Komunikaty PR

Wiosna na talerzu

2021-03-15  |  11:00
Biuro prasowe
Kontakt
Best Brands PR
Best Brands PR

Słomińskiego
00-195 Warszawa
bestbrandspr|bestbrandspr.pl| |bestbrandspr|bestbrandspr.pl
0-22 251 66 86
www.bestbrandspr.pl

Już niedługo, już za chwilę… idzie wiosna! Zanim na dobre rozgości się za oknami, możemy przywitać nową porę roku dzięki kolorowym daniom na naszych talerzach. Szczególnie teraz warto przygotowywać łatwe, lekkie posiłki, które nastroją do działania i poprawią nam samopoczucie. Zgodnie z prostą zasadą – im bardziej świeże i barwne warzywa oraz owoce tym większa różnorodność witamin i mikroelementów na naszym talerzu.

Różnorodne warzywa, świeże zioła i aromatyczne sosy - przygotowanie dania z takich składników to idealny sposób na dobry nastrój w okresie przedwiośnia. Dressingi przyrządzić możemy zarówno na bazie jogurtu czy śmietany, jak i majonezu, na przykład popularnego Kieleckiego. Jego kremowa konsystencja oraz bogaty bukiet smakowy czyni go doskonałym uzupełnieniem wiosennych potraw.   

Poké bowl, czyli hawajska miska rozmaitości

Poké bowl to danie pochodzące z Hawajów, które składa się z wielu różnorodnych składników, w tym najczęściej surowej ryby. Cieszy się ono coraz większą popularnością na całym świecie - nic więc dziwnego, że zamówić je można w wielu modnych restauracjach. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować pyszną miskę rozmaitości także w zaciszu własnej kuchni. Wystarczy odrobina fantazji i dobrej jakości składniki, żeby wyczarować coś naprawdę wyśmienitego.

Składniki potrzebne do przygotowania jednej porcji:

  • 200 g świeżego łososia
  • pół awokado
  • 50 g ryżu
  • 1,5 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 1,5 łyżki oleju sezamowego
  • mały ząbek czosnku
  • nieduży kawałek imbiru
  • pół cytryny
  • marchewka
  • pół zielonego ogórka
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • łyżka przecieru pomidorowego
  • przyprawy: wędzona i ostra papryka w proszku, sól, pieprz
  • świeża kolendra

Zaczynamy od zamarynowania łososia. Rybę kroimy w średniej wielkości kostkę, przekładamy do miski i dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekany imbir i odrobinę soku z cytryny. Tak przygotowanego łososia wkładamy na co najmniej godzinę do lodówki. W tym czasie w osolonej wodzie gotujemy ryż, który po ugotowaniu przekładamy do miski. Na wierzchu układamy pokrojone w paski lub kostkę awokado, skrapiamy cytryną. Ogórka kroimy w kostkę i również kładziemy na ryżu (każde warzywo powinno zająć 1/4 powierzchni ryżu). Marchewkę obieramy ze skórki, a następnie obieraczką „kroimy” ją w cienkie paski i kładziemy na ryżu. Na pozostałej powierzchni układamy zamarynowanego łososia. W niedużej miseczce przygotowujemy sos - mieszamy dwie łyżki Majonezu Kieleckiego z przecierem pomidorowym, wędzoną oraz ostrą papryką i odrobiną soli i pieprzu. Polewamy sosem całe danie i posypujemy świeżą kolendrą. Dodatkowo możemy skropić całość sosem sojowym, sokiem z cytryny i dodać świeżo mielonego pieprzu. Gotowe!

Idealna sałatka makaronowa

Jak przygotować makaron w niebanalnej wersji? Postawmy na sałatkę makaronową! To doskonała propozycja dla tych, którzy chcą zrobić sobie chwilę przerwy od klasycznych dań z makaronem na ciepło i przygotować potrawę ze świeżymi, wiosennymi warzywami.

Potrzebne składniki:

  • 200 g makaronu (najlepiej penne, fusilli lub farfalle)
  • 150 g wędzonego boczku
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki Majonezu Kieleckiego
  • sól, pieprz
  • 2 garście rukoli
  • szczypiorek

Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tym samym czasie podsmażamy boczek, aż wytopi się z niego większość tłuszczu. Makaron przekładamy do dużej miski, dorzucamy boczek (bez tłuszczu, który pozostanie na patelni), pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, drobno pokrojony szczypiorek oraz rukolę. Dodajemy Majonez Kielecki oraz sól i pieprz do smaku, po czym wszystko dokładnie mieszamy. Podajemy na zimno. Smacznego!

Sugerowana cena Majonezu Kieleckiego: 8,89 zł brutto/ 500 ml

Newseria nie ponosi odpowiedzialności za treści oraz inne materiały (np. infografiki, zdjęcia) przekazywane w „Biurze Prasowym”, których autorami są zarejestrowani użytkownicy tacy jak agencje PR, firmy czy instytucje państwowe.
Źródło informacji: Best Brands PR
Ostatnio dodane
komunikaty PR z wybranej przez Ciebie kategorii
Żywienie Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd! Biuro prasowe
2024-12-31 | 10:00

Skyry – codzienna dawka mocy, z Piątnicy, no bo skąd!

Wraz z nowym rokiem OSM Piątnica powraca z kampanią reklamową „Przejdź na dobrą stronę mocy”, promującą Skyry – jogurty typu islandzkiego. Dzięki wysokiej zawartości
Żywienie Ciasta na sylwestrowy stół
2024-12-30 | 14:50

Ciasta na sylwestrowy stół

Ile ciast potrzeba na świąteczno-noworoczny stół, aby domownicy byli zadowoleni? Wszystko zależy od liczby zaproszonych gości, ale jesteśmy pewni, że często wystarczy jedno ciasto,
Żywienie Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]
2024-12-23 | 12:00

Marnowanie żywności w święta: wyrzucamy 1,6 kg jedzenia na osobę [BADANIE]

Aż 83% Polaków wyrzuca jedzenie świąteczne między 23 a 30 grudnia. To przekłada się na 61,7 tys. ton, czyli aż 1,6 kg na osobę. Choć najczęściej wyrzucaną kategorią

Kalendarium

Więcej ważnych informacji

Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Media

Konsument

Młodzież w Polsce sięga po alkohol rzadziej niż 20 lat temu. Obniża się zwłaszcza spożycie piwa

Alkohol staje się coraz mniej popularny wśród młodzieży, przede wszystkim w grupie wiekowej 15–16 lat, ale pozytywne zmiany widoczne są również w grupie 17- i 18-latków – wynika z badania ESPAD z 2024 roku przedstawionego niedawno podczas konferencji w Sejmie. Mniej nastolatków niż 20 lat temu przyznaje się do zakupu alkoholu i tych, którzy oceniają, że jest on łatwy do zdobycia. Wciąż jednak na wysokim poziomie utrzymuje się odsetek młodzieży, która pije w sposób ryzykowny. Ministerstwo Zdrowia zapowiada działania ograniczające sprzedaż alkoholu.

IT i technologie

Sztuczna inteligencja dużym wsparciem w diagnostyce. Może być szczególnie cenna w chorobach rzadkich

Już nie tylko usprawnianie analizy badań obrazowych, ale i na przykład typowanie celów terapeutycznych w chorobach rzadkich to pola, na których w medycynie sprawdza się sztuczna inteligencja. Różne technologie zasilane SI wykorzystuje prawie 80 proc. podmiotów leczniczych, a inwestycja w nie zwraca się średnio w ciągu 14 miesięcy. Wraz z pokoleniową wymianą kadr widać też coraz większe otwieranie się lekarzy na korzystanie z narzędzi sztucznej inteligencji.