Komunikaty PR

Wielkanocne szaleństwo na zdrowo

2021-03-25  |  14:00

Wielkanoc jest jednym z najbardziej wyczekiwanych okresów w roku. Kojarzy nam się z wiosną, radością, a przede wszystkim z rodzinnymi spotkaniami. Pomimo panującej pandemii oraz wyjazdami czy spotkaniami wiszącymi pod znakiem zapytania, te Święta nadal będą obfitować w pełne przysmaków stoły. Jak sprawić, aby nasze jedzenie było zdrowsze w tym czasie? Już radzimy!

Najważniejszą świąteczną tradycją jest oczywiście rodzinne śniadanie. Ze względów pandemicznych wiele elementów może niestety ulec zmianie, ale w miarę możliwości nie powinniśmy ograniczać naszego menu, nawet jeżeli zabraknie kogoś bliskiego. Dzięki różnorodności produktów powstają co raz to nowsze i ciekawsze przepisy, które nadal nawiązują do tradycji. Zdecydowanie warto postawić na ciasta. Polecamy rewelacyjną nowość – mazurek z Muesli. Nie wymaga on wielu składników, a będzie to słodki i zdrowy gwóźdź programu w naszym menu. Zainteresowani? Już podajemy przepis!

Jedyne czego potrzebujemy to: 

margaryna/masło (125g), 

2 jajka, 

cukier (150g), 

mąka pszenna (70g), 

pół łyżeczki proszku do pieczenia, 

muesli Wiel – koko – nocny mix (350g), 

szklankę posiekanych ulubionych suszonych owoców, 

szklankę posiekanych ulubionych orzechów,

płatki kukurydziane (40g), 

4 łyżki miodu, 

czekolada gorzka (100g), 

1/3 szklanki śmietany 30% 

Wiel – koko – nocne jajka Mixit. 

Ciasto jest dziecinnie proste do wykonania. Roztapiamy masło lub margarynę, mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, w osobnym naczyniu ubijamy jajka z cukrem. Następnie na niskich obrotach łączymy je z mąką. Po uzyskaniu jednolitej masy dodajemy roztopione masło lub margarynę stale mieszając. Muesli, płatki kukurydziane, miód, orzechy i suszone owoce dodajemy do uzyskanej masy, mieszamy. Całość wykładamy na prostokątną formę wcześniej posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ugniatamy i pieczemy w rozgrzanym na 170 stopni piekarniku przez około 25 minut. Czekoladę kroimy na drobne kawałki, łączymy ze śmietaną, podgrzewamy na małym ogniu do uzyskania jednolitej konsystencji. Studzimy, a następnie wylewamy polewę na naszego mazurka. Ostatnim krokiem jest udekorowanie naszego wyjątkowego ciasta – tu macie pełne pole do popisu. Ciekawym rozwiązaniem mogą okazać się wielkanocne jajeczka od Mixit. Są to przepyszne migdały oblane delikatną, białą czekoladą posypane liofilizowanymi owocami, dzięki którym uzyskały piękną, różnorodną barwę. Wielkanocne jajka od Mixit występują w takich wariantach: : jagoda, kokos, słony karmel, różowa czekolada Ruby i zielona herbata Matcha.

Wielkanoc jest wyjątkowym świętem, który łączy całą rodzinę. Bogactwo oraz różnorodność tradycji przekazywanych z pokolenia na pokolenie jest ogromna. Warto zatem korzystać z tego dobrodziejstwa. Dobrym pomysłem jest też wprowadzić pewne innowacyjne zmiany, aby pozostawić coś również od siebie na przyszłość.

www.mixit.pl

 

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa

Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.

IT i technologie

Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich

Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.