Komunikaty PR

Wielkanocne specjały dawniej i dziś

2024-03-21  |  01:00
Biuro prasowe

Uwielbiamy celebrować przedświąteczne chwile. Przygotowania do Wielkanocy rozpoczynamy, gdy tylko poczujemy na twarzy pierwsze promienie wiosennego słońca. Ozdoby wielkanocne pojawiają się na sklepowych półkach już w marcu, a my przymierzamy się do planowania wielkanocnego menu, gdy tylko cichnie gwar karnawału. Każdego roku pragniemy w ciekawy sposób połączyć tradycyjną kuchnię z nowoczesnymi przepisami, które mile zaskoczą naszych gości. Szukamy oryginalnym pomysłów, a tymczasem jak zwykle znajdujemy je sięgając po doskonale znane, naturalne i tradycyjne polskie składniki.

 

Wielkanoc 2024 - łączymy tradycję z nowoczesnością

 

Święta Wielkanocne to także wyjątkowy czas nie tylko dla osób wierzących. Kilka dni odpoczynku od pracy są świetną okazją do spotkań w gronie przyjaciół. Gdy każdy z gości przynosi swoją ulubioną potrawę, zwykłe spotkanie zmienia się w smakowitą biesiadę, podczas której odkrywamy nowe smaki.

 

Wielkanoc kojarzy nam się przede wszystkim z jajkami, domowymi pasztetami, białym barszczem lub żurkiem oraz fantazyjnymi słodkimi wypiekami. I choć stawiamy na tradycyjne receptury, każdego roku z odwagą dodajemy do nich coś, co nadaje oryginalnego charakteru. Nic dziwnego – Wielkanoc to święto radości, a eksperymenty w kuchni to dla wielu doskonała zabawa.

 

Jeszcze do niedawna na wielkanocnym stole królowało mięso. Domowe wędliny, pieczone szynki i puszyste pasztety dumnie prezentowały się wśród skromnych połówek gotowanych jaj i delikatnych sałatek. Współcześnie znacznie chętniej eksperymentujemy z kuchnią roślinną, zwłaszcza wtedy, gdy na straganach pojawiają się soczyste i aromatyczne nowalijki. Zamiast pasztetów z dziczyzny, wybieramy pasztet z cukinii lub soczewicy, a plastry tłustych wędlin i pęta kiełbas ustępują miejsca kolorowym sałatkom warzywnym i kawałkom aromatycznych serów.

 

Choć słodkim symbolem świąt wielkanocnych są przede wszystkim puszyste baby i kolorowe mazurki, warto w tym czasie powrócić do bardziej tradycyjnych przepisów i spróbować przygotować klasyczną paschę. Ten robiący niesamowite wrażenie na gościach stożek z twarogu ucieranego z masłem, żółtkami, cukrem i bakaliami, ma przypominać grobowiec Chrystusa. Jak zauważa Ewa Polińska z MSM MOŃKI, swój wyjątkowy smak pascha, jak i wszystkie wielkanocne potrawy zawdzięczają jedynie naturalnym, świeżym i niczym niemodyfikowanym produktom. Jednym z nich jest prawdziwe masło, czyli takie które zawiera minimum 82% tłuszczu mlecznego.

 

Celebracja Wielkanocy w nowej odsłonie

 

Wielkanoc poprzedza 40-dniowy post i choć wierności tej tradycji dochowuje niewielu, taki przedświąteczny detoks jest doskonałym pomysłem na przygotowanie organizmu do nowej pory roku. Post oznacza rezygnację z pokarmów, które nam nie służą lub których spożywanie powinniśmy ograniczyć ze względów religijnych.

 

Świadoma rezygnacja z niektórych produktów pozwala nam wyostrzyć zmysły i odpowiednio oczyścić organizm, by ułatwić mu wchłanianie składników odżywczych ze świeżych warzyw i owoców. Czas postu poszerza także naszą percepcję poznawczą – znacznie chętniej eksperymentujemy z nowymi aktywnościami i przepisami kulinarnymi, a nowe smaki próbujemy zgrabnie wpleść w wielkanocne menu. Ciekawym pomysłem na serwowanie wielkanocnych sałatek jest podanie ich w koszyczkach z podpieczonych placków tortilli z przepisu na sałatkę w tortilli z serem Morskim MSM Mońki.

 

W doborowym towarzystwie naturalnych składników

 

Kompozycje dań na wielkanocnych stołach różnią się w zależności od regionu. Na Pomorzu i w Wielkopolsce wielki wpływ na kuchnię wywarła tradycja niemiecka, z kolei na dania śląskie – kuchnia czeska. Potrawy serwowane w Małopolsce inspirowane są często kuchnią ukraińską, austriacką i węgierską, a na smaki Podlasia, Mazowsza, Lubelszczyzny i Podkarpacia znacząco wpłynęła kuchnia wschodnia – litewska, białoruska i ukraińska.

 

Jedną z najpiękniejszych tradycji wielkanocnych jest dzielenie się jajkiem, które symbolizuje nowe życie i nadzieję na lepsze jutro. Jajka są niezwykle wdzięcznym produktem spożywczym. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, z których każdy zasługuje na uznanie. Gotowane, zapiekane, faszerowane, panierowane, serwowane „w koszulkach” lub „pod pierzynką” - jajka sprawdzają się doskonale zarówno jako dodatek, jak i danie główne. Jajka to także kluczowy składnik wszystkich wielkanocnych wypieków.

 

Ciekawym pomysłem na dodatek do jaj pod każdą postacią są muffinki na ostro z żółtym serem. Aromatyczne wytrawne babeczki będą doskonałym pieczywem śniadaniowym, a także idealną przekąską po świątecznym spacerze. Puszyste kawałki ciasta można śmiało łączyć z przeróżnymi pastami, sałatkami lub farszami, choć najlepiej smakują maczane w rozpływającym się, delikatnie ściętym żółtku.

 

W różnego rodzaju wypiekach z dodatkiem dojrzewających serów żółtych, doskonale sprawdza się Gouda, poleca Ewa Polińska z MSM Mońki. Śmietankowy smak, pobudzający aromat oraz łatwość topienia się sprawiają, że ser gouda sprawdza się zarówno w muffinkach, jak i innych daniach serwowanych na ciepło.

 

Sałatka w tortilli z serem Morskim MSM Mońki

 

Składniki:

 

- 2 placki tortilli

- 100 g orzechów włoskich

- 3 łyżki miodu

- 2 garście młodego szpinaku

- 2 garście rukoli

- połowa mango

- 150 g sera Morskiego MSM Mońki

- 6 pomidorów suszonych w oleju

- 1 łyżka musztardy sarepskiej

- 1 łyżka soku z cytryny

- 4 łyżki oleju z pomidorów

- grubo zmielony pieprz

 

Wykonanie:

 

Tortillę ułożyć w metalowej miseczce lub w garnku, przycisnąć inną miseczką lub czymś ciężkim i zapiec w piekarniku w temperaturze 180°C przez 12 minut. Wyciągnąć, wystudzić i wyjąć z miseczki. Na patelni skarmelizować na jasnozłoty kolor miód, dodać orzechy i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na metalową blaszkę lub papier do pieczenia, żeby wystygły. Mango pokroić w grube kawałki, a pomidory w paseczki, dodać do miski ze szpinakiem i rukolą. Pozostały miód, musztardę, olej i sok z cytryny dokładnie wymieszać i polać sałatkę. Dodać również zestrugany ser żółty, wystudzone skarmelizowane orzechy i wymieszać. Przełożyć do miseczek z tortilli i posypać świeżo zmielonym pieprzem.

 

Muffinki na ostro z żółtym serem

 

Składniki:

 

- 250 g mąki pszennej

- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

- 150 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku

- 75 ml oleju

- 220 ml jogurtu naturalnego

- 2 jajka

- pół łyżeczki soli

- pieprz, papryka ostra lub chilli

- natka pietruszki i zioła prowansalskie

 

- 30 g sera żółtego Gouda MSM Mońki w bloku, na wierzch muffinek papryka w proszku do posypania

 

Wykonanie:

 

Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i przyprawami. Następnie dodać jogurt, olej, roztrzepane jajka, starty na tarce ser żółty i ulubione zioła. Całość następnie wymieszać mikserem do momentu uzyskania jednolitej masy. Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełnić ciastem prawie do pełnej wysokości papilotek. Wierzch posypać startym żółtym serem i papryką. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C i piec muffinki przez około 20-25 min. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Styl życia To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka Biuro prasowe
2024-07-25 | 12:00

To będzie dobry Flow! Archicom zaprasza na Letni Festiwal Filmowy - tme Polówka

Dobry Flow – pod takim tytułem rusza kolejna sekcja tegorocznego łódzkiego Festiwalu Filmowego tme Polówka.  Filmy w ramach sekcji „Dobry Flow” emitowane
Styl życia WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA
2024-07-25 | 10:00

WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA

WEEKEND W OFFIE: TEATRALNE EMOCJE OD ZŁOTÓWKI, BIKINIARSKA POTAŃCÓWKA I NIEDZIELNY LUNCH BEZ DZIECIAKÓW   Kiedy inne teatry wakacyjnie śpią – ten gra.
Styl życia Letnia akcja marki Alpro, czyli aktywności outdoorowe i w social mediach
2024-07-24 | 15:00

Letnia akcja marki Alpro, czyli aktywności outdoorowe i w social mediach

Tegoroczne lato należy do Alpro. Marka z portfolio Danone zaplanowała szereg angażujących konsumentów aktywności w myśl prowadzonej równolegle kampanii influencer marketingowej

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Ochrona środowiska

Patrzenie na zieleń może zwiększyć komfort życia mieszkańców miast. Najbardziej kojąco działał widok drzew

Zmniejszenie odczucia lęku i zwiększenie odprężenia to główne korzyści wynikające z nawet wzrokowego kontaktu z zielenią – dowiedli brytyjscy i izraelscy naukowcy. Okazało się, że największe korzyści czerpiemy z patrzenia na drzewa, a wyraźny dobroczynny wpływ natury na dobrostan psychiczny można zauważyć nawet po krótkim spacerze. To ważne wskazówki dla urbanistów, które mogą być pomocne w optymalnym planowaniu przestrzeni miejskiej. Kontakt wzrokowy z zielenią nie wpływa natomiast na zdolności poznawcze.

Gwiazdy

Edyta Herbuś: Joga pozwala mi zadbać o systematyczny przepływ dobrej energii i harmonię. Mam bardzo dobry kontakt ze swoim ciałem

Tancerka kompleksowo dba o swoje zdrowie i o ciało. Nie daje sobie taryfy ulgowej i zawsze, niezależnie od ilości obowiązków zawodowych, stara się znaleźć czas, by wykonać pakiet ulubionych ćwiczeń. Edyta Herbuś zdążyła się już przekonać, że niezwykle korzystny wpływ na jej kondycję i dobre samopoczucie ma także joga. Systematyczne jej praktykowanie umożliwia bowiem swobodny przepływ energii i pozwala utrzymać życiową równowagę. Nie ukrywa więc, że jest wielką miłośniczką tej aktywności i poleca ją także innym.

Handel

E-konsumenci wybierają jak najszybsze i najprostsze opcje płatności online. Coraz bardziej interesują się płatnościami odroczonymi i ratalnymi

Szybkie płatności, a w szczególności Blik, to metody najchętniej wybierane przez klientów podczas zakupów internetowych. W ostatnim czasie rośnie jednak popularność płatności odroczonych oraz rozłożenia płatności na raty – twierdzą przedstawiciele e-commerce. Niezmiennie ktoś, kto chce osiągnąć sukces w handlu w sieci, musi oferować wszystkie możliwe metody płatności. Jeśli klient nie znajdzie na stronie swojej ulubionej, zwykle rezygnuje z zakupu.