#WarsztatyKawowe z Etno Cafe i dobre uczynki w Galerii Młociny!
Galeria Młociny wspólnie z Etno Cafe również w tym roku przygotowały dla miłośników kawy cykl #WarsztatówKawowych, w ramach których jeden z najpopularniejszych polskich baristów – Karol Przesmycki, 10 lutego w Hali Hutnik zaprezentuje zainteresowanym najlepsze domowe sposoby parzenia kawy. Ponadto już 12 lutego w centrum handlowym zagości autobus krwiodawstwa, w którym chętni będą mogli oddać krew oraz osocze dla potrzebujących.
Jak się okazuje, warsztaty kawowe z Etno Cafe to stały punkt w repertuarze wydarzeń Galerii Młociny również w tym roku. Cykl spotkań zaplanowany został na drugi czwartek każdego miesiąca. 10 lutego o godzinie 19:00 miłośnicy kawy będą mieli okazję, by nauczyć się, jak samodzielnie przygotować swój ulubiony, poranny napój domowym sposobem, a także poznać wszystkie sekrety związane z jego parzeniem. W ramach syklu warsztatów z Etno Cafe o tajemnicach pysznej kawy opowie Karol Przesmycki – jeden z najlepszych trenerów baristów w Polsce. Około półtoragodzinne spotkanie poprowadzone będzie w formie wykładu. Nie zabraknie także wspólnego smakowania osiągniętych, przepysznych rezultatów.
A gdy wyszlifujemy już swoje umiejętności baristy… czas na dobry uczynek! 12 lutego od godziny 10:00 do 15:00 na placu przy głównym wejściu do centrum handlowego pojawi się krwiobus, czyli mobilny pojazd, w którym zainteresowani będą mieli możliwość oddania krwi oraz osocza. Po pomyślnym przejściu wstępnego wywiadu krwiodawca otrzyma szansę kontynuowania standardowych procedur związanych z kwalifikacją. Obecny na miejscu personel medyczny oraz wolontariusze udzielą szczegółowych informacji na temat całego procesu, a także chętnie odpowiedzą na wszystkie pytania. Należy pamiętać, że nie każdy, pomimo chęci, będzie mógł zostać dawcą, a zainteresowani powinni spełniać odpowiednie warunki. Cały proces zostanie przeprowadzony z zachowaniem szczególnych zasad bezpieczeństwa, osoby, które zrobią dobry uczynek, w ramach prezentu otrzymają od galerii vouchery do strefy gastronomicznej Spotkania i Dania.
VI KONFERENCJA SEKSON Z PATRONATEM ROMANCE TV
Światowy Dzień Zwierząt. Sprawdź, jak dbać o planetę i jej mieszkańców
Nowe Czyżyny organizują bezpłatne badania i warsztaty dla seniorów
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii
Jedynka Newserii
Teatr
Anna Głogowska: Długo wstydziłam się stanąć na scenie teatralnej. Teraz zaczynam myśleć o sobie jako o aktorce
Tancerka przyznaje, że jakiś czas temu odkryła swoją nową pasję i z przyjemnością próbuje sił w aktorstwie. Postanowiła zamienić parkiet taneczny na teatralną scenę i jak podkreśla, czuje się teraz bardziej swobodnie i ma większe pole do popisu, bo nie musi się sztywno trzymać określonej choreografii, tylko bazuje na swojej kreatywności. Anna Głogowska nie ukrywa, że na początku nie miała odwagi stanąć ramię w ramię z zawodowymi aktorami, ale przekonała się, że też ma talent i sporo do zaoferowania.
Farmacja
Szybko rośnie liczba osób z ostrą infekcją układu oddechowego, w tym grypy. Szczyt zachorowań przypadnie już na drugą połowę października
Centrum e-Zdrowia podaje, że od początku września odnotowano blisko 1,8 mln porad ambulatoryjnych udzielonych z powodu ostrych infekcji układu oddechowego, w tym grypy. Najlepszą metodą walki z chorobą jest szczepionka – najlepiej przyjęta między wrześniem a listopadem. Wciąż jednak na taki krok decyduje się zaledwie kilka procent Polaków, tymczasem grypa jest jedną z 10 najczęstszych przyczyn zgonów u osób powyżej 65. roku życia.
Żywienie
Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk: Na Filipinach spałyśmy z karaluchami i innymi robakami. Brakowało nam moskitiery na całe ciało
Chociaż podczas pełnej emocji wyprawy przez Filipiny do Tajwanu nie brakowało trudnych momentów, w których górę brało zmęczenie, to jednak mimo wszelkich niedogodności Aleksandra Adamska i Ewelina Adamska-Porczyk starały się nie narzekać, tylko wyciągać z tej podróży to, co najlepsze. Uczestniczki „Azja Express” przyznają, że nie mogły się przekonać do miejscowego jedzenia, ale za to zachwyciła je aromatyczna kawa. W bagażu zabrakło miejsca na moskitierę, dlatego też z czasem przyzwyczaiły się także do spania w jednym pomieszczeniu z karaluchami.