką - spotkania z kardiologiem

Niezależnie od momentu rozpoznania choroby hematoonkologicznej, takiej jak np. przewlekła białaczka limfatyczna czy szpiczak plazmocytowy,  każdy pacjent powinien mieć świadomość, że
Zdrowie Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?
2024-09-27 | 01:00

Diagnoza: krótkowzroczność. Jak dbać o wzrok dziecka i spowolnić postęp wady?

Krótkowzroczność, jest coraz powszechniejszą wadą wzroku u dzieci i młodzieży. Jedną z jej najczęstszych przyczyn jest nadmierne wydłużenie osiowe gałki ocznej. Wada ta powoduje
Zdrowie Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?
2024-09-25 | 13:17

Urazy zębów u dzieci. Jak dbać o prawidłową higienę po wypadku stomatologicznym?

W dniach 20-21 września 2024 r. odbyła się 23. edycja Ogólnopolskiej Konferencji „Polka w Europie”, podczas której omawiano bieżącą sytuację

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Muzyka

Zespół Enej: Na Ziemi mamy skrajności – od suszy po ulewę. Martwi nas, jak będzie wyglądał świat naszych dzieci

Mirosław Ortyński i Piotr Sołoducha z zespołu Enej przyznają, że obawiają się skutków suszy, która negatywnie wpływa na rolnictwo, czy ulewnych opadów deszczu prowadzących do powodzi i podtopień. Niestety klimat się ociepla i coraz częściej mamy do czynienia z ekstremalnymi zjawiskami w pogodzie, a wszystkie anomalie odczuwamy w naszych portfelach. Muzycy zdają sobie więc sprawę z tego, jak ważne jest uzmysłowienie społeczeństwu rangi problemu i propagowanie kultury ekologicznej. Chodzi też o to, aby wzbudzić poczucie odpowiedzialności za stan środowiska, bo lekkomyślność i zaniedbania mogą jeszcze pogorszyć sytuację.

Edukacja

MNiSW wspiera programy badawcze dotyczące żywienia. W planach jest też popularyzacja zdrowej diety

Resort nauki współfinansuje programy, które mają odpowiedzieć na wyzwania związane ze zdrowiem uczniów. Ruszyła właśnie kolejna edycja programu JEŻ – Junior-Edu-Żywienie, w którym rodzice i dzieci będą uczestniczyć w badaniu dotyczącym marnowania żywności. – Innym ważnym i nowatorskim komponentem jest program telewizyjny, który będzie popularyzował zdrowe żywienie – zapowiada Maciej Gdula, wiceminister nauki i szkolnictwa wyższego. Jak podkreśla, to przykład na to, jak wykorzystywać w praktyce wyniki badań naukowych.