Witaminy na wiosnę - czego nam brakuje i jak je uzupełnić?
Wiosna to niełatwy czas dla naszego organizmu. Po długiej zimie, ze względu na ograniczony dostęp do światła słonecznego i utrudniony dostęp do świeżych warzyw i owoców, jesteśmy osłabieni i pozbawieni wielu witamin. Po czym poznać, że brakuje nam pewnych witamin i składników odżywczych? Podpowiadamy!
Witamina D3
Po jesiennych i zimowych miesiącach ze względu na mniejszą liczbę godzin słonecznych szczególnie jesteśmy narażeni na niedobory witaminy D3. Witamina ta pełni kilka ważnych funkcji. Pomaga na przykład w regulowaniu ilości wapnia i fosforanu w ciele. Jej niedobory mogą prowadzić do krzywicy u dzieci i dorosłych, osteomalacji, charakteryzującej się osłabieniem i bólami spowodowanymi brakiem wapnia w kościach. Źródłem witaminy D3 są niektóre produkty spożywcze (tłuste ryby, orzechy czy oleje roślinne), ale głównym "dostawcą" jest słońce. I choć wiosną jest go znacznie więcej, to jednak warto dbać o odpowiednio zbilansowaną dietę, by zachować prawidłowy poziom witaminy D3 w naszym organizmie.
Witamina A
Wśród wiosennych witamin nie może zabraknąć witaminy A, mającej dobroczynny wpływ na odporność i wzrok. Niedobór witaminy A to najczęstszy na świecie powód występowania dającej się zapobiec ślepocie u dzieci, zwiększa on też ryzyko zapadalności na choroby i śmierci. To poważny problem dla ponad połowy krajów świata, chociaż występuje głównie w uboższych regionach. Niedobór witaminy A u kobiet ciężarnych może prowadzić do ślepoty zmierzchowej i zwiększa ryzyko śmierci okołoporodowej. Aby uzupełnić braki tej witaminy w organizmie wróćmy wiosną do jogurtów, kefirów i maślanek, bo produkty te są bogate w witaminę A. Sięgajmy także po żółte, zielone i czerwone warzywa i owoce.
Witamina C
Mówiąc o witaminach na wiosnę nie można pominąć witaminy C, która ma niezwykle dobroczynne działanie na organizm. Witamina C (zwana też kwasem askorbinowym) ma kluczowe znaczenie dla organizmu, ponieważ jest niezbędna do produkcji kolagenu. Bez witaminy C nie można zastępować kolagenu i dochodzi do rozpadu tkanek w ciele, co prowadzi do szkorbutu. Jego objawy to m.in. bóle mięśni i stawów, zmęczenie, krwawienie i opuchnięcie dziąseł. Dodatkowo witamina C jest też przeciwutleniaczem i uczestniczy w regeneracji innych cząsteczek, np. witaminy E, tak aby mogły one zostać wielokrotnie wykorzystane jako przeciwutleniacz. Niestety organizm człowieka nie wytwarza witaminy C, dlatego powinna być dostarczana przez zbilansowaną dietę albo odpowiednią suplementację. Co prawda znajdziemy ją w wielu owocach i warzywach (np. papryka, żurawina, cytrusy), należy jednak pamiętać, że jej działanie i skuteczność słabną pod wpływem obróbki termicznej, utleniania się na słońcu.
Witaminy z grupy B
Koniec zimy i początek wiosny sprzyja zmęczeniu, osłabieniu, które objawiają się zarówno obniżonym nastrojem, jak i gorszą kondycją skóry oraz włosów. Dlatego niezbędne witaminy na wiosnę to również te grupy B. Ich wpływ na nastrój, układ nerwowy i wygląd jest nie do przecenienia. Spełniają wiele funkcji, a w szczególności biorą udział w procesie metabolizmu białka. Co więcej - witamina B6 to główny składnik potrzebny do formowania hemoglobiny – substancji zawartej w czerwonych krwinkach, która rozprowadza po naszym ciele tlen. W diecie dostarczymy je spożywając np. jaja, mięso wołowe, rośliny strączkowe i nabiał.
Kwas foliowy
Kwas foliowy (znany też jako witamina B9) wraz z witaminą B12 odpowiada za formowanie zdrowych czerwonych krwinek. Kwas foliowy pomaga też w redukcji ryzyka defektów cewy nerwowej, takich jak rozszczep kręgosłupa płodu, dlatego ważnym jest utrzymywanie odpowiedniej jego ilości w trakcie ciąży. Ze względu na rolę, jaką odgrywa w produkcji czerwonych krwinek, jego niedobór prowadzić może do niedokrwistości z niedoboru kwasu foliowego, co zaś może powodować zmęczenie, biegunkę, utratę apetytu, palpitacje serca i zaburzenia behawioralne. Powszechnie występuje w zielonych warzywach, więc jedzmy je w dużych ilościach.
Aby mieć pewność, że dzienne zapotrzebowanie na wszelkie witaminy zostało zaspokojone, warto sięgnąć po produkty Huel (https://pl.huel.com/?utm_source=poland-media&utm_medium=pr&utm_campaign=polandpr-april24-pl&utm_content=all), które zawierają odpowiednio zbilansowanych 26 najważniejszych składników odżywczych i witamin do sprawnego funkcjonowania organizmu. W ofercie znajdziesz m.in. pełnowartościowe posiłki, koktajle czy wysokobiałkowe przekąski. Są to produkty naturalne i w pełni roślinne (zawierają m.in. owies, białko ryżu, kokos, słonecznik czy siemię lniane) oraz dobrze zbilansowane pod kątem zapotrzebowania na witaminy i składniki mineralne. Co ważne - ich niewątpliwą zaletą jest łatwość i szybkość przygotowania. W przypadku koktajli czy posiłków, wystarczy wymieszać je z gorącą wodą i cieszyć się pełnowartościowym posiłkiem!
Oczywiście, na dobre samopoczucie człowieka składają się różnorodne czynniki, a same witaminy to nie wszystko. Nie można przecenić wartości dobrego snu, aktywności fizycznej oraz prawidłowego nawodnienia – razem tworzą one fundament, na którym opiera się nasze dobre samopoczucie.

Walka z ALS – nadzieja w obliczu diagnozy

Rada Przedsiębiorców apeluje o uchwalenie przepisów zmieniających zasady wypłat zasiłku chorobowego

Rak jelita grubego to nie wyrok. Kluczowe jest wczesne wykrycie
Kalendarium
Więcej ważnych informacji
Jedynka Newserii

Jedynka Newserii

Handel

Rynek saszetek nikotynowych w Polsce będzie uregulowany. Osoby nieletnie nie będą mogły ich kupić
Siódmego maja sejmowa Komisja Zdrowia zajmie się nowelizacją ustawy o ochronie zdrowia przed następstwami używania tytoniu i wyrobów tytoniowych, która w części reguluje rynek woreczków nikotynowych. Eksperci z Forum Prawo dla Rozwoju podkreślają pilną potrzebę objęcia tego rynku przepisami prawnymi. Podkreślają, że brak odpowiednich regulacji prawnych dotyczących tych produktów, obecnych na polskim rynku od pięciu lat, to realne zagrożenie dla zdrowia publicznego. Niezbędne są kompleksowe przepisy, które uregulują kwestię saszetek i ograniczą do nich dostęp młodzieży.
Prawo
Kobiety wciąż są w mniejszości we władzach spółek. Tylko część firm działa na rzecz równości płci

Luka w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn spadła w UE do najniższego poziomu w ostatniej dekadzie. Jednocześnie jednak panie częściej niż na kierowniczych pracują na niższych i gorzej płatnych stanowiskach. W Polsce, jak wynika z danych 30% Club Poland, udział kobiet w zarządach i radach nadzorczych 140 największych spółek notowanych na GPW wynosi 18,4 proc. Wskazuje to na potrzebę wdrożenia skutecznych działań na rzecz zwiększenia udziału kobiet w najwyższych strukturach zarządzania, również na szczeblu unijnym.
Konsument
Czterech na 10 Polaków miało do czynienia z deepfake’ami. Cyberprzęstępcy coraz skuteczniej wykorzystują manipulowane treści

Deepfaki, czyli wygenerowane bądź też zmanipulowane przez sztuczną inteligencję zdjęcia, dźwięki lub treści wideo, to jedna z najbardziej kontrowersyjnych technologii naszych czasów. Do jej tworzenia wykorzystywane są zaawansowane algorytmy AI, dlatego użytkownikom coraz trudniej jest odróżnić treści rzeczywiste od fałszywych. Z raportu „Dezinformacja oczami Polaków 2024” wynika, że cztery na 10 badanych osób miało do czynienia z takimi treściami. To o tyle istotne, że deepfaki bywają wykorzystywane do manipulacji, szantażu, niszczenia reputacji, oszustw i wyłudzeń finansowych.