Wielkanocna terrine z jajem
Orchidea Creative Group
ul. Ruska 51B
50-079 Wrocław
s.makowska|grupaorchidea.pl| |s.makowska|grupaorchidea.pl
517 412 466
https://grupaorchidea.pl/
Terrina to pierwotnie gliniany garnek z pionowymi bokami i szczelnie przylegającą pokrywką przeznaczony do gotowania lub pieczenia. Co ciekawe dzisiaj nazwy tej używa się przede wszystkim na potrawę gotowaną w podobnym naczyniu. Zapraszamy do przyrządzenia francuskiej terrine z jajem.
Samo danie ma historię sięgającą średniowiecza, we Francji stało się bardzo popularne
w okresie renesansu. Początkowo w terrinie piekło się przede wszystkim dziczyznę
i pasztety. Z racji formy naczynia, danie miało prostokątny kształt i podawano je na zimno.
Z czasem do tworzenia terrine wykorzystywano coraz więcej składników, co ważne wybierano zawsze te najwyższej jakości – wieprzowinę i drób, dodawano wątróbkę, świeże zioła, cebulę i różne przyprawy, a także jaja.
– Terrine to danie, które oprócz tego, że wspaniale smakuje, także doskonale wygląda na wielkanocnym stole – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Duża w tym zasługa dodatku jaj. Przeważnie nie widać ich kiedy potrawa leży w całości na półmisku, ale po pokrojeniu w plastry, białe kółko z żółtym środkiem, prezentuje się niezwykle dekoracyjnie i oczywiście wzbogaca smak.
Potrzebne produkty
Składniki: 6 jaj rozmiar M (Fermy Drobiu Jokiel), 400-500 g kiełbasy szynkowej (może być szynka konserwowa lub inna wędlina, którą można pokroić w duże plastry), 8 zielonych szparagów, 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 kg serka śmietankowego, 200 g liści szpinaku baby, 3 stołowe łyżki startego chrzanu, 1 łyżeczka soli, 1 saszetka żelatyny (9 g), 100 ml wody, 3 ogórki konserwowe.
Sposób przygotowania
Kiełbasę obieramy z osłonki i kroimy wzdłuż w duże, cienkie plastry. Formę pokrywamy folią spożywczą i wykładamy plastrami kiełbasy tak, żeby część z nich wystawała na zewnętrz poza foremkę. W rondlu podgrzewamy bulion, wsypujemy żelatynę, dokładnie mieszamy
i odstawiamy. Do miski wlewamy śmietanę, sok z cytryny i mieszamy aż zgęstnieje. Dodajemy serek śmietankowy i miksujemy. W trakcie miksowania dodajemy chrzan. Masę dzielimy na pół i do jednej z części dodajemy szpinak i miksujemy. Do zielonej masy wlewamy pół bulionu z żelatyną. Miksujemy aż powstanie gładki krem. Do masy dodajemy koperek i mieszamy. Ogórki konserwowe kroimy w słupki. Do foremki, na szynkę wykładamy połowę masy ze szpinakiem, a na wierzchu wykładamy ogórki pokrojone w słupki. Gotujemy jaja na twardo, schładzamy i obieramy ze skorupek. Dodajemy resztę zielonej masy
i układamy jaja wzdłuż, przez środek. Jaja powinny się lekko zanurzyć. Foremkę ustawioną lekko na skos wstawiamy do lodówki, aby masa lekko zastygła.
W między czasie gotujemy szparagi, wcześniej odrzucając zdrewniałą część. Możemy też wykorzystać szparagi marynowane lub konserwowe. Do pozostałej białej części masy dodajmy drugą połowę przygotowanego bulionu z żelatyną i również miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Wyjmujemy foremkę z lodówki i po bokach, obok jaja, rozkładamy szparagi. Wkładamy część białej masy i kładziemy warstwę kiełbasy szynkowej. Jeżeli jaja będą wystawać można na nie położyć plastry wędliny. Wykładamy kolejną cieńszą warstwę masy i kładziemy ostudzone szparagi. Całość przykrywamy resztą masy i wystającymi plasterkami wędliny.
W razie potrzeby dokładamy na wierzchu plastry kiełbasy i wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Następnie wyciągamy, ostrożnie odwracamy i przekładamy na talerz. Zdejmujemy folię i dekorujemy. Podajemy pokrojone w plastry.
Smacznego!
Fermy Drobiu Jokiel to rodzinna polska firma od ponad 30 lat zajmująca się profesjonalną produkcją jaj konsumpcyjnych, mająca swoją siedzibę we Wroniawach koło Wolsztyna w woj. wielkopolskim. Jakość jaj z Ferm Drobiu Jokiel jest zagwarantowana przez kompleksową kontrolę na wszystkich etapach produkcji. Cały proces od początku do końca przebiega wewnątrz firmy, począwszy od wyhodowania kur niosek, przez produkcję jaj, do ich pakowania i dystrybucji. Na Fermach Drobiu Jokiel każdego dnia 190 tys. kur znosi ponad 170 tys. jaj. Nioski karmione są pełnowartościowymi ziarnami zbóż i piją wodę z czystego, lokalnego ujęcia. Producent działa zgodnie ze standardami GMP (Good Manufacturing Practice).
www.fdjokiel.pl

Tylko 7% Polaków wie, co oznacza pierwotna czystość wody

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Ciasta na sylwestrowy stół
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Seriale

Julia Kamińska: Dzięki roli lekarki z większą pewnością wykonywałabym teraz masaż serca. Potrafiłabym pewnie też zrobić szew na skórze
Aktorka przyznaje, że rola lekarki w serialu „Szpital św. Anny” wiąże się z dodatkowymi trudnościami. Przygotowując się do poszczególnych scen, musi bowiem opanować dość trudną terminologię medyczną. Julia Kamińska zaznacza też, że wykonywanie poszczególnych zabiegów również wymaga dużej precyzji, by na ekranie wszystko wyglądało jak najbardziej profesjonalnie. Najwięcej zawsze dzieje się na SOR-ze i producentom zależało, żeby odzwierciedlić właśnie tę atmosferę i ekstremalne warunki pracy.
Zdrowie
Przybywa osób biorących leki dla chorych na cukrzycę, aby szybciej schudnąć. To rozwiązanie niekorzystne dla zdrowia

Dietetycy ostrzegają przed wykorzystywaniem leków niezgodnie z ich przeznaczeniem. Tak dzieje się coraz częściej z lekami na cukrzycę, które stosują osoby chcące zrzucić zbędne kilogramy. Jak podkreśla dietetyk Jakub Mauricz, może to prowadzić do przykrych dolegliwości zdrowotnych, a nawet zagrażać życiu. Jednocześnie zaznacza, że podstawą leczenia dla osób z nadwagą powinna być zmiana nawyków żywieniowych.
Media
Patricia Kazadi: Maciek Rock jest dla mnie ogromną inspiracją. Uczę się od mistrza

Prowadząca „Must Be the Music” jest przekonana, że nowa odsłona programu zrobi wśród widzów prawdziwą furorę. Ona sama, mimo że zna kulisy, to i tak z dużym zaciekawieniem obejrzała pierwszy odcinek i to, co zobaczyła na ekranie, zrobiło na niej ogromne wrażenie. Patricia Kazadi chwali uczestników, jurorów, a także współprowadzących nową edycję. Nie ukrywa, że dużą inspiracją jest dla niej Maciej Rock, pracowity, utalentowany, a zarazem niezwykle skromny człowiek.