Wielkanoc w odświeżonym stylu – nowy sposób na świąteczne dania
Wielkanoc to święta bardzo tradycyjne: rodzinne święcenie koszyczka, wspólne śniadanie, na którym królują jajka, a potem świąteczny obiad z żurkiem i dodatkiem białej kiełbasy. Ze słodkości zabraknąć nie powinno też mazurka, babki czy paschy. A może by tak w tym roku odświeżyć tradycyjne przepisy i zaserwować świąteczne must have w nowej formie?
Jajko musi być!
Nie ma Wielkanocy bez jajek: w koszyczku, w zupie, w cieście czy jako przekąska. Dwa dni Świąt z menu po brzegi wypełnionym tymi cennymi źródłami białka. Co zrobić, by jednak nie przejadły nam się jajka? W tym okresie królują na stole w wersji ugotowanej na twardo, czasem wypełnione farszem i okraszone majonezem. A co powiecie na to, żeby je upiec? Przygotuj tartę z jajkami i zaskocz rodzinę ich nowoczesną formą podania.
Tarta wielkanocna z jajkami
Składniki:
Ciasto:
- 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej
- 125 g zimnego masła ekstra Mazurski Smak
- 1 duże jajko
- 1-2 łyżki zimnej wody
- duża szczypta soli
- pół łyżeczki suszonego majeranku
Nadzienie:
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 3 surowe jajka
- 2 cebule dymki
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki chrzanu
- 150 ml śmietanki UHT Łaciata 36 %
- 50 ml śmietany 12 % Mazurski Smak
- 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 0,3 łyżeczki mielonej pikantnej papryki
- sól morska
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie: Z mąki, pokrojonego na kawałki masła, jajka, wody, majeranku i soli zagniatamy jednolite ciasto. Rozwałkowujemy je, a następnie przekładamy do formy na tartę o średnicy 26 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C (lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez ok. 15 minut, aż ciasto się zarumieni.
W międzyczasie przygotowujemy farsz: kroimy dymkę w plasterki. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, śmietanę, majonez oraz chrzan. Mieszamy do połączenia składników. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy mieloną paprykę i pokrojona dymkę, wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy masę jajeczno-śmietanową na podpieczone ciasto, na wierzchu układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (190°C lub 170°C z termoobiegiem) i pieczemy przez 35 minut. Przed podaniem kawałki tarty możemy udekorować łyżeczką majonezu i świeżo pokrojonym szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Słodkości do święconki
Co powinno znaleźć się w Wielkanocnym koszyczku? Oczywiście: chleb, sól i pieprz, baranek, wędlina, jajko i ciasto. To ostatnie to stosunkowo młody zwyczaj, który jest symbolem umiejętności i doskonałości. Dlatego najlepiej, by był to domowy wypiek. Zamiast tradycyjnej wielkanocnej baby, przygotujcie do święconki pyszne i efektowne mini serniczki. To bardzo proste!
Mini serniczki do koszyczka
Składniki:
- 250 g herbatników
- 50 g masła ekstra Łaciate
- 500 g twarogu sernikowego Mlekpol 18 %
- 50 ml schłodzonej śmietanki UHT Łaciata 36 %
- 1 opakowanie budyniu waniliowego 40 g
- 100 g białego cukru
- 2 średnie jajka
- kolorowe jajeczka czekoladowe do dekoracji
Przygotowanie: Herbatniki kruszymy lub drobno mielimy i przekładamy do miski. Masło rozpuszczamy, studzimy i zagniatamy z herbatnikami. Przekładamy ciasto do formy na muffinki i ugniatamy za pomocą łyżeczki, wyrównując powierzchnię. Do miski przekładamy ser twarogowy, dodajemy budyń (proszek), cukier i wbijamy 2 jajka. Krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno mikserem, a następnie mieszamy (już bez miksowania) z masą serową. Masę serową przekładamy na przygotowane wcześniej spody z herbatników. Wyrównujemy wierzch.
Rozgrzewamy piekarnik do 165 °C (bez termoobiegu), na najniższą półkę wstawiamy naczynie żaroodporne wypełnione wrzącą wodą. Dzięki unoszącej się podczas pieczenia parze wodnej serniczki nie opadną i będą bardziej wilgotne. Serniczki wstawiamy na środkową półkę i pieczemy przez 30 minut. Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i nie wyjmujemy serniczków, póki piekarnik nie ostygnie. Zimne serniczki wyjmujemy z formy i wstawiamy do lodówki.
Przed podaniem możemy udekorować np. kolorowymi jajeczkami.
Tradycyjna kiełbaska, ale zapiekana
Zamiast całe Święta jeść gotowaną białą kiełbasę z żurku, spróbujcie przyrządzić ją w piekarniku i to zapiekane w cieście. To znakomita propozycja na świąteczny obiad lub kolację. Wasi goście będą z pewnością zaskoczeni!
Białe kiełbaski zapiekane w cieście
Składniki:
- 190 ml mleka Łaciate 3,2% UHT
- 80 g mąki pszennej
- 4 małe białe surowe kiełbaski
- 4 gałązki tymianku
- 2 jajka
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 240⁰C. Do małego naczynia żaroodpornego wlewamy tyle oleju, żeby pokrył dno. Wstawiamy do piekarnika na około 10 minut (olej ma się dobrze rozgrzać). Kiełbaski smażymy lub grillujemy. W misce mieszamy mleko, mąkę i jajka. Solimy i pieprzymy. Z gałązek tymianku zdejmujemy listki. Wyjmujemy naczynie żaroodporne i ostrożnie wlewamy masę (uważamy na pryskający olej). Następnie na górze układamy kiełbaski. Całość posypujemy listkami tymianku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-30 minut, do zarumienienia. W międzyczasie nie otwieramy piekarnika, żeby ciasto nie opadło.
Więcej przepisów na nowoczesne, wielkanocne dania znajdziecie na www.najlepszewkuchni.pl.

Każda Puszka Cenna wspólnie z Żabka Polska edukowała na temat systemu kaucyjnego na wrocławskim Placu Solnym

„Zamień jednorazowe butelki na lepsze” – mały krok, realna zmiana. Kampania SodaStream prezentuje bąbelkową rewolucję

Pierwsza kawiarnia Costa Coffee połączona z Klubem Fikołki już otwarta
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Maciej Pertkiewicz: Darek „Stolarz” szukał swojej drogi zawodowej i znalazł ją w Polsacie. Jest on dla programu bardzo cenną postacią
Architekt zaznacza, że praca przy realizacji programu „Nasz nowy dom” to dla niego nie tylko ciekawe doświadczenie zawodowe, ale także możliwość spotkania na swojej drodze różnych fachowców. Jedną z takich niezwykle zdolnych i kreatywnych osób jest niewątpliwie Darek „Stolarz”, który niedawno dołączył do popularnego formatu Polsatu. Maciej Pertkiewicz już dostrzega plusy tej współpracy i wierzy, że przed nimi jeszcze wiele nietuzinkowych projektów.
Handel
Polski e-commerce rośnie w siłę. Konsumentów przyciągają przede wszystkim promocje

Rynek e-commerce w Polsce jest już wart ok. 152 mld zł. Rośnie zarówno częstotliwość zakupów, jak i średnia wartość koszyka – wynika z raportu Strategy&. Polacy doceniają wygodę zakupów przez internet, szybką dostawę i łatwy zwrot. Coraz częściej zwracają też uwagę na cenę i chętnie korzystają z promocji. To właśnie ten trend wykorzystuje Amazon.pl, organizując co roku festiwal z okazji Prime Day. W tym roku zaplanowano go po raz pierwszy aż na cztery dni: 8–11 lipca, a nie dwa jak w poprzednich latach.
Problemy społeczne
Do 2029 roku rynek pracy skurczy się o milion pracowników. Przedsiębiorcy wskazują, jak zaktywizować cztery wykluczone dotąd zawodowo grupy [DEPESZA]

W latach 2020–2029 zmiana struktury społecznej doprowadzi do skurczenia się rynku pracy aż o milion pracowników. Trend ten wymusi na pracodawcach konieczność podejmowania konkretnych działań zmierzających do aktywizacji pomijanych dotąd grup społecznych. – Inkluzywność to nie tylko kwestia etyczna, to strategiczna odpowiedź na kryzys demograficzny i niedobór siły roboczej – wskazuje Związek Przedsiębiorców i Pracodawców.