Wielkanocne inspiracje

Best Brands PR
Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza… całe mnóstwo pyszności! Nie obędzie się bez tradycyjnych polskich potraw, aczkolwiek warto przyrządzić kilka znanych od lat „klasyków” w zupełnie innej wersji i zaskoczyć gości. Jajka z niestandardowym farszem, a może mazurek w nowoczesnym wydaniu? Możliwości jest naprawdę wiele!
Każda rodzina ma swoje tradycje i kuchenne zwyczaje. Jest jednak kilka produktów, które pojawiają się niemal w każdym domu na wielkanocnym stole tj.: jajka, majonez, chrzan, biała kiełbasa. To właśnie one grają główną rolę w świątecznych potrawach, warto więc postawić na sprawdzonych producentów, którzy zagwarantują nam bardzo wysoką jakość wyrobów. Kiełbasa z dużą zawartością mięsa, ekologiczne jaja z wolnego wybiegu, do tego chrzan o dużej zawartości korzenia chrzanu, np. Chrzan Luksusowy oraz majonez o dobrym, prostym składzie, np. tradycyjny Majonez Kielecki. Takie produkty będą gwarancją doskonałego smaku na każdym wielkanocnym stole.
Idealne wielkanocne jajka
Smak tradycyjnych wielkanocnych jajek doskonale uzupełni tuńczyk. Przedstawiamy bardzo prosty przepis na smaczne jaja z dodatkiem delikatnego, rybnego farszu.
Potrzebne składniki:
- 7 jajek
- jedna puszka tuńczyka w oleju czy zalewie?
- 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
- 1 łyżeczka Musztardy Kieleckiej delikatesowej
- szczypiorek
- sól, pieprz
Zaczynamy od ugotowania jajek na twardo (ok. 8 minut). Następnie wyjmujemy je z wody i pozostawiamy do wystudzenia. Obieramy jajka, kroimy na pół i wyjmujemy żółtka. Białka odkładamy na bok, a żółtka przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Dodajemy tuńczyka, Majonez Kielecki, Musztardę Kielecką delikatesową, drobno pokrojony szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku. Farsz dokładnie mieszamy i wykładamy na białka, a na koniec całość dekorujemy szczypiorkiem.
Chrzanowa pasta - hit na wielkanocnym stole!
Chrzan jest niezastąpionym dodatkiem na wielkanocnym stole. Przygotowanie intensywnie chrzanowej pasty z fasoli to idealny sposób na przemycenie tego wyjątkowego składnika w ciekawej, zaskakującej formie. Co będzie potrzebne do przygotowania pasty fasolowo-chrzanowej?
- puszka białej fasoli
- 2-3 łyżki Chrzanu Luksusowego (do smaku)
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz
- odrobina soku z cytryny
Fasolę odcedzamy i dokładnie przepłukujemy wodą. Wszystkie składniki umieszczamy w dużym naczyniu (może być blender kielichowy) i blendujemy aż do powstania gładkiej, jednolitej masy. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy dodać do niej odrobinę wody. Pasta doskonale pasuje do chleba oraz rozmaitych mięs.
Sugerowana cena Chrzanu Luksusowego: 3,50 zł brutto/ 180 g
Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 6,20 zł brutto/ 310 ml
Sugerowana cena Musztardy Kieleckiej delikatesowej: 2,30 zł brutto/ 190 g

Polacy mylą piwo alkoholowe i bezalkoholowe - połowa z nich chce zakazu reklamy dla obu wariantów

Wzrasta rynek świeżej żywności online – w Markecie Świeżości DPD już ponad 70 partnerów

Międzynarodowy Dzień Szczęścia i tiramisu – przypadek czy przeznaczenie?
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Psychologia

Qczaj: Moja siostra przeszła załamanie psychiczne. Dźwigamy na swoich barkach bardzo dużo i czasami po prostu nie mamy już siły
Trener przeżył niedawno prawdziwe chwile grozy po tym, gdy jego siostra trafiła do szpitala. Mimo że jest już dorosła, to nadal czuje się za nią odpowiedzialny, tak samo jak wtedy, kiedy opiekował się nią po wyjeździe mamy do USA. Jednocześnie Qczaj apeluje do tych, którzy zmagają się z jakimś kryzysem psychicznym, by nie wstydzili się mówić o swoich problemach i mieli odwagę prosić o pomoc. Dzięki temu można zapobiec tragedii.
Konsument
Otyłość i niedożywienie u seniorów często idą w parze. Źródłem problemu często tańsza, wysokoprzetworzona żywność

Niemal 64 proc. osób między 65. a 74. rokiem życia ma nadmierną masę ciała. Co piąty senior cierpi z powodu niedożywienia. Szczególną sytuacją jest taka, w której osoba starsza jest otyła, ale jednocześnie niedożywiona jakościowo. U źródeł problemów żywieniowych leżą z jednej strony mechanizmy związane z fizjologią starzenia się oraz różne choroby towarzyszące, a z drugiej – czynniki ekonomiczne i psychologiczne, takie jak samotność czy brak wystarczających środków. Eksperci zwracają uwagę na to, że ważne jest edukowanie i aktywizowanie seniorów, ponieważ zarówno otyłość, jak i niedożywienie prowadzą do poważnych konsekwencji zdrowotnych.
Gwiazdy
Anna Powierza: Mimo wyniku wyborów prezydenckich z czasem będzie mniej podziałów w społeczeństwie. Chciałabym pierwszej damy, która stoi po stronie kobiet

Aktorka nie dziwi się, że wynik wyborów prezydenckich budzi tak ogromne emocje, bo przecież niemal równej połowie głosujących niezwykle trudno pogodzić się z tym, że nie wygrał właśnie ich faworyt. Eksperci zastanawiają się, jak będzie teraz wyglądał polityczny krajobraz, rządzący już podejmują pewne kroki, a Anna Powierza chce wierzyć, że nowy lokator Pałacu Prezydenckiego sprosta wyzwaniu i udowodni, że głos oddany na niego nie został zmarnowany. Na wysokości zadania powinna także stanąć jego żona.