Komunikaty PR

Wegański styczeń: świetna okazja do odkrycia nowych smaków!

2021-01-22  |  09:30
Biuro prasowe
Do pobrania Komunikat ( 0.06 MB )

Nazwa Veganuary to połączenie słów „vegan” i January, a narodziła się w 2014 r. w Wielkiej Brytanii. Początek roku to świetny moment na odmianę sposobu odżywiania. Tym bardziej, że dania bez mięsa mogą być naprawdę pyszne! Warto eksperymentować, łączyć różne smaki i przygotować nowość, która zaskoczy podniebienie. Przepisami na przysmaki dzieli się marka Garden Gourmet firmy Nestlé – to dania idealne na lekki obiad lub niepowtarzalną kolację.

 

Wegańskie klopsiki w sosie żurawinowym

Żurawina  to owoc, który idealnie pasuje do klopsików przygotowanych z wegańskiego mięsa. Sos składający się z wina, bulionu, soku pomarańczowego, żurawiny i miodu jest wyśmienitym dodatkiem do potrawy.

 

Ilość porcji: 1     Czas przygotowania: 35 min     Poziom: średniozaawansowany

 

Składniki:

  • 2 opakowania Klopsików warzywnych Garden Gourmet
  • świeżo wyciśnięty sok z 1 pomarańczy
  • 125 ml czerwonego wina
  • 200 ml bulionu grzybowego
  • 2 łyżki stołowe miodu lub cukru
  • 225 g świeżych żurawin
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • tymianek do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

  1. Dokładnie umyj pomarańczę pod bieżącą wodą. Za pomocą obieraczki do warzyw zdejmij skórkę z połowy pomarańczy. Resztę skórki zetrzyj na drobnej tarce. Przekrój pomarańczę na pół i wyciśnij z niej sok.
  2. Zagotuj wino, bulion, sok pomarańczowy, startą skórkę pomarańczy, żurawinę i miód. Gotuj, aż żurawina zmięknie.
  3. Za pomocą blendera ręcznego, zmiel na drobno żurawinę w powstałym sosie.
  4. Aby zagęścić sos, wymieszaj skrobię ziemniaczaną z odrobiną wody, a następnie wlej do sosu żurawinowego.
  5. Pokrój skórkę pomarańczy na bardzo cienkie paski i zagotuj je w 100 ml wody z łyżką cukru. Gotuj przez około 5 minut, aż paski staną się miękkie. Pozostaw do ostygnięcia.
  6. Upiecz klopsiki warzywne zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie zalej upieczone klopsiki sosem żurawinowym. Udekoruj skórką pomarańczową i tymiankiem. 

 

Wytrawne klopsiki w sam raz na jeden gryz

Nie przepadasz za połączeniem mięsa ze słodyczą żurawiny? Żaden problem! Wystarczy, że do wegańskiego „mielonego” dodasz pokrojony w kostkę żółty ser, najlepiej taki, który łatwo się topi – może być gouda (także w wersji wegańskiej). Włóż klopsiki do piekarnika, a kiedy będą się piekły, przygotuj sos z ostrej musztardy i odrobiny miodu. Gotowe! Szybkie, łatwe w przygotowaniu i bardzo smaczne.

 

Ilość porcji: 4     Czas przygotowania: 20 min     Poziom: łatwy

 

Składniki:

  • 1 opakowanie Garden Gourmet Sensational Mielone
  • 125 g sera Gouda lub innego możliwego do pokrojenia w kostkę, który łatwo się topi
  • 1 pęczek szczypiorku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka stołowa sosu pieczeniowego
  • 1 łyżka stołowa ostrej musztardy
  • 2 łyżeczki miodu

 

Sposób przygotowania:

  1. Rozgrzej piekarnik do 200 °C
  2. Ser pokrój w kostkę ok. 1,5 cm x 1,5 cm. Podziel „Sensational Mielone” na 20 części i wciśnij w każdą z nich kawałek żółtego sera. Następnie, uformuj „mięso” wokół sera na kształt kulki.
  3. Posiekaj drobno szczypiorek. Do rozgrzanego piekarnika włóż klopsiki i piecz na odrobinie oleju, aż się zarumienią i pozostaw je na kolejne 5 minut w piekarniku.
  4. Na patelnię wlej sos pieczeniowy, musztardę i miód. Dobrze wymieszaj składniki i zagotuj. W razie potrzeby możesz dodać trochę wody.
  5. Do ugotowanego sosu dodaj wcześniej upieczone klopsiki, obtocz je w powstałej glazurze, aby klopsik był pokryty nią z każdej strony. Gotowe danie udekoruj szczypiorkiem.

 

Sałatka z filecikami

Ta wspaniała sałatka sprawdzi się zarówno jako danie główne, jak i przekąska. Dla czterech osób użyj dwóch paczek Filetów Garden Gourmet i przygotuj je zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Upraż na patelni garść orzechów nerkowca i przygotuj sałatkę z zielonych liści sałat, owoców, awokado i ciecierzycy z puszki. Na wierzch połóż fileciki i całość posyp granatem. Voilà!

 

Ilość porcji: 4     Czas przygotowania: 10 min     Poziom: łatwy

 

Składniki:

  •  2 opakowania Filecików Roślinnych Garden Gourmet
  • 100 g orzechów nerkowca (lub 50 g nerkowca i 50 g orzechów pekan)
  • 1 obrane mango
  • 1 obrane awokado
  • 150 g liści szpinaku
  • 300 g świeżego ananasa
  • 200 g ciecierzycy w puszce
  • 30 ml soku z cytryny
  • 3 łyżki stołowe oleju roślinnego
  • 2 łyżki stołowe syropu z agawy
  • świeżo zmielona papryka

 

Sposób przygotowania:

  1. Orzechy nerkowca upraż na suchej patelni i odłóż do oddzielnego pojemnika. Na tej samej patelni rozgrzej olej i usmaż fileciki zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotuj sałatkę. Wrzuć liście szpinaku do miski, wyczyść owoce i awokado, posiekaj w kostkę i dodaj do sałatki. Pozostaw niektóre kawałki do dekoracji. 
  3. Zrób dressing z soku z cytryny i syropu z agawy. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj dressing do sałatki, a resztą udekoruj talerze.
  4. Na koniec, dodaj wcześniej przygotowane orzechy, ciecierzycę i podsmażone fileciki. Udekoruj wszystko granatem i pozostałymi kawałkami owoców.

 

O Nestlé

Nestlé w Polsce jest wiodącą firmą w obszarze żywienia, zdrowia i dobrego samopoczucia z portfolio blisko 1600 produktów i prawie 70 marek, w tym m.in.: NESCAFĒ, WINIARY, GERBER, PRINCESSA, KIT KAT, LION, NESQUIK, NAŁĘCZOWIANKA oraz PURINA. Nestlé działa na polskim rynku od 1993 roku. Firma zatrudnia aktualnie 5500 pracowników w 8 lokalizacjach.

 

Edyta Iroko

Tel.: +48 600 204 870

edyta.iroko@pl.nestle.com

Joanna Szpatowicz

Tel.: +48 600 204 159

joanna.szpatowicz@pl.nestle.com  

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wiosna na horyzoncie - mieszanka sałat z roszponką: Finezja mix marki Eisberg Biuro prasowe
2021-03-01 | 12:05

Wiosna na horyzoncie - mieszanka sałat z roszponką: Finezja mix marki Eisberg

Choć na kalendarzową wiosnę musimy jeszcze trochę poczekać, pierwsze słoneczne natarcie sprawia, że powoli myślimy o zmianach, także w naszych jadłospisach. Ciepłe i rozgrzewające
Żywienie Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu
2021-02-27 | 07:00

Kiełki – dlaczego warto wprowadzić je do codziennego menu

Co łączy buraka, lucernę, jarmuż, pora i słonecznika? To właśnie z tych warzyw powstają pyszne kiełki. Choć małe i niepozorne, to mają ogromną moc – dostarczają
Żywienie CZEREŚNIE SUSZONE HELIO NATURA NAJLEPSZYM PRODUKTEM 2021
2021-02-26 | 21:00

CZEREŚNIE SUSZONE HELIO NATURA NAJLEPSZYM PRODUKTEM 2021

Nowa przekąska w linii bakalii bez konserwantów HELIO Natura otrzymała prestiżową nagrodę - ZŁOTY MEDAL w badaniu „NAJLEPSZY PRODUKT – Wybór Konsumentów

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Dr Krzysztof Gojdź: Apeluję do młodych ludzi: jeżeli macie okazję to wyjeżdżajcie z tego kraju. Cieszę się, że tu nie mieszkam

Znany lekarz medycyny estetycznej nie ukrywa, że jest zbulwersowany wyrokiem Trybunału Konstytucyjnego w sprawie aborcji. Jak podkreśla, jest mu wstyd też przed swoimi znajomymi z zagranicy, że takie kontrowersyjne decyzje zapadają w kraju członkowskim UE. Jego zdaniem to powrót do średniowiecza. Lekarz solidaryzuje się więc z kobietami, które straciły poczucie bezpieczeństwa, i całym sercem wspiera te, które mają odwagę wyjść na ulicę i walczyć o swoje prawa.

Gwiazdy

Sylwester Wilk: Wiem, jak ważna jest aktywność fizyczna. Nie popieram więc zamknięcia klubów fitness i siłowni

Znany trener przyznaje, że jako człowiek sportu dość sceptycznie podchodzi do obowiązującego zakazu ćwiczeń na siłowniach i w klubach fitness. Jego zdaniem nie ma najmniejszego problemu, by stosując się do reżimu sanitarnego, organizować treningi w ten sposób, żeby ludzie nie tłoczyli się w jednym miejscu i czasie, a zatem byli bezpieczni i nie narażali się na zakażenie. Z kolei brak aktywności fizycznej i siedzący tryb życia przyczyniają się do rozwoju chorób cywilizacyjnych i obniżenia odporności organizmu. Trener zdradza też, że prywatnie dość umiejętnie udało mu się obejść ten absurdalny jego zdaniem zakaz.

Sport

Pandemia nie przeszkodzi w promocji tenisa stołowego wśród dzieci i młodzieży. Rozwój dyscypliny będzie wspierać jeden z największych koncernów energetycznych w kraju

Ponad 2 tys. dzieci na treningach tenisa stołowego, 70 tys. godzin zajęć sportowych, 200 trenerów i sprzęt sportowy o wartości 75 tys. zł to dotychczasowy efekt Narodowego Programu Rozwoju Tenisa Stołowego na lata 2018–2033. Promocja tenisa stołowego, który jest szóstą najpopularniejszą dyscypliną sportową na świecie, będzie kontynuowana mimo pandemii, a wsparcie otrzymają także czołowi polscy zawodnicy, którzy przygotowują się do igrzysk olimpijskich w Tokio. To efekt podpisanej właśnie umowy między koncernem energetycznym Enea i Polskim Związkiem Tenisa Stołowego.

Konsument

Prawie dwie trzecie Polaków stara się nie marnować żywności. Nadal jednak przeciętna polska rodzina wyrzuca co roku jedzenie warte ok. 3 tys. zł

Co czwarty Polak zmienił zwyczaje zakupowe artykułów spożywczych w trakcie pandemii. Podczas izolacji zakupy robiliśmy rzadziej, ale były one znacznie bardziej obfite, coraz częściej także zaczęliśmy gotować w domu – wynika z raportu „Gospodarowanie żywnością w trakcie pandemii”. Jednocześnie o 12 pkt proc. wzrósł odsetek osób, które świadomie starają się nie dopuścić do zepsucia się czy zmarnowania produktów spożywczych. Deklaruje to 62 proc. badanych. Wciąż jednak przeciętna czteroosobowa rodzina wyrzuca do kosza jedzenie warte ok. 3 tys. zł rocznie.