Komunikaty PR

Wielkanocna terrine z jajem

2024-03-28  |  16:30
Biuro prasowe
Kontakt
Sylwia Makowska
Orchidea Creative Group

ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/

Terrina to pierwotnie gliniany garnek z pionowymi bokami i szczelnie przylegającą pokrywką przeznaczony do gotowania lub pieczenia. Co ciekawe dzisiaj nazwy tej używa się przede wszystkim na potrawę gotowaną w podobnym naczyniu. Zapraszamy do przyrządzenia francuskiej terrine z jajem.

Samo danie ma historię sięgającą średniowiecza, we Francji stało się bardzo popularne
w okresie renesansu. Początkowo w terrinie piekło się przede wszystkim dziczyznę
i pasztety. Z racji formy naczynia, danie miało prostokątny kształt i podawano je na zimno.
Z czasem do tworzenia terrine wykorzystywano coraz więcej składników, co ważne wybierano zawsze te najwyższej jakości – wieprzowinę i drób, dodawano wątróbkę, świeże zioła, cebulę i różne przyprawy, a także jaja.

– Terrine to danie, które oprócz tego, że wspaniale smakuje, także doskonale wygląda na wielkanocnym stole – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Duża w tym zasługa dodatku jaj. Przeważnie nie widać ich kiedy potrawa leży w całości na półmisku, ale po pokrojeniu w plastry, białe kółko z żółtym środkiem, prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i oczywiście wzbogaca smak.

Potrzebne produkty

Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 400-500 g kiełbasy szynkowej (może być szynka konserwowa lub inna wędlina, którą można pokroić w duże plastry), 8 zielonych szparagów, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 kg serka śmietankowego, 200 g liści szpinaku baby, 3 stołowe łyżki startego chrzanu, 1 łyżeczka soli, 1 saszetka żelatyny (9 g), 100 ml wody, 3 ogórki konserwowe.

Sposób przygotowania

Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy wzdłuż w duże, cienkie plastry. Formę pokrywamy folią spożywczą i wykładamy plastrami kiełbasy tak, żeby część z nich wystawała na zewnętrz poza foremkę. W rondlu podgrzewamy bulion, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy
i odstawiamy. Do miski wlewamy śmietanę, sok z cytryny i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy chrzan. Masę dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy szpinak i miksujemy. Do zielonej masy wlewamy pół bulionu z żelatyną. Miksujemy aż powstanie gładki krem. Do masy dodajemy koperek i mieszamy. Ogórki konserwowe kroimy w słupki. Do foremki, na szynkę wykładamy połowę masy ze szpinakiem, a na wierzchu wykładamy ogórki pokrojone w słupki. Gotujemy jaja na twardo, schładzamy i obieramy ze skorupek. Dodajemy resztę zielonej masy
i układamy jaja wzdłuż, przez środek. Jaja powinny się lekko zanurzyć. Foremkę ustawioną lekko na skos wstawiamy do lodówki, aby masa lekko zastygła.

W między czasie gotujemy szparagi, wcześniej odrzucając zdrewniałą część. Możemy też wykorzystać szparagi marynowane lub konserwowe. Do pozostałej białej części masy dodajmy drugą połowę przygotowanego bulionu z żelatyną i również miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Wyjmujemy foremkę z lodówki i po bokach, obok jaja, rozkładamy szparagi. Wkładamy część białej masy i kładziemy warstwę kiełbasy szynkowej. Jeżeli jaja będą wystawać można na nie położyć plastry wędliny. Wykładamy kolejną cieńszą warstwę masy i kładziemy ostudzone szparagi. Całość przykrywamy resztą masy i wystającymi plasterkami wędliny.
W razie potrzeby dokładamy na wierzchu plastry kiełbasy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie wyciągamy, ostrożnie odwracamy i przekładamy na talerz. Zdejmujemy folię i dekorujemy. Podajemy pokrojone w plastry.

Smacznego!


Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).
www.fdjokiel.pl

Więcej informacji
Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Orchidea Creative Group
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne? Biuro prasowe
2025-06-26 | 15:00

Czy dzieci mogą jeść pieczarki i od jakiego wieku jest to bezpieczne?

Pieczarki to jedne z najczęściej wybieranych grzybów w polskich domach – są delikatne w smaku, łatwe w przygotowaniu i dostępne przez cały rok. Ale
Żywienie Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów
2025-04-29 | 06:00

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Problem z odróżnieniem piw alkoholowych i bezalkoholowych, potrzeba wyraźnego zróżnicowania opakowań dla obu wariantów oraz całkowity zakaz reklamy
Żywienie Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów
2025-04-09 | 10:45

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Jeszcze dekadę temu zakupy spożywcze online wydawały się rozwiązaniem dla nielicznych. Zmieniające się nawyki konsumentów i rosnące oczekiwania wobec jakości

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Gwiazdy

Transport

Rośnie skala agresji na polskich drogach. Problemem jest nie tylko nadmierna prędkość, ale też jazda na zderzaku

Za kilka dni zaczynają się wakacje, czyli statystycznie najniebezpieczniejszy czas na drogach. Wśród głównych przyczyn takich zdarzeń na prostych odcinkach drogi są nadmierna prędkość i jazda na zderzaku. Zarządca autostrady A4 Katowice–Kraków w ramach kampanii „Nie zderzakuj. Posłuchaj. Jedź bezpiecznie” zwraca uwagę na zjawisko agresji na polskich drogach i przypomina, że bezpieczeństwo zaczyna się od osobistych decyzji kierowcy.

Muzyka

Alicja Węgorzewska: Czuję się ambasadorką polskiej kultury. Czasami dokonuję niepopularnych wyborów, ale moje pomysły są bardzo odkrywcze

Dyrektor Warszawskiej Opery Kameralnej została uhonorowana prestiżową nagrodą ShEO Awards 2025 w kategorii „Ambasadorka polskiej kultury” i jak podkreśla, w stu procentach na nią zasłużyła. Przyznawane przez tygodnik „Wprost” wyróżnienie trafia bowiem do kobiet, które zmieniają świat, a Alicja Węgorzewska czyni to od lat, nadając polskiej kulturze operowej zupełnie nowy wymiar. Tym razem szczególne uznanie otrzymała za stworzenie i rozwijanie Festiwalu Mozart Junior. W tym roku odbywa się już jego szósta edycja.