Komunikaty PR

Wielkanoc na Lubelszczyźnie

2020-03-25  |  17:15
Biuro prasowe
Do pobrania Inf.pras. ( 1.31 MB )

Wielkanoc. Święto to łączy w sobie ogromne bogactwo tradycji, również tych kulinarnych. Wielkanocny stół kojarzy się przede wszystkim z obfitością i różnorodnością. Nie może zabraknąć na nim rozmaitych wędlin, jajek no i oczywiście żurku lub białego barszczu. Dzisiaj Marcin Sikora, wieloletni szef kuchni i ambasador marki Winiarnia Zamojska zaprasza do odkrywania niepowtarzalnych smaków Lubelszczyzny, serwując nam pieczeń wieprzową z jajkiem oraz biały barszcz, który na Roztoczu tradycyjnie podaje się z pokruszonym, lokalnym twarogiem.  

 

Świąteczna pieczeń wieprzowa z jajkiem

Potrzebny sprzęt: miski, blaszka do pieczenia keksówka , noże, łyżki, garnek

Czas przygotowania: około 90 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki:

  • 0,60 kg łopatki wieprzowej mielonej
  • 0,20 kg surowego boczku mielonego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • ½ łyżeczki mielonego cząbru
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • 1 łyżka prażonej cebuli
  • 1 szt. surowego jajka
  • 100 ml zimnej wody
  • 4 szt. gotowanych jajek
  • sól i pieprz do smaku

 

Sposób wykonania:

1) mieloną łopatkę razem z boczkiem wrzucamy do miski dodajemy surowe jajko, zimną wodę, suszone zioła, tarty czosnek i wyrabiamy jednolitą masę doprawiając do smaku solą i pierzem

2) gotowe mięso wykładamy na deskę. Formujemy prostokąt, na środku wzdłuż układamy gotowane jajka i formujemy pieczeń

3) gotową pieczeń przekładamy do blaszki keksówki, dekorujemy cebulką prażoną i pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 150 stopni przez około 40 minut.

Pieczeń idealnie komponuje się z winem z owoców, np. Winiarnia Zamojska Wiśnia.

 

Wielkanocny barszcz biały

Potrzebny sprzęt: garnek , patelnia, łyżki, deska do krojenia, noże, rózga, miski, tarka, słoik

Czas przygotowania: około 120 minut

Poziom trudności: łatwy

 

Składniki na zakwas pszenny :

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 3 szt. liścia laurowego
  • 4 szt. ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku
  • Szczypta soli
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka suszonego lubczyku
  • 1 łyżka kwasu z kiszonych ogórków (by zaszczepić bakterie można pominąć)
  • 600 ml wody
  • Litrowy słoik

 

Sposób wykonania zakwasu:

1) Wszystkie składniki włożyć do słoika i zalać wodą

2) Przykryć gazą lub lniana ściereczką. Pozostawić na około 5 do 7 dni

 

Składniki na barszcz:

  • 0,40 kg szynki wieprzowej surowej
  • 0,50 kg kiełbasy białej parzonej
  • 0,40 kg wędzonego boczku
  • 0,40 kg wędzonej kiełbasy
  • 2 łyżki tartego chrzanu
  • 500 ml zakwasu pszennego
  • 1 szt. marchewki
  • 1 szt. pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • ½ łyżki majeranku
  • ½ łyżki suszonego lubczyku
  • 1 łyżka cebuli pokrojonej w kostkę
  • 300 ml śmietany 18%
  • 2, 5 litra wody

 

Sposób wykonania:

1) Szynkę wieprzową razem z marchewką i pietruszką zalewamy wodą i gotujemy na wolnym ogniu wywar przez około 60 minut

2) Gotowy wywar przecedzić a szynkę pokroić w kostkę

3) Boczek wędzony pokroić w kostkę, a kiełbasy w pół plastry

4) Boczek przesmażyć razem z cebulą następnie dodać kiełbasy, całość podsmażyć.

5) Podsmażone kiełbasy i szynkę dodajemy do wywaru i doprowadzamy do wrzenia, następnie dodajemy zakwas oraz zahartowaną śmietanę, doprawiamy do smaku

6) Na koniec dodajemy suszone zioła i chrzan z tartym czosnkiem

7) Barszcz biały podajemy z gotowanym jajkiem oraz pokruszonym, roztoczańskim twarogiem

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów Biuro prasowe
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości
Żywienie Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
2025-03-19 | 23:00

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?

Tiramisu, comfort food i szczęście na zamówienie. Jak jedzenie poprawia nastrój w Międzynarodowy Dzień Szczęścia. Szczęście ma wiele smaków, ale jeden
Żywienie Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody
2025-02-17 | 13:20

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Pierwotna czystość oznacza brak jakichkolwiek zanieczyszczeń chemicznych i mikrobiologicznych już w źródle. To główna cecha naturalnych wód mineralnych

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Nie żyje Jadwiga Jankowska-Cieślak

Jadwiga Jankowska-Cieślak: Zwykle Złota Palma otwiera ścieżkę do kariery, a mi zamknęła. W Polsce trwał wtedy stan wojenny i musiałam szybko wracać do kraju

Z wielkim smutkiem przyjęliśmy wiadomość o śmierci Jadwigi Jankowskiej-Cieślak jednej z najbardziej wybitnych polskich aktorek. Z tej okazji pragniemy podzielić się z Państwem jednym z ostatnich wywiadów, jakich udzieliła naszej redakcji.

Żywienie

Problemy społeczne

Duża zmiana w organizacji pracy w firmach. Elastyczność wśród najważniejszych oczekiwań pracowników

Dotychczasowe modele organizacji pracy w firmach nie zawsze odpowiadają na wyzwania przyszłości. Ostatnie lata zmieniły zasady gry na rynku pracy i teraz elastyczność liczy się na nim bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Elastyczny model pracy staje się jednym z bardziej oczekiwanych benefitów, a dla firm jest to sposób na przyciągnięcie talentów. Kolejnym jest wykorzystanie innowacyjnych narzędzi technologicznych. To jednak wymaga zarówno od pracowników, jak i od pracodawców zaangażowania w ciągłe podnoszenie kompetencji.

Gwiazdy

Wiktor Dyduła: W domu rodzinnym zawsze podtrzymywaliśmy tradycję śmigusa-dyngusa. Teraz widzę, że w miastach już zanika ten zwyczaj

Zdaniem wokalisty śmigus-dyngus może dostarczyć sporo radości, ale też być powodem kłótni, chociażby w momencie, kiedy nie wszyscy godzą się na taką zabawę. Nie ukrywa też, że w dzieciństwie najbardziej czekał właśnie na lany poniedziałek i bitwę na wiadra. Zauważa jednak, że z roku na rok ta tradycja powoli zanika, a za oblanie wodą osób, które sobie tego nie życzą, można nawet dostać mandat.